rss      tw      fb
Keres


         Andor Mihály

A négy éve elmúlt kerek öt év


         Fleck Zoltán

Levél galamusos barátainknak


         Horváth Júlia

Nemzetközi sajtószemle - 2019. július...


         Lánczos Vera

Gyorsfénykép


         Lévai Júlia

Lehetne-e...


         Hanák András

A Galamus szurdok


         Krémer Ferenc

A nemzeti elnyomás szomorúsága


         Lendvai L. Ferenc

A tiszta erkölcs, melly ha megvész…

Hankook-idézetek (dokumentáció)



                  Ráczkevy-Eötvös Miklós


Nemrégiben a kormány partnerségi egyezményt kötött a Hankook gumiabroncsgyártó világcéggel. Azzal a gyártóval, amely ellen ellenzékből dühödt támadásokat indított. Az alábbiakban ezekből és a Fidesz kormányra kerülése után megváltozott hangvételű nyilatkozatokból adok ízelítőt.

Magyarország és a Hankook kapcsolata 2005-ig nyúlik vissza. A Gyurcsány-kormány abban az évben kezdte meg a tárgyalásokat. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz és pártsajtója – amely már akkor is a minél rosszabb, annál jobb elvet vallotta – teljesen abszurd kampányt indított az egyezmény létrejötte ellen.

A kampány több szálon futott:

1. A kormány elképesztő támogatásokat ad a Hankooknak, miközben a magyarországi vállalkozókat tönkreteszi.
2. A Hankook olyan környezetszennyező technológiákat alkalmaz, amelyek miatt több országból ki van tiltva.
3. A Hankook olyan rossz minőségű termékeket állít elő, amelyeket több országban nem ajánlanak.
4. A Hankook tömegesen telepít koreai munkásokat Magyarországra.
5. A Hankook sorozatosan szegi meg a munkavállalók jogait.
6. Sorozatos feljelentéseket tettek vélelmezett bűncselekmények miatt.

Az alábbi idézetek mindegyike a Fidesz hivatalos honlapjáról, a fidesz.hu-ról származik.

***

„A dél-koreai Hankook gumiabroncsgyár Szlovákiát választotta több, mint 500 millió eurós beruházása színhelyéül” (2005.05.05.)

„Eladták-e az országot egy presztízsberuházás érdekében? – érdeklődött Tállai András” (2005.11.02.)

„Dunaújvárosban sokan aggodalommal várják a Hankookot
Nem tüntetésre, ’csak véleménynyilvánításra’ készül a helyi ellenzék a dél-koreai Hankook gumiabroncs-gyárának Dunaújvárosba telepítésével kapcsolatban a kormányfő és a gazdasági miniszter csütörtöki gazdasági fórumának idején – közölte az MTI-vel a Fidesz helyi elnöke, Cserna Gábor.” (2005.11.03.)

„A Hankook támogatást kap, a hazai kisvállalkozó adóemelést
Kóka János a mi pumánk kölyke: titkos tárgyalásokon, titkos licittel elorozta a tátrai tigris elől a Hankook gumigyár-beruházást és hazahozta nekünk. Valljuk be, nem volt nehéz. A szlovák kormány ugyanis visszavonta támogatási ígéretét, nekik nem érte meg több mint 25 milliárd forintért 1500 munkahelyet teremteni. Nekünk megérte? – kérdezte Kóka Jánost Soltész Miklós a parlamentben.” (2005.11.18.)

„Élvonalbeli technológiát telepít Dunaújvárosba a Hankook, amely luxusmárkák beszállítója lesz – állította korábban a gazdasági miniszter. Eközben a német autóklub legfrissebb téligumi-tesztje szerint a gyár terméke a nem ajánlott kategóriába került – tudta meg a Magyar Nemzet.” (2005.11.29.)

„A Magyar Nemzet információi szerint Kóka nem várja ki a hatvan napot: Tóth Judit szóvivő közlése szerint ugyanis a december 12-én megjelenő Gazdasági Közlöny tartalmazza a támogatás összegét. A 15,3 milliárdos támogatás nem haladja meg lényegesen azt a számot, amit szakértők előzetesen megbecsültek. A 132 milliárdos beruházás tíz százalékát, 13,2 milliárdot vélelmeztek, a lapunk értesülése szerinti összeg a beruházás 11,5 százalékát teszi ki. Nem tekinthető magasnak a támogatás a szlovákok által kínált 21 százalékos támogatáshoz képest sem.” (2005.12.07.)

„Kóka az ország vonzóképességét többek között azzal kívánta bizonyítani, hogy a dél-koreai gumigyár, a Hankook Magyarország mellett döntött. […] Kóka János erőfeszítései azonban a nemzetközi hitelminősítő intézetek vagy az Európai Unió értékeléseiben nem köszönnek vissza.” (2005.12.30.)

„A gazdasági miniszter a maga részéről besöpörte a látszatsikert, a részletekről azonban ma is hallgat. Annyit lehet tudni, hogy a dél-koreai cég a beruházáshoz különböző formákban óriási állami támogatáshoz jut, ám a pontos összeg nem derült ki azonnal. A sikerpropaganda ellenére az egész beruházás egyre kínosabb lett. A jobboldali média ez idáig csak mozaikokat tudott felderíteni a bűncselekménygyanús történésekről. A részletek mostanra teljes képpé álltak össze.” (2007.03.30.)

„A gazdasági minisztérium olyan szerződéses megállapodást is vállalt, hogy biztosítják a gyors hatósági ügymenetet, tehát hatóságokat utasítanak, kérnek fel, hogy a jogszabályban előírt határidőtől eltérve gyorsan intézkedjenek – emelte ki a Fidesz országgyűlési képviselője. Dorkota Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy felmerül a gyanúja annak, hogy megsértették a hatályos törvényeket. ’Néhány dörzsölt kormányközeli üzletember milliárdos haszonra tesz szert, miközben a város önkormányzatát kisemmizik’ – jegyezte meg. Az ügyben éppen ezért ismeretlen tettesek ellen, hűtlen kezelés miatt a mai napon büntetőfeljelentést tett az illetékes rendőrfőkapitányságon Dorkota Lajos.” (2007.03.30.)

„Elrendelték a nyomozást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon azon feljelentés alapján, amelyet Dorkota Lajos fideszes országgyűlési képviselő nyújtott be múlt pénteken különösen nagy értékű hűtlen kezelés bűntettének gyanújával a Hankook-botránnyal összefüggésben.” (2007.04.03.)

„Különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt folytatja ismeretlen tettes ellen a nyomozást a dunaújvárosi Hankook-telek ügyében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya – közölte szerdán a rendőrség. A nyomozást Dorkota Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, Dunaújváros alpolgármestere feljelentése nyomán rendelte el április 2-án a megyei rendőr-főkapitányság – mondta el a főkapitányság szóvivője.” (2007.04.11.)

„Munkahelyteremtés: ázsiaiak tömege a Hankooknál
Ellentmondásos adatokat közöltek a Magyar Nemzettel az állami hivatalok arról, hogy pontosan hány ázsiai dolgozik a dunaújvárosi Hankook gyártósorainál. A gumigyár többek között azért részesült rekordösszegű, húszmilliárd forintos állami támogatásban, mert új munkahelyeket ígért a környékbelieknek.” (2007.06.02.)

„A Hankook megspórolná a külföldi munkavállalói közterheit hazánkban?
Újabb ellentmondásra bukkant lapunk a Hankook gumiabroncsgyár munkaerő-felvételi gyakorlata kapcsán. A húszmilliárdos állami támogatást kapó cég úgy foglalkoztatott volna külföldieket, hogy utánuk Magyarországon nem fizetett volna közterheket – legalábbis erre utalnak a szlovákiai munkástoborzás körülményei. A Hankook tagad.” (2007.06.03.)

„Gyurcsányék csak a külföldi cégeket preferálják
A Hankook-beruházás zavaros helyzetére, az itt zajló botrányokra hívta fel a figyelmet szombati sajtótájékoztatóján Fónagy János. Már 2005-ben kiderült, hogy Kóka János a magyar adófizetők pénzén egy nagyon előnytelen üzletet kötött, összesen mintegy 20 milliárd forint támogatásért mintegy 1500 munkahely jött létre – szögezte le a fideszes politikus.” (2007.06.23.)

„KDNP: kérdések a Hankook beruházásával kapcsolatban
A magyar vállalkozók is kapnak-e olyan állami támogatást, mint amilyen mértékűt a Hankook beruházása kapott? – tette fel a kérdést Kóka János gazdasági miniszternek címezve Soltész Miklós, a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.

Kóka János az évtized beruházásának és támogatásának nevezte egy évvel ezelőtt a Hankook gumigyárának Magyarországra hozatalát – idézte fel a KDNP-s politikus. Soltész Miklós szerint a magyar állami költségvetés 2011 közepéig 26 milliárd forinttal támogatja azt a gumigyárat, ’amelyet Szlovákia nem volt hajlandó beengedni az ország határain belül’.” (2007.08.03.)

„A hazug tigrist is utolérik, mint a sánta pumát

Manninger Jenő interpellációjában felidézte a Hankook-„sikertörténet” főbb állomásait.

–15 milliárd forintos állami támogatás (és több mint 10 milliárd forintos adókedvezmény)
– eltitkolt szerződés
– az Unió szerint is megkérdőjelezhető technológia és termékcsalád
– környezetvédelmi anomáliák
– előbb 8 milliós, majd 16 milliós munkaügyi bírság

Azt akarják velünk elhitetni, hogy ezek a kérdések mellékesek – emelte ki Manninger Jenő. Amióta Kóka János begurította az abroncsot a kamerák elé, hogy bizonyítsa, ahogy a sajtó írta: a pannon puma és az ázsiai kistigris, nagymacskák lévén, jól megvannak egymás mellett, sőt régen nem látott fejlesztést valósítanak meg együtt, folyamatosan ilyen ’mellékes hírekkel’ van tele a sajtó – húzta alá.” (2007.10.01.)

***

Aztán jöttek a 2010-es választások, és a Fidesz kétharmada.

„L. Simon László a rá váró feladatokról: – A déli települések égető problémája a munkahelyek hiánya, éppen ezért örömteli Dunaújváros–Rácalmás térségében a Hankook második ütemének beindítása, amellyel hétszáz új munkahelyet teremtenek.” (2010.06.14.)

„Jók az augusztusi ipari termelési adatok
A következő hónapokban a bázishatások miatt a termelés-bővülés lassulására számítanak a szakértők, éves szinten pedig 10 százalék körüli ipari növekedést várnak az idén… Több termelő vállalat ugyanis – például a Hankook – mostanában fejezi be kapacitásnövelő beruházását, ezekben hamarosan elindulhat a termelés.” (2010.10.06.)

„L. Simon László […] saját tapasztalataira utalva azt mondta, habár a magyar vendégszeretet híres, de akik jártak Koreában, azok tudják, hogy a koreaiaktól ezen a téren is lehet tanulni. Külön kiemelte, hogy mennyire nagyra becsüli a koreaiak munkaszeretetét, fegyelmét és munkakultúráját. Hozzátette: egyéni választókerületében található a Hankook gumigyár, ’ott láthatjuk, hogy mit jelent az, ahogyan önök munkát szerveznek’.” (2012.06.01.)

„Partnerségi egyezményt kötött a kormány a Hankook Tire Kft-vel. A megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és a Lee Sang Il, a gumiabroncsokat gyártó cég ügyvezető igazgatója írta alá. Lee Sang Il arról beszélt, hogy a Hankook a kapacitásbővítés lehetőségét vizsgálja. Fejleszteni és kapacitást bővíteni csak ott szoktak, ahol láthatóan az ipari termelésnek megvan a kultúrája, támogatottsága és biztonságban érzi magát az ipari tőke – hangsúlyozta Orbán Viktor. Orbán Viktor a Hankook vezetőivel folytatott megbeszélés egyik legfontosabb tanulságának nevezte, hogy a magyar fizikai munkások és a közép- és felsővezetők is nagyon gyorsan tanulnak, és hamar alkalmazkodtak a gyár munkakultúrájához. Ez kulcskérdés, mert ha Magyarország termelési központtá szeretne válni – a mai nap is mutatja, ezen az úton haladunk –, akkor a magyar munkaerőnek rugalmasnak, tanulékonynak és alkalmazkodóképesnek kell lennie – fűzte hozzá, megjegyezve: a Hankook története arról győz meg bennünket, hogy a magyar munkások rendelkeznek ezzel a tudással, tanulási képességgel és rugalmassággal.” (2012.11.27.)

***

Végezetül: Az Orbán-kormány a Hankook mellett eddig hat céggel kötött stratégiai megállapodást: a Coca-Colával, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt-vel, az Alcoa-Köfém Kft-vel, a Daimler AG-vel, a Magyar Suzuki Zrt-vel, valamint a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt-vel. Coca-Colát 1968 óta gyártanak Magyarországon, a Richter több mint százéves magyar cég, az Alcoa 1993-ban jött Magyarországra, a Suzuki 1991-ben, a Tesco 1994-ben, a Mercedest és a Hankookot pedig a Gyurcsány-kormány hozta ide.*

Lassan ideje lenne, hogy Orbán Viktor is mutasson valamit.


A szerk. megj.: Az összeállítás elkészítése óta újabb stratégiai együttműködési megállapodásokat írt alá az Orbán-kormány (GE Hungary Kft., Stadler Trains Magyarország Vasúti Szolgáltató Kft., IBM Magyarország Kft., Tata Consultancy Services Magyarországi Fióktelepe, Jabil Circuit Magyarország Kft., Nokia Siemens Networks Kft.). Valamennyi 2010 előtt kezdte meg a működését.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Másik Magyarország

Tóth Andrea
Ketyeg a szociális bomba

„Arról nem szól a fáma, hogy a kormányzat szerinti egységes elv mit jelent a szegények és a legszegényebbek számára, de az ismert előjelek nem sok jóval biztatnak.”

További cikkek a rovatból:
   - A másik Szentendre
   - „És kezdjünk újra tűrni és tanulni”
   - Bezzeg Abaújszántón „tarolt” a Fidesz

Izsák Jenő karikatúrái

Offtopic

A Hubble valaha készült legnagyobb képe: az Androméda

"A videó alapján némi fogalmunk lehet arról, mit jelent az, hogy az Androméda ezermilliárd csillagnak ad otthont."