rss      tw      fb
Keres

Lengyelország - Sokan vettek részt az Orbán-könyv szerzője által hirdetett pályázaton

MTI 2013. február 1., péntek 10:00

Számos írás érkezett arra a pályázatra, amelyet Igor Janke lengyel újságíró, szerkesztő, politikai kommentátor hirdetett meg az Orbán Viktorról szóló könyve kapcsán az általa vezetett blogportálon.

Janke, a második legnagyobb országos lengyel politikai napilap, a konzervatív Rzeczpospolita publicistája és a legnagyobb lengyel politikai blogportál, a Salon24 társalapítója és főszerkesztője A csatár címmel írt könyvet a magyar miniszterelnökről, amely tavaly jelent meg Lengyelországban.

A főszerkesztő a múlt hét végén zárta le pályázatát, amelynek két nyertese az Orbán-könyvet publikáló Demart Kiadó jóvoltából jutalomként egy hétvégét tölthet el Budapesten.

A két győztes írás - Lesz-e Budapest Varsóban?, illetve Mi történt velünk? - szerzője a lengyel és magyar belpolitikai helyzetet hasonlítja össze, visszatekintve a rendszerváltást megelőző és azt követő időszakra is, és arra a következtetésre jut, hogy Lengyelországban elképzelhetetlennek látszik a legnagyobb ellenzéki pártnak, a Jaroslaw Kaczynski vezette, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosságnak a Fideszéhez hasonló kétharmados választási győzelme.

Janke a beérkezett írások közül a blogján még 15 más, színvonalas pályaművet is bemutat, amelyek szerzői általában rokonszenvvel szemlélik a jelenlegi magyarországi folyamatokat és személyesen a magyar miniszterelnököt. Saját hazájuk és Donald Tusk kormánya tekintetében viszont jóval kritikusabb álláspontot fogalmaznak meg, s többségük a magyarországihoz hasonló változásokat szeretne látni Lengyelországban is.

http://ufka.salon24.pl/478800,czy-bedzie-budapeszt-w-warszawie

http://ufka.salon24.pl/469878,co-sie-z-nami-stalo