rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2013. február 8.

A rezsicsökkentésről és a költségvetés újbóli módosításáról
Katona Tamás, volt pénzügyminisztériumi államtitkár

Bolgár György: - Meglehetősen nagy vihart kavart az MSZP tegnapi állásfoglalása. Mesterházy Attila pártelnök jelentette be, hogy a párt és a frakció a parlamentben támogatja a Fidesz rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedéseit és terveit, de hosszabb távra egy fenntartható programot javasol. Erre ma Gyurcsány Ferenc egy rövid Facebook-bejegyzésben nagyon keményen odamondogatott a szocialistáknak, hogy miért éljenzik ezt a Fidesz-ámítást. Emellett vannak olyan külső szakértők is, akik azt mondják, hogy ezzel az MSZP is pontosan egy színvonalra kerül a Fidesszel, és visszatér a kádári egypártrendszer állampárti megoldásaihoz. Önnek mi a véleménye erről, mi az érdeme és mi a hátránya ennek az MSZP-s megnyilatkozásnak?

Katona Tamás: - Először nézzük talán azt, hogy mit jelent ez a rezsicsökkentés! Tavaly négy százalékkal csökkent a reálkereset, ami azt jelenti, hogy minden családtól elvettek körülbelül kétheti keresetet. Ez nagyon nehéz helyzetbe hozott sokakat, ezért azt gondolom, hogy ez a rezsicsökkentés jó.

- Akkor ezzel megpróbálják visszaadni, amit akkor elvettek.

- A probléma az, hogy ez nem fenntartható ilyen módon. Mesterházy Attila is azt mondta, hogy mi támogatjuk a rezsicsökkentést, de úgy, hogy az fenntartható legyen.

- Akkor lehet, hogy csak a megfogalmazással van probléma. Hiszen Ön is azt mondja, és az az MSZP is azt mondta, hogy ez a rezsicsökkentés lényegében jó célnak látszik ugyan, meg az emberek számára jól jön, csak éppen ez a jelenlegi gazdasági helyzetben abszurdum. Az is abszurdum, hogy majd a közműszolgáltató cégeknek kell levinni az árakat, díjakat, mert lehet, hogy belebuknak. Egyik-másik már jelezte is, hogy ezt nem fogja tudni megcsinálni. Vagyis mással viteti el a balhét a kormány, és hogy ez így nem fenntartható, az szinte biztos. Lehet, hogy azt kellett volna mondania az MSZP-nek, hogy ezt így semmiképpen sem támogatjuk, ellenben van ötletünk, hogyan lehetne csökkenteni a rezsit?

- Tulajdonképpen erről van szó. Én nem kommunikációs szakember vagyok, hanem közgazdász. Én azt tudom mondani, hogy a jelenlegi helyzetben ez a rezsicsökkentés egyrészt irreális ígéret, másrészt nem fenntartható. Azért mondom, hogy irreális, mert a cégek egy része most még egy évig ki tudja húzni, egy része viszont tönkremegy. Másrészt, a lakossági gázárat például csökkentették, de a kisvállalkozóknak a gáz ára megemelkedett. Ez pedig azt jelenti, hogy előbb-utóbb ez az összeg megjelenik az árakban. Végül így a lakosság sem jár ezzel jól, vagyis ez rövid távon is gondokat okoz.

- Igen, csak ha elhangzik egy ilyen mondatrész – és Önnek igaza van abban, hogy ez kommunikációs kérdés –, hogy az MSZP támogatja a rezsicsökkentésre vonatkozó intézkedéseket, akkor még az Orbán-kormányban nem bízó lakosság is azt mondhatja, hogy nahát, ezek szerint mégis csináltak valami jót. Holott nem csinálnak semmi jót, még ha a zsebünkön esetleg februárban, márciusban és augusztusban úgy is érezzük, mert ez fenntarthatatlan lesz, illetve máshol fizetjük meg ennek az árát.

- Igen. Ez ugyanolyan, mint amikor azt mondták, hogy a tranzakciós illeték milyen jó, mert a bankokat ezzel majd lehet szorongatni, és úgysem merik áthárítani a költségeket, mert a verseny ezt nem teszi lehetővé. Ehhez képest minden bank áthárította természetesen módon, hiszen a piacgazdaság így működik. Ugyanez történt a távközlési árak esetében és még sorolhatnám. Tehát itt az a lényeg, hogy ilyen módon ezt nem lehet hosszú távon fenntartani.

- Mesterházy Attila egyébként azt ígérte, hogy egy hónapon belül az MSZP előterjeszt egy rezsicsökkentési javaslatot, amelyben különböző dolgokat fognak részletesen kifejteni. Olyan dolgokat említett, hogy lehetne az épületek hőszigetelését javítani, a nyílászárócserét, fűtésmérők beszerelését, energiatakarékos izzók beszerelését elősegíteni, támogatni. Csakhogy erre az emberek azt mondják, hogy elhiszem, hogy ez jó, de egyrészt ez nekem is pénzbe fog kerülni, az meg most nekem nincsen, másrészt az eredménye csak hosszú távon érezhető, míg az Orbán-kormány áldásos beavatkozásának következtében én most tíz százalékkal kisebb villany- meg gázszámlát fizetek.

- Természetesen a mai politikában a demagógiának igen széles tere van. Azonban azért én úgy gondolom, hogy az emberek, a családok nemcsak egyik napról a másikra gondolkodnak, hanem látják azért az összefüggéseket is, és ezek hosszú távú következményeit is. Például azt, amit az előbb mondtam, hogy zuhan az életszínvonaluk, mert csökken a reálkereset, és emelkednek az árak, mert ez ennek a gazdaságpolitikának az eredménye. Egyébként az előző időszakban az a panelprogram, ami elindult, és amit a Fidesz leállított, nemcsak hosszú távon, hanem viszonylag rövid távon, két-három éven belül is, komoly eredményeket hozott az energia-megtakarításban. Az fenntartható volt, és nemcsak tíz százalékot jelentett

- Arra pedig lenne is pénz? Tehát, ha 2014-ben a szocialisták kormányra kerülnének, még ebben a nyomorúságos gazdasági helyzetben is lehetne erre pénzt találni?

- Igen, lehetne, mert ez az energiakitettségünket csökkenti, vagyis ez az államháztartásnak is fontos. Erre lehet uniós forrásokat találni, és vannak olyan keretek, amelyeket erre lehet fordítani, mint ahogy ezt 2010 előtt meg is tették. Még egyszer mondom, ezek nem tízszázalékos, hanem gyakran húsz-harminc-, akár negyvenszázalékos energia-megtakarítást is jelentenek.

- Magyarán érdemes őszintén beszélni a társadalommal, és azt mondani, hogy bármilyen jól hangzik is, ezt így nem támogathatja az ellenzék, bár amellett van, hogy a lakosság terhei csökkenjenek, azonban ezt más módszerekkel kellene elérni?

- Így van.

- Eltérnék egy kicsit a tárgytól, mert mint pénzügyminisztériumi vezető biztos tud nekem valamit mondani egy bizonyos dologról. Kijöttek a januári államháztartási adatok, amelyekből az derült ki, hogy minimális az államháztartás központi alrendszerének a hiánya. Mindössze két és félmilliárd forint, ami nagyon jól hangzik, mert ezek szerint nem halmoztunk föl hiányt januárban. Ellenben ott van a társadalombiztosítási és önkormányzati hiány, ami viszont hetven-valahány milliárd, ha jól emlékszem. Ha megnézzük még az egy évvel ezelőtti, 2012. januári adatot, akkor kiderül, hogy tavaly viszont jelentős többlet halmozódott föl. Érdemes ebből bármilyen következtetést levonni, vagy az csak egy hónap, és bármi lehetett februárban, ezért ebből nem érdemes semmiféle konzekvenciát levonni?

- Ha azt nézzük, hogy a hiány hogyan alakult, akkor nem érdemes különvenni a központi alrendszer és a társadalombiztosítási alrendszer hiányát.

- Mert a hiány, az hiány!

- Így van. A hiány az hiány, és azon múlik, hogy a különböző költségeket, hogyan osztják meg. Tehát gyakorlatilag együtt kell kezelni az államháztartás önkormányzatok nélküli hiányát. Ilyen értelemben azt gondolom, hogy ez a januári összeg nem kicsi, hanem viszonylag nagy. Másrészt a költségvetési gazdálkodás zavarait mutatja például az is, amit nemrég jelentette be a Fidesz-frakció, hogy a költségvetés módosítását kezdeményezik.

- Az tényleg elég meglepőnek hangzik.

- Igen.

- Én nem tudom, hogy mi lesz benne, mert azt még nem terjesztették elő, de az, hogy az első idei ülésszakon már arról tárgyalnak, hogy a költségvetést hogyan módosítsák, a legnagyobb beismerése annak, hogy nem képesek egy költségvetést összerakni!

- Végül is tavaly kilenc alkalommal módosult a költségvetés, néhányszor igen jelentősen. Persze lehet azt mondani, hogy nem módosult minden hónapban, csak akkor, amikor ülésezett a parlament. Most ugyanerről van szó. Mondhatni, hogy a januárt megúszták költségvetés-módosítás nélkül, de igazából nem is ülésezett a parlament. Tehát ez nagyon komoly zavarokra utal az államháztartás működésében. Gyakorlatilag ezek a rögtönzések abszolút elterjedtek. Láthatóan egyik napról a másikra gondolkodnak, és mindig csak a következő péntekig látják előre a dolgokat.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái