rss      tw      fb
Keres

Szociális bérlakásokat és lakhatáshoz való jogot követeltek civilek

MTI 2013. február 1., péntek 11:45

Egyebek mellett szociális bérlakásokat és lakhatáshoz való jogot követeltek a Város Mindenkié csoport hajléktalan aktivistái pénteken, Budapesten.

A Kálvin téri aluljáróban tartott akciójuk célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az aluljárók kordonokkal lezárt részeinek "abszurditására". A hajléktalan aktivisták emlékeztettek rá, hogy az aluljárók egy részét munkaterületté nyilvánította a főváros vezetése, ám ott munka nem folyik.

A hajléktalan emberek szeretnének dolgozni, akár ezeken a munkaterületeken is. A szégyenkordon a járókelőket és az aluljáró forgalmát is akadályozza - fogalmazott az egyik aktivista.

Lakatosné Jutka, a szervezet egy másik aktivistája emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság döntése értelmében már nem számít szabálysértésnek, ha a hajléktalanok közterületen tartózkodnak vagy alszanak, és azt mondta, hogy a hajléktalanságot szociális oldalról kell megszüntetni.

Hozzátette: szakmai egyeztetést sürgetnek, és azt szeretnék, ha törvénybe iktatnák a lakhatáshoz való jogot.

Dombóvári László, a szervezet hajléktalan aktivistája az MTI-nek elmondta: a szociális bérlakáshálózat fejlesztésére lenne szükség, hiszen ennek aránya Magyarországon mindössze három százalék, amely Európában a legkevesebb. Konkrét javaslataik is vannak, de sem a városvezetés, sem a kormányzat nem tárgyal velük.

A fővárosi önkormányzat több mint egy hete kerítette el a budapesti aluljárók egy részét nagytakarításra és fertőtlenítésre hivatkozva. Kedd éjszaka egy csoport lebontotta a Blaha Lujza téren felállított kordont, amelyet szerintük a hajléktalanok ellen húztak fel. A Főpolgármesteri Hivatal erre fokozottabb ellenőrzést ígért az aluljárókban, mert szerintük anarchisták zavarták meg a közrendet.