rss      tw      fb
Keres

Az AB szakmai alapon vagy Orbántól kapott engedéllyel hozott döntése


                  Jobbágy Tibor


Elolvasva Mihancsik Zsófia írását, elgondolkoztam: Miért majdnem mindegy, hogy melyikről van szó a kettő közül?

Mert az eredmény mindenképpen Orbán veresége. Ugyanis a regisztráció kérdésében kénytelen korábbi elképzelésével, kijelentésével szembemenve politizálni. Kénytelen volt magyarázkodni (igaz, Rogán szájába adva a magyarázatot).

De mi lett volna akkor, ha az AB másként dönt, és jóváhagyja a regisztrációt?

Hozott volna egy olyan határozatot, amiről Fidesz-független alkotmányjogászok korábban tételesen, paragrafusokra hivatkozva bizonyították, miért alkotmányellenes a regisztráció. Továbbá – és ez sokkal fontosabb – szembe ment volna az európai normákkal és joggal. Vagyis az AB szakmailag lejáratva magát bohócot csinált volna magából, ami nemcsak itthon, de Európában és az egész világon vezető hír lett volna. Továbbá azonnal besorolódtunk volna a fehérorosz típusú országok közé, már nem csak néhány zsurnaliszta, de világszerte a demokratikus országok vezető politikusainak szemében is.

Ha viszont így van, akkor ezt még az egyébként már a tisztán gondolkodás képességével egyre kevésbé rendelkező Orbán is végiggondolhatta. És így, talán először (vagy a diákok után másodszor?) úgy dönthetett, hogy inkább választja a kisebb presztízsveszteséget, mint a nagyobbat. Mindez erősíti, alátámasztja az „Orbántól kapott engedély” elméletét.

Az egyre elvadultabb módon a realitásokat nélkülöző, gyerekfenekek piros pöttyeire alapozott döntések pedig előre vetítik, hogy Orbán a jövőben mind gyakrabban fog ilyen választás elé kerülni.

Ha az AB a jövőben a szakmaiságot nélkülöző szolgai utat választja, akkor a nagyobb presztízsveszteségek sora következik…



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!