rss      tw      fb
Keres

Fidesz-KDNP-frakcióülés - Rogán: az Ab-döntéseknek megfelelő alkotmánymódosítás kerül a Ház elé

MTI 2013. február 5., kedd 13:16

Az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit messzemenően tiszteletben tartva terjeszti majd a parlament elé alaptörvény-módosítási javaslatát a Fidesz-KDNP - közölte a kedd este kezdődő, évadnyitó gyulai frakcióülést megelőző budapesti sajtótájékoztatóján Rogán Antal.

A frakcióvezető jelezte, az - egyebek mellett az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések több pontjának alkotmánybírósági megsemmisítése és az új választási eljárási szabályok miatt szükséges - alkotmánymódosítás téma lesz a gyulai tanácskozáson is. Egyúttal kijelentette: a napokon belül az Országgyűlés elé kerülő indítvány nem fogja tartalmazni az előzetes regisztrációt sem 2014-re, sem a későbbi időszakra.

Az Ab december végén semmisítette meg az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések több pontját, január elején pedig alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárási törvény egyes részeit - köztük az előzetes regisztrációt.

Más fontos témában - folytatta tájékoztatóján Rogán Antal - az Ab az alaptörvényt illetően tartalmi észrevételt nem fogalmazott meg, csak formait, ezért ezek esetében "a formai hibát kijavítva fogjuk az alaptörvény módosítását megfogalmazni".

Az alaptörvény-módosítás emellett rendelkezni fog arról, hogy ezentúl a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke is fordulhat az Ab-hoz, továbbá arra kérik a testületet, "társadalmasítsa" döntéseit, vagyis hallgassa meg a másik felet is, azt, akiről vagy amelyről döntést hoz.

Azt is kimondják majd, hogy az Ab-nak a jelenlegi alaptörvényből kell levezetnie döntéseit, így korábbi állásfoglalásait nem veheti figyelembe automatikusan. Ezzel kapcsolatban a Fidesz frakcióvezetője elmondta: személyesen is tájékozódott több alkotmánybírónál, akik arról számoltak be, hogy eddig is ez volt az ítélkezési gyakorlat. Ezért semmiképpen nincs szó jogkörkorlátozásról - fűzte hozzá.

Megjegyezte, az egyik alkotmánybíró úgy fogalmazott neki: "ha másképp lenne, akkor az Aranybulla alapján is lehetne döntést hozni, mert az ma már éppúgy nincs hatályban, mint az 1949. évi XX. törvény".