rss      tw      fb
Keres

A világ országai nem védekeznek kellően a korrupció ellen a nemzetvédelem terén

MTI 2013. január 29., kedd 20:16

A világ országainak több mint kétharmada elégtelenül védekezik a korrupció veszélye ellen a nemzetvédelem területén - derül ki egy kedden nyilvánosságra hozott tanulmányból, amelyet a korrupciót figyelő Transparency International (TI) nemzetközi szervezet brit központja készített.

A vizsgálatba bevont 82 ország közül csak Ausztrália és Németország rendelkezik erős antikorrupciós rendszerrel, 57 ország pedig gyengén védekezik - mutat rá a TI, amely szerint ez az első ilyen témájú kimutatás. Magyarország viszonylag jó helyre került. A szervezet olyan kritériumokat vett figyelembe, mint például a védelmi politika parlamenti felügyelete vagy az ágazatban működő vállalatok tevékenységének szabályozása.

A felmért 82 országban költötték el 2011-ben a világ 1600 milliárd dollárra becsült katonai kiadásainak 94 százalékát. A szektorban a korrupciós költségeket 20 milliárdra becsülte a TI londoni központja. A legnagyobb fegyverimportőrök kétharmadában gyenge az ellenőrzés, akárcsak a legnagyobb fegyverszállítók felénél.

A legrosszabb, "kritikus" helyzetű csoport tagjai: Algéria, Angola, Egyiptom, Eritrea, Jemen, Kamerun, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Líbia és Szíria. A jók: Ausztria, Dél-Korea, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország és Tajvan.

A TI szakembere, Mark Pyrman hangsúlyozta, hogy a korrupció ezen a területen életveszélyes, mert a katonák esetleg nem működő felszerelést kapnak. Ez ráadásul pazarlás, és a szűkös időkben még inkább felháborító az az érv, hogy a korrupció valamennyire elfogadható, hiszen mindig is létezett - hangsúlyozta.

A szakember számára a legmegdöbbentőbb az volt, hogy a felmért országok felében a védelmi költségvetés nem nyilvános, vagy nincs tételesen lebontva.