rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. február 26.Bolgár György kérdései 2013. február 26-ai műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy az Alkotmánybíróság másodszor is alaptörvény-ellenesnek minősítette az egyházügyi törvényt. Lényegében azt, hogy az országgyűlés dönti el, melyik vallási közösség lehet egyház és melyik nem. Az Alkotmánybíróságnak pofa be?

Ide tartozik az is, hogy Orbán Viktor szerint az Alkotmánybíróság határozata ellenére megtalálják a módját annak, hogy továbbra is tiltsák az önkényuralmi jelképek használatát. Még egy további alkotmánymódosítás meg se kottyan?

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy a Fidesz megfenyegette a közműszolgáltatókat, amiért egyáltalán szólni merészeltek a rezsicsökkentések ügyében. Az illetékes Fidesz-képviselő szerint a cégek nyíltan politizálnak, és például a Főtávnak akkor is csökkentenie kell a díjat, ha a hideg tél miatt a háztartások idén többet fogyasztottak. Nem kéne mindent és mindenkit államosítani? Biztos ami biztos.

Mi a véleményük továbbá arról, hogy ötszáz diák élőlánccal tiltakozik az ELTE bölcsészkarán bejelentett tanári elbocsátások miatt. Olyan szaktekintélyeket nyugdíjaznak, mint Nádasdy Ádám és Kálmán László nyelvész, Keserű Katalin művészettörténész vagy Margócsi István irodalomtörténész. A diákoknak fontos?

Mit gondolnak aztán arról, hogy a Kúria végleg megbuktatta az állami mobilcég tervét. A lényegében alvó cég egyébként most is havonta több tízmillió forintba kerül, de külföldi tanácsadókra is több száz milliót fizettek ki a nagy semmiért. Közben pedig hírek terjedtek el arról, hogy az állam nem hajlandó lemondani az állami telefonos cég létrehozásáról, és állítólag a Vodafone-nak tett ajánlatot vételre.

Beszéljük meg az olasz választási drámát, azt, hogy Berlusconi majdnem győzött, és hogy egy teljesen ismeretlen, a politikában ismeretlen bohóc vagy komikus majdnem annyi szavazatot szedett össze korábban nem létező pártjával, mint a győztes balközép, illetve az éppen hogy vesztes Berlusconi. Micsoda dráma ez?

És nem hagyhatom szó nélkül azt sem, hogy két nappal vasárnapi tiltakozó tüntetésünk után a médiatanács közleményben támadta a Klubrádiót a vasárnapi tüntetés miatt, ahol a testület szerint egy médiavállalkozó politikai jellegű követeléseket fogalmazott meg, és ezzel politikai szereplővé minősítette át magát. Petíciónkat, amelyben állandó frekvenciát és diszkriminációtól mentes elbánást kértünk a magunk számára, a Láng tékán kívül az Örkény István és a Toldi Ferenc könyvesboltban is aláírhatják még ezen a héten.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!