rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 7. rész (médiatörvény, MMA, napirend után)

MTI 2013. február 26., kedd 1:05

- A médiatörvény kormány által kezdeményezett módosításának általános vitájával, majd a Műcsarnokot és a Vigadót a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezelésébe utaló javaslat részletes vitájával és napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyűlés hétfőn kezdődött ülésnapja kedden éjjel.

Európai egyeztetés után módosulhat a médiatörvény

A kormány az Európa Tanács (ET) észrevételeit figyelembe véve nyújtotta be a médiatörvény Országgyűlés előtt fekvő módosítását, amelynek elsődleges célja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) intézményi függetlenségének növelése - mondta Répássy Róbert közigazgatási és igazságügyi államtitkár a törvényjavaslat általános vitájában.

A kabinet képviselője az előterjesztést ismertetve hangsúlyozta, az NMHH elnöke független pozíciójának hangsúlyosabbá tétele érdekében indokolt, hogy őt a köztársasági elnök nevezze ki a miniszterelnök javaslatára. Az államtitkár szerint a függetlenség további fontos garanciájaként jelenik meg az NMHH és a médiatanács elnökének újraválaszthatóságának kizárása. Répássy Róbert emellett megjegyezte, a kormány javaslata alapján szigorúbb szakmai elvárásokat kell érvényesíteni a médiahatóság és -tanács elnöke, illetve tagjaival szemben, a kormányfőnek pedig konzultálnia kell az érintett civil szervezetekkel személyi javaslattétele előtt.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az indítvány, ugyancsak az ET észrevételei nyomán, elhagyná a lineáris médiaszolgáltatások tájékoztató tevékenységére vonatkozó kiegyensúlyozottsági követelmények részletezését, vagyis a jövőben a törvény nemzetközi minták alapján szövegszerűen nem tartalmazza majd a sokoldalúságra, tényszerűségre, időszerűségre és tárgyilagosságra vonatkozó elvárásokat. Répássy Róbert szerint ezzel egyértelműbbé válik a magyar szabályozás.

A Fidesz nevében Cser-Palkovics András biztosította támogatásáról a kormányt.

A szocialista Mandur László ugyanakkor úgy fogalmazott, a médiahatóság függetlenségére eddig sem volt semmilyen garancia és ez most sem változik. Mint mondta, a kormány hiába hivatkozik az ET parlamenti közgyűlésének határozatára, ha nem orvosolja annak egyik legfontosabb kifogását, azt, hogy a médiatanács kizárólag fideszes politikusokból áll. Az ellenzéki politikus szerint a kabinet "gyenge kísérletet tett" a nemzetközi kritikák elhallgattatására a magyar médiaszabályozás felett tornyosuló felhőket látva. "Ezzel azonban nem lesz letudva a dolog" - fogalmazott, hozzátéve: a médiairányítás függetlenségének egyik garanciája az lehetne, ha abban az ellenzéki erők is szerepet kaphatnának. Mandur László hozzátette, a javaslat talán a korábbiaknál is nagyobb vitákra ad majd okot a médiatartalmak kiegyensúlyozottságról.

A KDNP-s Pálffy István válaszában "esti mesének nevezte" a szocialista politikus felszólalását, és hangsúlyozta: az ET két legfontosabb fenntartása 2012-ben az MTI általuk feltételezett hírmonopóliumára és a médiát felügyelő szervek vezetőinek kinevezésére vonatkozott. Mint mondta, a magyar kormány hosszas tárgyalásokkal meg tudta értetni a szervezettel, hogy a távirati irodának nincs hírmonopóliuma, az NMHH elnökére vonatkozó felvetésre pedig a szóban forgó törvényjavaslattal válaszolnak. Pálffy István emellett szólt arról is, hogy az ET az angolszász médiaszabályozást alapul véve kérte, hogy csak a kiegyensúlyozottságot írják elő a médiaszolgáltatóknak.

A jobbikos Novák Előd helytelenítette, hogy a Fidesz és az MSZP is az Európai Unió "diktátumainak" kíván megfelelni, miközben amíg saját pártja vetett fel hasonló kifogásokat, addig azt figyelembe se vették. A politikus ezt bizonyítéknak nevezte a két párt "szolgalelkűségére" és "magyarellenességére". Novák Előd fájónak nevezte, hogy a törvényből várhatóan kikerül a sokoldalúság követelménye, amely szerinte talán többet is jelent, mint a kiegyensúlyozottság. Elmondása alapján ugyanis az országos kereskedelmi televíziók a kiegyensúlyozottságra hivatkozva csupán egyetlen ellenzéki pártot, jellemzően az MSZP-t szólaltatják meg a kormány véleményével szemben, míg a sokoldalúságot érvényesítve a Jobbik álláspontjáról is be kellene számolniuk. Novák Előd ezzel összefüggésben elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar média összességében - mint mondta - "öt százalékos pártként kezeli" a Jobbikot.

Schiffer András (független) szerint a módosítás nagyon kicsi előrelépés lehetne a 2010-11-ben kialakított rendszerhez képest, de érdemi előrelépést mégsem tartalmaz. Az LMP-s politikus úgy vélte, kifelé meg akar felelni az elvárásoknak, de valójában a kormány nem értette meg, hogy mi a gond a médiaszabályozás alapfilozófiájával.

Hozzátette: az LMP szeretné 5 évre csökkenteni a tagok és az elnök megbízatását, a médiatanács összetételét pedig 4 ellenzéki delegált meghívásával módosítaná.

Répássy Róbert államtitkár a vitában elhangzottakra reagálva megígérte, minden módosító javaslatot meg fognak vizsgálni, majd hozzátette: a javaslatok szerinte racionális módosításokat tartalmaznak.

Ezt követően Balczó Zoltán levezető elnök lezárta az általános vitát.

A Magyar Művészeti Akadémia működésével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló törvényjavaslat részletes vitájában nem volt felszólaló.

Napirend utáni felszólalásában a jobbikos Ferenczi Gábor a nemzeti jelképekről beszélt. Ezt követően Balczó Zoltán levezető elnök lezárta a hétfői napirend tárgyalását, a képviselők kedd reggel 9 órakor folytatják a munkát.