rss      tw      fb
Keres

Dunaferr - Határozatlan idejű sztrájk kezdődik szerda délután

MTI 2013. február 19., kedd 16:58

Határozatlan idejű sztrájk kezdődik szerda délután az ISD Dunaferr Zrt.-nél, miután a társaság reprezentatív szakszervezetei - a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet - elutasították a munkáltató múlt pénteki bérfejlesztési ajánlatát. A cég menedzsmentje szerint a lépés veszélybe sodorja a jövőbeni fejlesztéseket.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség már hétfőn közölte, hogy tárgyalásra alkalmatlannak tartja és elutasítja a bérfejlesztési ajánlatot, és február 20-án 13 órától a Dunaferr Társaságcsoport területére határozatlan idejű általános sztrájkot hirdetettek. A Dunaferr Ifjúsági Szervezet kedden szintén elutasította a cégvezetés ajánlatát és csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz.

Közös közleményük szerint a cél a 2013. évi bér- és szociális megállapodás szakszervezeti követeléseinek kikényszerítése. A sztrájkbizottság megalakult, annak vezetője Mucsi Zoltán lett, tagjai Borbély Zoltán, Molnár László és Csapó Tamás.

Közölték a cégvezetéssel, hogy a kollektív szerződés hatálya alá tartozó társaságoknál is megalakítják a helyi sztrájkbizottságokat. A szakszervezetek rögzítették, hogy készek további egyeztető tárgyalásokra.

Az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjének kedden az MTI-hez eljuttatott állásfoglalása szerint a szakszervezeti követelés és a cégvezetés által ajánlottak között a különbség olyan kis mértékű, amely miatt nem szabadna kockáztatni a cég jövőjét.

Evgeny Tankhilevich cégvezető véleménye szerint a sztrájk a dolgozók és a munkáltató szempontjából egyaránt hátrányos: közvetlen anyagi kárt okoz a vállalatnak, bizalomvesztéssel jár az üzleti partnerek részéről és veszélybe sodorja a jövőbeni fejlesztéseket. A modernizációs projektek iránt a tulajdonos elkötelezett, de véleménye szerint azokat csak rendezett működési körülmények között lehet folytatni.

Úgy vélte, a vállalatvezetés elfogadható mértékű bérajánlatot tett, erőn felüli kötelezettség-vállalással.

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése nem ért egyet azzal, hogy a munkavállalók a jelenlegi gazdasági helyzetben a sztrájk révén gyakorolnak nyomást a tulajdonosokra, de tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot és nem kívánja korlátozni azt - olvasható a közleményben.

Az MTI megkeresésére Borbély Zoltán, a sztrájkbizottság tagja elmondta: nem értik, ha nagyon kicsi az ajánlat és a követelésük közötti különbség, akkor miért éri meg a tulajdonosnak belemenni a konfliktusba, amelynek "a vége több tízmilliárdos kár is lehet".

Hozzátette: számukra a legfontosabb az lenne, hogy a kohó átépítése megkezdődjön, ennek azonban semmi jele és így komolyan veszélybe került a "folyékony fázis" Dunaújvárosban.

Hangsúlyozta: szerdán 13 és 15 óra között a lehető legtöbben sztrájkolni fognak, utána ésszerű létszámokkal, "a legkisebb ráfordítással a legnagyobb kárt" kívánják okozni. Elsősorban a meleg- és a hideghengerműben, valamint a kiszállítási területen lesz folyamatos munkabeszüntetés.

Jövő hét elején az Ukrajnából érkező alapanyag (buga) vasúti beszállítását is megakadályozzák. Jövő szerdára pedig a budapesti orosz nagykövetség elé terveznek demonstrációt.

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetése múlt pénteken az eddigi 2,1 helyett 3,5 százalékos új bérfejlesztési javaslatot adott át a szakszervezeteknek, a sztrájk elindításához általuk megszabott február 15-i határidő lejárta előtt. A szakszervezeti szövetség korábban 5,2 százalékos béremelést követelt.

A vállalatvezetés közleménye szerint egy középtávú együttműködés lehetőségét vázolták fel a szakszervezeteknek.

A Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség honlapján olvasható a cégvezetés javaslatának egyes számú melléklete, amely szerint a jövőbeni tárgyalások főbb pontja lehet a 13. és 14. havi bér kérdése, a modernizációs és felújítási projektek, a kollektív szerződés korrekciója az új Munka törvénykönyve változásainak átvezetésével, az inflációt figyelembevevő béremelés, a törzsgárda kötvény, valamint az érdekképviseletekkel történő együttműködés formáinak megtárgyalása.

A cégvezetés szerint a gazdasági válság az elmúlt öt évben súlyosan veszteséges gazdálkodásra vezetett a vállalatnál. Ettől függetlenül a menedzsment a tavaly kifizetett 3,1 százalékos alapbérfejlesztést követően az idei évre 2,1 százalékos alapbérfejlesztést javasolt. A bérfejlesztés mértéke mindkét évben a béren kívüli juttatásokra, valamint a szociális juttatások kategóriájába tartozó tételekre is vonatkozik.

A menedzsment az idei 13. és 14. havi szabadságos és karácsonyi bér kifizetése helyett a felszabaduló 3,8 milliárd forintból az I. számú kohó felújítását tervezi. A javaslat szerint a két juttatást 2014-ben és 2015-ben fizetné vissza a társaság a munkavállalóknak.

A szakszervezetek szerint a munkáltató az általa korábban javasolt 2,1 százalékos alapbérfejlesztést is a törzsgárda kötvény járadékának megszüntetéséből kívánja fedezni. A szövetségi tanács az idei szabadságos és karácsonyi bér átütemezését szintén elutasította.