rss      tw      fb
Keres

Orbán Zürichben



Nem tudom, észlelhető volt-e, hogy miközben önnön hadnagyai (Rogán illetve Navracsics) elhatárolódtak a választási regisztrációtól, amely dokumentálhatóan Orbán Viktor saját találmánya volt; továbbá egyik legbensőbb barátjának, bizalmasának (Bayer Zsolt) sokadik cigányellenes uszításától, maga a miniszterelnök úr focizott. Az Alkotmánybíróság döntését és a Bayer-cikk megjelenését követő első munkanapon, azaz hétfőn, Zürichben múlatta az időt, és egy szava nem volt az itthon történtekről. Holott például mondhatott volna érdekes – tegyük fel: önfelmentő – dolgokat azoknak a lázongó diákoknak, akik erre a napra maguk közé hívták. De ő inkább focizott.

Na nem, nem dekázott a kamerák előtt (amit amúgy szívesen tesz, végtére is sehol nem jegyzett, másodvonalbeli labdarúgó volt ifjabb korában), csupán részt vett a FIFA évente ismétlődő zürichi gálaestjén, ahol Lionel Messi megint megkapta az Aranylabdát és ahol – inter alia – egy szlovák labdarúgónak ítélték az év legszebb góljának kijáró Puskás-díjat.

Orbán abban a minőségében kapott – a legteljesebb mértékben udvariassági – meghívást az eseményre a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől, hogy ő alapította a felcsúti Puskás-akadémiát, és ő volt egyszersmind a Puskás-díj ötletadója. Idáig rendben is volna a dolog: 2009-ben Bajnai Gordon, akkori miniszterelnök (és aktív kapus) is megjelent (Orbán társaságában) az ELSŐ Puskás-díjátadón. Így egyáltalán nem Orbán az első, aki kormányfőink közül ott van/volt (bár ő talán egyetlen alkalmat se hagyott ki), noha őszintén szólva a zürichi FIFA-gálán kormányfők nemigen szoktak megjelenni. Kormányfők sportolnak, sportolgatnak, de azért csak nem utaznak Svájcba, hogy a rendezők nyilvánosan és ünnepélyesen üdvözöljék őket, ahogyan az egy notabilitásnak kijár. Dolguk van otthon.

Én történetesen egy spanyol kocsmában láttam a gála élő közvetítését, és eskü alatt vallhatom, hogy Orbán Viktor senkinek nem tűnt fel, még a kameráknak se.* Talán ha Berlusconi. Az olasz „sajtópolitomágnás” azonban, noha tulajdonosa az AC Milannak, ritkán látogatja még a saját csapata meccseit is. Érdekes módon nem akar tündökölni a focivilágban, ellentétben a mi miniszterelnökünkkel, aki, ahol csak lehet, „ott van”. Az elmúlt pár hétben hol mint Videoton-szurkoló (Belgium), hol mint FIFA-vendég, legalább három napot focizott államügyek intézése helyett. Érzékelem a becsvágyát. Nem csak európai formátumú politikusnak, hanem európai, ha nem épp globális formátumú labdarúgó-tekintélynek szeretné látni önmagát. Még az is meglehet, hogy az utóbbit jobban ambicionálja, mint az előbbit, különben nem élősködne Puskás Ferenc emlékén.

P.s. A felcsúti Puskás-akadémiáról a mai napig egyetlenegy valamire való focista sem került ki. Viszont Zürichben a nagy nevelő akadémiák (Barcelona, Ajax) alapítói, vezetői egyáltalán nem voltak jelen, holott maguk előtt tolhatták volna Lionel Messit vagy Ruud van Nistelrooyt.

(Aczél Endre)



* A szerk. megj.: Az MTVA köztelevíziójának közvetítésében, amely felvételről sugározta a gálát, mi itt, Magyarországon kétszer örülhettünk Orbán látványának. Először, a gála elején, miközben a színpadon zajlottak az események, egy gyanúsan utólag beapplikált vágóképet láttunk róla – Knézy Jenő lelkes kommentárja kíséretében –, másodszor az ünnepség vége felé önthetett el bennünket a büszkeség, amikor felfedezhettük, hogy a magyar miniszterelnök az újsütetű orosz állampolgár Depardieu és a bőbeszédű FIFA-elnök, Blatter mellett tapsol – talán éppen Messikének. Korábban Depardieu gyakran került képernyőre – akkor még Orbán nem látszott ott ülni mellette. Mindenesetre a fourfourtwo.hu koraeste azt jelentette, hogy „a zürichi Kongresszusi Központban ott van Orbán Viktor miniszterelnök és Puskás Ferencné is – mindketten az első sorban foglaltak helyet, többek között Sepp Blatter, Michel Platini és Gérard Depardieu társaságában”.  (mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!