rss      tw      fb
Keres

Tízszázalékos ajándék

Rövid leszek: nincs ingyen ebéd. Ez a világ legkifejezőbb és „legprosztóbb” (elnézést kérek) közgazdasági fogalma.

Januártól az egyéni fogyasztók közművi számlái 10 százalékkal csökkennek, amit köteles minden magyar a rendeletalkotó (a kormány) nagyvonalú ajándékának, egyszóval ingyen ebédnek tekinteni.

Amiképp azonban ebéd sincs ingyen, ajándék sincs ingyen. Valaki, valahol fizetni fog, mégpedig az eddiginél többet, és a többletköltségét át fogja hárítani a fogyasztóra. Hogy hol, azt a megajándékozott ember még nem sejti, de nagyon életszerű Kálmán Olgának az a föltevése, hogy ha a pékség, mint nagyfogyasztó, többet fizet majd az áramért, a gázért, a vízért, mint eddig, akkor a kárát a kenyér árában kompenzálja. És a sor tetszés szerint folytatható. Nemcsak kenyeret sütünk, fóliasátrat is üzemeltetünk, autót is gyártunk, benzint is párolunk és így tovább.

Namármost. Senki ne gondolja, hogy a jobbára idegen kézben lévő energiaszolgáltatók, amelyek amúgy is különadót fizetnek, engednek a „saját” árukból. Engedni csak a rendszergazda, azaz a vezetéktulajdonos magyar állam tud, éspedig a rendszerhasználati díjból, amely minden számlán ott díszeleg. (Apropó! Már van vezetékhasználati különsarc is! Vajon nem ezzel mentek elébe a „10 százaléknak”? Gyanakvó vagyok.) Államunk pedig, gyanúm szerint, nincs abban a helyzetben, hogy a költségvetést újabb tíz, de inkább százmilliárdokkal terhelje. (A távhő egymagában 50 milliárdot vinne el.) Ha pedig kiadási oldalon megterheli, akkor azt a bevételi oldalon be kell hoznia. Nem mondja, miképp, mert ettől talán csillapodna a polgár öröme. De biztos fogadásom van rá, hogy meg fogja tenni, ha nem az idén – amikor még a lenyúlt „manyup”-ból vannak tartalékai –, akkor majd jövőre, amikorra a tartalékok végleg elapadnak, és a megsarcoltakkal – közöttük a bankokkal – is ki kell egyezni. (Mellesleg: innen származnak az unió és az IMF teljesen jogos aggodalmai, hogy 2014-re már nem lesz tartható a 3 százalék alatti hiány.)  Ám ha a választáson Fidesz-győzelem születik, akkor már szinte minden mindegy lesz. Akkor tessék majd megnézni a számlákat!

És aztán. Az én külön bajom – talán a legnagyobb – ezzel a 10 százalékos ajándékkal az, hogy ugyanannyi százalékkal fizet kevesebbet az az ember (család), akinek a villanyszámlája 100 ezer forint havonta – mert mondjuk fűti a néhány száz négyzetméterét, hozzá meg a magánmedencéjét –, meg az, akinek csak 10 ezer. A gazdag 10 ezer forintnyi ajándékot kap, a szegény meg egyezret. Természetesen MINDANNYIUNK adójából, merthogy a kormánynak nincs „saját” pénze. Ez pontos mása az egykulcsos szja-nak, mintha indigót tettek volna alája. Társadalmilag-szociálisan mélyen igazságtalan, mert az alacsonyabb adó is, a közművi engedmény is ún. alanyi jogon jár, azaz kivétel nélkül mindenkinek, függetlenül attól, hogy milyen jövedelmi viszonyok között él. Továbbmegyek: a mínusz 10 százalék kifejezetten többletfogyasztásra ösztökéli az eddig is sokat fogyasztó családot, csakhogy mi az energiát jobbára importáljuk, ilyenformán még az ország importszámlája is romlik. (Azért is fizetni kell.) Ceterum censeo et ad „demagogiam”: Orbán Magyarországán mindig a jobb módú ember jön ki jobban a „buliból”, kerüljön amibe kerül. És ez a jobb módú kacagni fog, amikor majd óhatatlanul szembesítik azzal, hogy az ebéd, pajtás, valóban nem volt ingyen, még ha el is felejtettük megmondani neked. Csak benyúl a mellényzsebébe.

(Aczél Endre)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!