rss      tw      fb
Keres

IMF-EU-Magyarország - Szlovák sajtó: Pozsony számára is rossz hír az IMF-küldöttség távozása

MTI 2010. július 19., hétfő 10:47

Szlovákia számára is rossz hír, hogy a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége idő előtt távozott Magyarországról - írja a Sme című szlovák liberális napilap hétfőn vezércikkben.

Az újság szerint "a világ" egész egyszerűen továbbra sem hiszi el azt, amit a magyar választók (és a görög tüntetők) hisznek: hogy az állam hosszú ideig többet fizethet állampolgárainak, mint amilyenek a bevételei, valamint azt, hogy Orbán Viktor intézkedéseivel megoldhatók a magyar gazdaság komoly problémái.

"Ez a mi (Szlovákia) számunkra sem jó" - vélekedik a lap. Szerinte nemcsak azért, mert Orbán "a jó gazdálkodásra való képtelenségét" - akárcsak korábban a szlovák Robert Fico - nacionalizmussal próbálja meg majd eltakarni, hanem azért is, mert a szlovák és a magyar gazdaság nagyon össze vannak kötve, s a magyar gazdaság folytatódó válsága Szlovákia számára is veszteséget jelent.

A független Pravda úgy látja, hogy a kétharmados választási győzelemmel Orbán Viktor szinte "megrészegült a hatalomtól", a parlamenti demokrácia valamiféle rendi átalakítására törekszik, de az ország legfőbb problémájával, a nehéz gazdasági helyzettel szinte nem is foglalkozik.

"Magyarország totális Orbánlanddá való átalakításáról álmodott álmából talán felébreszti a Nemzetközi Valutaalap világos üzenete: nagyobb mértékben kell takarékoskodnotok, mert különben nem fizetjük ki a hitel hátramaradó részét" - írja a lap.

Ha Orbán nem akarja, hogy az euró árfolyama 300 forint fölé emelkedjen, s a magyarok által felvett hitelek megdráguljanak, azonnal lépnie kell. Végül is egyetlen előző kormánynak sem volt olyan magas a bizalmi indexe, mint ennek a kormánynak - zárja jegyzetét a Pravda.