rss      tw      fb
Keres

Bloomberg: akár 1,6 milliárd dollár is lehet az E.On ára, plusz a készletek
A Bloomberg hírügynökség Magyarország 1,6 milliárd dollárt fizethet az E.ON cégéért egy kötelezvény szerint címmel közölte Simon Zoltán tudósítását.

Magyarország akár 1,6 milliárd dollárt is fizethet a német E.On magyarországi földgáz-cégéért, mivel az állam igyekszik növelni befolyását az energiaiparban.

A kormány a parlamentben benyújtott tervezete értelmében garanciát vállal az MVM-ért, az állami tulajdonban lévő áram-nagykereskedőért 875 millió euró (1,17 milliárd dollár) értékben, hogy az MVM megvásárolja a céget, és további 90 milliárd forint (414 millió dollár) értékben a cég készleteiért.

A terv része Orbán Viktor miniszterelnök azon törekvésének, hogy leszorítsa az energiaárakat a jövőre esedékes választások előtt. A beszerzés más hasonlókat követ, mint amilyen például a Szurgutnyeftyegaz MOL-ban szerzett részesedésének megvásárlása volt, vagy Budapest megállapodása a Suez Environment céggel a fővárosi vízművekben lévő 25 százalékos részesedésének visszavásárlásáról.

Josef Nellest és Sabine Meixnert, az E.ON szóvivőit nem lehetett elérni munkaidőn kívül, hogy kommentálják a történteket, nem válaszoltak a mobiljuk hívására.

Orbánnak az a célja, hogy az gáz- és áramtarifákat 30 százalékkal csökkentse 2014 közepére – írta az Origo című hírportál Lázár Jánost, a miniszterelnöki hivatal vezetőjét idézve. A kormány január 1-jén 10 százalékkal csökkentette az energia árát a háztartások számára.

Az állami vásárlások annak a stratégiának a részeit alkotják, amely a közüzemi szolgáltatókat nonprofit cégekké akarja átalakítani – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az MTI állami hírügynökségnek augusztusban. A kormány megemelheti az MVM tőkéjét, amely emellett hiteleket is felvehet vagy kötvényeket bocsáthat ki az E.ON egység megvásárlásához – jelentette a Népszabadság című napilap január 21-én.

Az EO.N a magyar vállalatot 2004-ben vásárolta meg a MOL-tól 2,1 milliárd euróért. A beterjesztett indítvány értelmében a kormány szeptember 30-ig vállalja a garanciát.

(hj)


Lásd még keddi hírünket: Industriemagazin: 600 vagy 300 millió euró helyett 800-at fizetett a magyar állam?


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!