rss      tw      fb
Keres

Gyulán ülésezik a Párt Központi Bizottsága: előzetesek, álhírek, tüntetések
Hivatalos nevén a Magyarországot kétharmaddal kormányzó Fidesz–KDNP-frakció. Az MTI 19:16-kor kiadott tudósítása szerint „a háromnapos zárt frakcióülést az Erkel Hotelben tartják, ahová kedd délutántól folyamatosan érkeztek a kormánypárti politikusok, köztük a kabinet tagjai, országgyűlési és európai parlamenti képviselők. Az újságírók a szálloda bejáratánál lévő sorompónál várakozhattak, ahol szinte percenként hajtottak be autójukkal a politikusok. Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök este hét óra előtt néhány perccel érkezett a helyszínre.”


Nagyjaink az ülés előtt – MTI/Mohai Balázs

Újabb háztartási rezsicsökkentés – Rogán szerint az önkormányzati cégek nyeresége úgyis nagy autókra megy

Rogán fideszes frakcióvezető kedden délelőtt még Budapesten bejelentette, hogy a Párt Elnöksége arra kéri majd a Párt Frakcióit, hogy tárgyalják meg Gyulán az Elnökség javaslatát, amely szerint tavasszal tíz százalékkal kell csökkennie a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díjnak. A három említett közmű esetében vannak ugyan olyan önkormányzati tulajdonú szolgáltatók, amelyeknek így erőteljesen csökkenhet majd a nyeresége, de Rogán erre azt mondta, ő nem egy olyan szolgáltatót ismer, amelynél „a középszintű vezetők is meglehetősen nagy értékű szolgálati autóval tudják ellátni a feladataikat. Nem biztos, hogy erre a jövőben lehetőség lesz”. „Előbb csökkentsék a költségeiket.” Bemutatták a sajtótájékoztatón azokat az új, a korábbinál egyszerűbb, átláthatóbb gáz- és villanyszámlaképet is, amelyeken a szolgáltatóknak be kell majd mutatniuk a fogyasztónak, hogy a kormány jóvoltából mennyivel csökkent a fizetendő díjuk.

Ezzel szemben a NAV (APEH) kedden bejelentette, hogy az adóbeszedés szempontjából az idei év „borzasztóan” nehéz lesz, mert igaz, hogy az adóhatóság 2012-ben 700 milliárd forinttal többet szedett be az előző évinél, de ez „objektív okok” miatt kicsit elmaradt a tervezettől. Mintegy százmilliárd forintos bevételkiesést okozott például, hogy a devizahitelesek megmentése miatt a pénzintézeteknek kevesebb különadót kellett befizetniük. A bevételi terv viszont az idén is emelkedik, s a teljesítéséhez az adózói kör szélesítése és az ellenőrzés fokozása szükséges.


Az ellenzéki tüntetők szerint Orbán-klónok gyülekeznek Gyulán – MTI/Rosta Tibor

Újabb alaptörvénymódosítási javaslat: kötelező az Alaptörvény, tilos a korábbi határozatok alkalmazása

Rogán frakcióvezető még Budapesten azt is elmondta, hogy az alkotmánymódosítás is téma lesz a gyulai tanácskozáson. 1. Kijavítják az Alkotmánybíróság (Ab) által megállapított formai hibákat.2. A napokon belül az Országgyűlés elé kerülő alaptörbénymódosítási indítvány nem fogja tartalmazni az előzetes regisztrációt sem 2014-re, sem a későbbi időszakra. Ám azt tartalmazza, hogy az Ab-nak a jelenlegi alaptörvényből kell levezetnie döntéseit, így korábbi állásfoglalásait nem veheti figyelembe automatikusan (lásd korábbi hírösszefoglalónkat: Újabb hadüzenet az Alkotmánybíróságnak: meg kell tagadni az alkotmányos múltat is). Rogán szerint amikor személyesen is tájékozódott több alkotmánybírónál, ők arról számoltak be, hogy eddig is ez volt az ítélkezési gyakorlat. Ezért semmiképpen nincs szó jogkörkorlátozásról. [Ez nem így van. Az Alkotmánybíróság korábban több határozatában is hangsúlyozta, hogy továbbra is érvényesnek tekinti és használja a régi alkotmány alapján hozott határozatokat. Vagyis az 1989 óta született nagyszámú határozat közül mindegyik érvényes marad, ha olyan alapelvekre és intézményekre vonatkozik, amelyek a korábbi alkotmányhoz képest nem változtak meg alapvetően. Sőt, a megfelelő rendelkezések tartalmi egyezősége esetén nemcsak lehetőség a korábbi határozatokban megfogalmazott jogelvek alkalmazása, hanem éppen  azt kell külön indokolni, ha figyelmen kívül akarják hagyni őket. Vagyis nagyon is szuverenitás-korlátozásról van szó – a szerk.] Emellett „arra kérik” majd a testületet, hogy társadalmasítsa a döntéseit, vagyis hallgassa meg a másik felet is, azt, akiről vagy amelyről döntést hoz. (A Századvég Alapítvány szerint ez, vagyis az Ab eljárásának nyilvánossága erősítené az alkotmányosság kultúráját.)

Sólyom László, az Ab korábbi elnöke kedden a berni egyetemen a magyar alkotmányos kultúra hanyatlásáról, az alkotmánybíróság jogköreinek megnyirbálásáról, valamint az alaptörvény politikai célú módosításáról beszélt (részletesen lásd itt). Egyebek mellett azt mondta, most megy végbe a rendszer eltolódása a jogi alkotmányozástól a politikai alkotmányozás felé, amit „fájdalmas és veszedelmes visszalépés”. A  kormány arra használja az alkotmányozó többségét, hogy gyakran napi politikai szükségletei szerint módosítsa az alkotmányt. Azért emel be egyes rendelkezéseket az alkotmányba, hogy kivonja azokat az Alkotmánybíróság ellenőrzése alól. Ennek érdekében a legfőbb bírói testületet is kibővítették saját emberekkel. Így a hatalom a parlamenti többség, gyakorlatilag a miniszterelnök kezében összpontosul.


„Békemenet” vonulás a gyulai Erkel szállónál – MTI/Mohai Balázs 

A KDNP a családi adókedvezményről és a bankok túlkapásairól is tárgyalna

A KDNP-képviselőcsoport keddi külön ülése után Harrach Péter frakcióvezető azt mondta, pártja a családi adókedvezmény kiszélesítéséről és a bankok, szolgáltatók, végrehajtók túlkapásainak visszaszorításáról is szeretne tárgyalni a háromnapos gyulai kihelyezett ülésen. Támogatják a rezsiköltségek csökkentésének folytatását, és felvetik majd az önkormányzatok költségvetési problémáit is. A közoktatás átalakítása szerinte jó ütemben zajlik, a sajtóban felvetődő kérdések pedig erőltetettek, politikai indíttatásúak. Ez fokozatosan érvényes a felsőoktatásra, ahol egyes radikális diákszervezetek mögött politikai erők és szándékok húzódnak meg. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár mellett a párt továbbra is kitart, támogatja őt, munkáját szakmailag jónak ítéli.

Megtudtuk: Matolcsy György lesz az új jegybankelnök

Írta ezt 19:59-kor a Világgazdaság Online. A hír szerint a lap „megbízható forrásból” úgy tudja: „Az esti órákban megszületett a döntés az új jegybankelnök személyéről. Lapunk úgy értesült, Simor András helyét mandátuma lejárta után Matolcsy György jelenlegi nemzetgazdasági miniszter veszi át. Helyettese Balog Ádám lesz, aki jelenleg az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkára. A hírre a forint 291,5 közeléből 295-ig esett az euróval szemben.”
Az MTI 22:55-kor kiadott híre szerint azonban Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója cáfolta a Világgazdaság Online értesülését. Telefonon azt mondta a hírügynökségnek: „Nem tárgyaltuk és nem is fogjuk tárgyalni a gyulai frakcióülésen ezt a kérdést, ahogyan más testületek sem tárgyaltak róla, még csak informális megbeszéléseken sem került szóba, éppen ezért a Világgazdaságban megjelent hírt alaptalannak és álhírnek tartjuk.” „Személyi kérdésekről, így Matolcsyról sem volt szó, rezsicsökkentésről annál inkább.”


Szeretik – A "békemenet" résztvevői Gyula belvárosában – MTI/Rosta Tibor 

Békemenetet tartottak Gyulán: békét és szeretetet sugározni mentek

Békemenetet tartottak kedd délután Gyulán, a Fidesz-KDNP-frakció évadnyitó ülésének helyszínére meghirdetett ellenzéki demonstrációra válaszként. A szervezők mondták.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum alapítója, szóvivője az MTI-nek: azért érkezett Gyulára a békemenet, mert „kívülről nem illik megzavarni” azt a tanácskozást, amelyen a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja meghatározza az irányvonalat. „Azért jöttünk ide, hogy békét és szeretetet sugározzunk” – ezt már a mintegy ezer békemenetelőnek mondta.

Bayer Zsolt újságíró, aki a beszédét azzal kezdte, hogy „az ismert események miatt” különös szeretettel köszönti a Lungo Dromot, azt mondta: a mostani menet legfőbb üzenete, hogy „Ron Werbernek nincs igaza [...], hiába kezdték el a kampányt több mint egy évvel a választások előtt, nem fog nekik sikerülni”. Szerinte a tüntető ellenzéki pártoknak „fogalmuk sincs”, mi ellen is demonstrálnak az alföldi városban. Bayer keddi, Irány Gyula! című publicisztikájában azt írta az MSZP-ről: „Ezt csinálják hatvan éve a gazemberek. Elég volt belőlük! Miképpen abból is elég volt, hogy ott rohangáljanak a kormány és a Fidesz–KDNP nyakában az utcán, és elhitessék a társadalommal, velük van mindenki. Elég volt a hazug éhségmeneteikből, az ellentét és a gyűlölet szításából, elég volt a mesterséges botrányokból, elég volt a véget nem érő, hatvan éve tartó permanens hazugságaikból. Elég volt belőletek! Mostantól majd megszokjátok, hogy akárhogy is töritek magatokat, nem az van, amit ti elképzeltek. Majd megtanuljátok tisztelni a végtelen türelmet, amivel ez az ország tolerál benneteket hatvan (vagy ha 1919-től számolom, hát majdnem száz) esztendeje.”

A kormányoldal melletti kiállását már többször demonstráló békemenet egy „Bajnai-Gyurcsány: együtt tették tönkre az országot” feliratú molinó mögött nagyjából ezer résztvevővel délután fél ötkor indult el a gyulai Kossuth térről, a tömeghez azonban folyamatosan csatlakoztak a valamivel több mint egy kilométer hosszú úton, így a várhoz végül mintegy másfél-kétezren érkeztek meg. A városban egyébként több olyan plakátot is lehetett látni, amely a békemeneten való részvételre buzdított. A tömegben többen településtáblákat tartottak – ezek alapján a helybéliek mellett sokan jöttek Szolnokról, Egerből vagy éppen Nagyváradról –, és mécsest gyújtottak, továbbá olyan feliratú molinókat emeltek a magasba, mint például „Mi a békét hoztuk Gyulára, az MSZP a gyűlöletet” vagy „Viktor, tarts ki, veled vagyunk”. A várnál a Békés megyei város fideszes polgármestere, Görgényi Ernő mondott beszédet arról, hogy a 2010-es kormányváltás óta 11,5 milliárd forintot biztosított a kormány a településnek, és éppen a napokban mentette meg a gyulai húskombinátot, ahol kedden elindult a termelés. Ezért szerinte nincs helye „országrombolásról” beszélni. A békemenet fél hat után néhány perccel ért véget a Szózat, a Székely himnusz és a Himnusz eléneklésével.


Ellenzéki demonstráció után – Népszava-fotó 

A kormány ellen tüntettek ellenzéki pártok Gyulán

Az ellenzéki pártok kedden Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya ellen tüntettek Gyulán. A demonstrálók tízpontos petíciót adtak át a megbeszélés helyszínén, az Erkel Hotelben. (A petíció szövege itt olvasható)

Az MSZP, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Demokratikus Koalíció és a Kobak Klub közös rendezvényén több mint 150 ember vett részt. A tüntetők gyertyákkal, mécsesekkel és Orbán Viktor arcképével vonultak a Kossuth térről a Harruckern térre.

Bod Tamás újságíró, a Magyar Narancs szerzője, a gyulai Kobak Klub elnöke arról beszélt, hogy a városban ülésező frakció tagjai „Orbán Viktor klónjai”, noha belőle egy is elég. Az Indexnek elmondta, szerinte „Magyarországon nem olyanok a viszonyok, mint Nyugat-Európában, hogy tisztán el lehessen választani ezeket a szerepeket [az újságíróét és a tüntetésszervezőét], de ő azt reméli, hogy az emberek tudnak választani közte és Bencsik András között”. A portál szerint ugyancsak ő vezette az ellenzéki tüntetők alternatív frakcióülését, ahol a résztvevők az Orbán-maszkos Bod Tamás valamennyi kérdésére igennel válaszoltak. Mert hogy a Fidesz-frakció arctalan szavazógépekből áll, akik gondolkodás nélkül igent mondanak Orbán minden szavára, utasítására.

Szanyi Tibor, az MSZP Országos Elnökségének tagja tízpontos petíciójukról azt mondta: azokat az ígéreteket tartalmazza, amelyeket a Fidesz fogalmazott meg választási programként, azonban nem teljesített. Ám ha az ellenzék 2014-ben kormányra kerül, valamennyi ígéretét meg fogja valósítani. Az Index tudósítása szerint Szanyi Tibor átadta a tüntetőknek „az MSZP forró üdvözletét”, és azt mondta: „Szeretni kell a Békemenet résztvevőit, de nem szabad elfelejteni, hogy másféle menetek is vannak, például az Éhségmenet, vagy annak az ötszázezer embernek a menete, akik, ha nem is egyszerre, de hosszú, tömött sorokban hagyják el Magyarországot, mert nem találnak itt boldogulást. Szanyi azt üzente azoknak a fiataloknak, akik ezekben a pillanatokban is a térképet böngészik, hogy hová költözzenek: az MSZP, a DK, a Szolidaritás és más szervezetek legkésőbb 2014-ben olyan országot teremtenek, ahol érdemes élni. Beszédét úgy zárta: „négy dolgot akarunk: munkát, kenyeret, szolidaritást és demokráciát”.

Varju László, a DK képviselője az Index szerint gratulált a résztvevőknek a bátorságukhoz, hogy ki mertek állni tiltakozni a kormány ellen. Szerinte sokan vannak, akik „messziről tapsolnak az itt lévőknek”. A kormány két év alatt 24 új adónemet talált ki, és csepegteti a lelkekbe és a testekbe a nyomorúságot minden nap, de már sokkal többen vannak, akik azt mondják, elég volt, és tisztességes magyar kormányt követelnek.

Sajben Tibor a Magyar Szolidaritás Mozgalom képviseletében az önkormányzati iskolák államosítása, a pedagógusok kényszernyugdíjazása, a tandíj bevezetése ellen emelte fel szavát. Beszédében elmondta, mivel Békés megyében alig van munkahely, a fiatalok elhagyják otthonukat, pedig szeretnének itt élni.   Orbán Viktor magára hagyta a diákokat, a kétkezi munkásokat, a közalkalmazottakat és köztisztviselőket, a nyugdíjasokat, a hazai kis- és középvállalkozásokat. Földönfutóvá tette a fogyatékkal élőket, a közmunkásokat pedig a helyi hatalom jobbágyaivá tette – írta a Gyulai Hírlap.Olvassák el a gyulai önkormányzat lapjának tudósítását a „békemenetről”: Az első vidéki Békemeneten, Gyulán több ezren álltak ki a Fidesz–KDNP-kormány és Orbán Viktor mellett.

A „békemenet” következő fellépése szombaton lesz – amikor is Bajnai Gordon Juhász Péterrel és Kónya Péterrel politikai szezonnyitó rendezvényt tart a Millenárison, ahol az Orbán-kormány eddigi tevékenységét értékelik. A "békemenetet" is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) ugyanekkor tartja a Larus rendezvényközpontban „Országértékelő nagygyűlését” az előző kormányok 2002 és 2010 közötti működéséről és természetesen foglalkoznak az Orbán-kormány kétéves teljesítményével is. A rendezvényen előadást tart többek között Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője és Fricz Tamás politológus is.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!