rss      tw      fb
Keres


         Andor Mihály

A négy éve elmúlt kerek öt év


         Fleck Zoltán

Levél galamusos barátainknak


         Horváth Júlia

Nemzetközi sajtószemle - 2019. július...


         Lánczos Vera

Gyorsfénykép


         Lévai Júlia

Lehetne-e...


         Hanák András

A Galamus szurdok


         Krémer Ferenc

A nemzeti elnyomás szomorúsága


         Lendvai L. Ferenc

A tiszta erkölcs, melly ha megvész…

Lábjegyzet - a szakmai tisztességről

Sipos András


Létezett egykor magyar dokumentumfilm. Fél évszázada Sára Sándor – Gál István Cigányok című filmjével indult, Schiffer Pál Fekete vonatjával folytatódott. Gyarmati Líviától Ember Juditig számos alkotó sokat tett azért, hogy a magyar hétköznapok és a történelem valóságát feltárja, eljuttassa a közönséghez, nyilvános vitákon tegyen fel kérdéseket a kormányzatnak. Egyik ágának a filmtörténet nevet is adott: Budapesti iskola. Dárday, Vitézy, Gulyásék izgalmas és megkerülhetetlen filmeket készítettek a jelszavak és közhelyek mögött létezett súlyos gondokról, a társadalom megosztottságáról. Aki veszi a fáradságot, hogy megismerje a nyolcvanas évek filmjeit, tapasztalja, hogy a dokumentumfilmesek (és mellettük pl. Kovács András!) mekkora rést ütöttek a „létező szocializmus” falán.

És ma eljutottunk oda, hogy egy Mandiner címkéjű társaság felkészületlen, aljas eszközökkel készített filmje téma lehet az országgyűlésben, hogy napi politikai érdekből szenzációvá pumpált semmitmondás válik követendő példává. Az elmúlt napokban a kis földalattin készített lesipuskás filmjük leleplezi az egykori kormányfőt és az ellenzék néhány vezetőjét, amint blicceltek.

Mi más ez, mint aljas indokból elkövetett jogsértés?

Ha a BKV-járműveken nem engedélyezett (személyiségi jogok védelme miatt) a webkamera felállítása, vajon milyen jogon visznek nyilvánosság elé magukat újságírónak tituláló személyek paparazzi-felvételeket? Vajon létezik-e felelős személy, aki vállalja az eljárást?

Ideje volna, hogy a dokumentumfilmes közösség megálljt parancsoljon az ilyen és hasonló etikátlan, az egész szakmát lejárató „művek” nyilvánosságra hozásának.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Másik Magyarország

Tóth Andrea
Ketyeg a szociális bomba

„Arról nem szól a fáma, hogy a kormányzat szerinti egységes elv mit jelent a szegények és a legszegényebbek számára, de az ismert előjelek nem sok jóval biztatnak.”

További cikkek a rovatból:
   - A másik Szentendre
   - „És kezdjünk újra tűrni és tanulni”
   - Bezzeg Abaújszántón „tarolt” a Fidesz

Izsák Jenő karikatúrái

Offtopic

A Hubble valaha készült legnagyobb képe: az Androméda

"A videó alapján némi fogalmunk lehet arról, mit jelent az, hogy az Androméda ezermilliárd csillagnak ad otthont."