rss      tw      fb
Keres

A Klik elnöke elbocsátotta a konyári tanárt
Azonnali hatállyal, rendkívüli felmentéssel megszüntette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke annak a konyári tanárnak a közalkalmazotti munkaviszonyát, aki Érpatakon egy gyűlésen, nagy nyilvánosság előtt elítélő módon beszélt tanítványairól és a munkahelyén tapasztaltakról.


A közlemény szerint a történelem szakos, cigány népismeretet is tanító fiatalember tanárhoz méltatlan viselkedéséről az internetre is felkerült egy videofelvétel, munkáltatója onnan értesült az esetről.

Az ügyet azonnal kivizsgáltatta a fenntartó, a tanárt is meghallgatták, aki elismerte, hogy ő szerepel az említett videofelvételen, az ott elhangzott véleményét magáénak vallja és fenntartja.

A Klik kiemelte: a köznevelési törvény értelmében a pedagógusnak az oktató-nevelő munkán túlmenően kötelessége, hogy a gyermekek, a tanulók és a szülők, valamint a munkatársak emberi méltóságát és jogait maradéktalanul tiszteletben tartsa és a hivatásához méltó magatartást tanúsítson.

A Hajdú-Bihar megyei Konyár általános iskolájában tavaly október óta részmunkaidőben dolgozó tanár a kijelentéseivel megsértette e törvényi rendelkezéseket, a pedagógusi titoktartást, a tanulók és szüleik emberi méltóságát, ezért viselkedése nem egyeztethető össze a pedagógusi munkakörrel, írta a közlemény.


Lásd ehhez korábbi írásunkat – A politikai és a hétköznapi rasszizmusról (Mihancsik Zsófia) – és benne a videót.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!