rss      tw      fb
Keres

Fiatalok a magyar közigazgatásban: várják a felkészült fiatalokat – akik aztán „félnek”




Navracsics szerint a közigazgatási pálya magasabb rendű, mint a piaci szektor, mert „a közjót” szolgálja, aki ott dolgozik. Aki ott dolgozik, másként látja „az állam fideszes újjászületését”.

Navracsics: a közigazgatás várja a nyelveket beszélő fiatal munkavállalókat
2013. január 25. péntek

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program 2012 ünnepélyes záró rendezvényén, az Országházban beszélt. Amit mondott:

– A közigazgatási pálya a piacképes tudással rendelkező, nyelveket beszélő, külföldi tapasztalatot szerzett fiatalok számára is versenyképes lehet.

– Értékszempontból a piaci szektorban folytatott tevékenységnél magasabb rendű a közigazgatási pálya, amelyben a közérdekért, a közjóért tevékenykednek az emberek, nem csupán saját hasznukat, érdekeiket követik.

– 2010-ben a hivatalba lépő kormány az állam újjászületésének elindításában határozta meg fő célját. A középtávon, 5-7 év alatt megvalósítható célkitűzés részeként az új intézményrendszer mintegy három év alatt már kiépült, a közigazgatás személyzetének és kultúrájának megújítása azonban ennél hosszabb feladat. A kormány 2010-ben azért hirdette meg ezt a programját, hogy megfelelő képzettségű fiatalokat toborozzon a közigazgatás számára.

***

A hvg.hu írása Orbánék apparátusról: „Itt mindenki fél és túl van terhelve”
2013. január 23., szerda

A szerző, Nagy Gergő azt írja a minisztériumokban dolgozó fiatalokról: „Lehet bármennyi fiatal a közszférában és reklámozhatja a kormányzat bármennyire is trendinek a közigazgatás álláshelyeit, attól még nem lesz örömteli egy minisztériumi dolgozóasztalnál ülni. Az értelmetlen, szakmaiatlan munkavégzés és a félelem mind a közszférás mindennapok része – legalábbis egyes munkahelyeken.”

A cikk szerint (amelyben a fiatalítás érdekében készült kampányvideókat is megnézheti az olvasó) „a jól képzett fiatalok tömeges beáramlása sem képes ellensúlyozni a vezetői szakmaiatlanságot és színvonaltalan szervezetirányítást. A közigazgatásban dolgozók idegrendszerének az sem használ, hogy a politikai hatalomváltás rendszeresen megtizedeli a közigazgatást.” A hvg.hu-nak névtelenül beszélt néhány, a közigazgatásban dolgozó fiatal ember a kevés bérről, az alkalmatlan vezetőkről, a rossz információáramlásról, az alacsony szakmai színvonalról, az állás elvesztéséről való félelemről és arról, hogy aki a harmincas éveiben jár, az már „öreg” a Fidesz közigazgatásmegújító elképzelései szerint.

(m.zs.)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!