rss      tw      fb
Keres

Kié Székelyföld?Kovászna megye hasonnnevű városában időközi polgármester-választást tartottak. Mint tudjuk, „a székelyek szíve a Fideszért dobog”. (Lám, a legújabb, közpénzből finanszírozott CD-n ott van a székely himnusz elnevezésű, a székelyekhez „semmi köze” budapesti műdal.) Csakugyan? Az Orbánék által mélységesen utált RMDSZ jelöltje – Thiesz János, gratuláció illeti –  64 százalékos részvétel mellett  Kovásznán 3795 szavazatot (63,19 százalék) kapott, miközben a Fidesz által futtatott, pénzzel jó erősen kistafírozott Tőkés-párt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltje, Málnási Levente a szavazatok 2,63 (!) százalékát szerezte meg. Jellemző módon az egyébként erősen széttartó, hogy azt ne mondjam, egymást halálos ellenségnek tekintő (szocdem, liberális, demokrata, szélsőjobboldali) román pártok egyetlenegy jelöltet indítottak,  bizonyos Sorin Popicát, aki – noha Kovásznát háromnegyedrészt székelyek lakják –  a szavazatok 34,18 százalékát, azaz egyharmadát szerezte meg. Kikapott, de van min elgondolkodni. Ha ez így megy tovább, az RMDSZ-szel szembeni, mesterségesen szított, szakadásra/szakításra buzdító budapesti gyűlölet akár még román kezekbe is adhat egy székelyföldi polgármesterséget.

Ehhez van további illusztrációm. Szentábrahám „közigazgatási egység” négy kis faluból áll Hargita megyében. Ott is volt időközi választás; természetesen az RMDSZ jelöltje (Simó Dezső) nyert. De! Az ő szavazatainak majdnem a felével büszkélkedhetett a Tőkés-párt meg a Kövér László kegyeltjeként működő Magyar Polgári Párt – a kettő közül messze ez volt a sikeresebb –, amelynek vezére, Szász Jenő immár magyar kormányhivatalnok (stafírung!). Széttartunk? Széttartunk.

Ezzel együtt se fogadnék nagy tétekben arra, hogy a magyar állampolgárságot szerzett székelyek automatikusan a Fideszre szavaznak majd 2014-ben, amiképp ezt sokan gondolják. Az a székely ember, aki a kiváló volt RMDSZ-elnök, Markó Béla vádiratszámba menő írását elolvassa (Jön-megy az urna), ha nemcsak hite, értelme is van, biztos nem fog a Fidesz-listára voksolni. Hitem szerint.

(Aczél Endre)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!