rss      tw      fb
Keres

Átadták a húszezredik magyar biometrikus kishatárforgalmi engedélyt Ungváron

MTI 2012. december 27., csütörtök 16:22

Ünnepélyes keretek között adták át a húszezredik, biometrikus formátumban készült kishatárforgalmi engedélyt csütörtökön Ungváron, Magyarország főkonzulátusán.

Az úti okmány átadása alkalmából Bacskai József ungvári magyar főkonzul hangsúlyozta, hogy Magyarország és Ukrajna öt éve írta alá a kishatárforgalmi megállapodást, amely nagyon sikeresnek bizonyult. Hozzátette: az ungvári magyar főkonzulátus - az Európai Unióban elsőként - egy évvel ezelőtt kezdte el a biometrikus adatokat tartalmazó kishatárforgalmi engedélyek kiadását a magyar határ menti 50 kilométeres sávban élő kárpátaljai ukrán állampolgároknak.

A kezdeti szkepticizmus ellenére nagyon sokan igényelték a magyar határ átlépésére feljogosító okmányt, amit az is bizonyít, hogy egy év alatt rekordszámban, 20 ezren kapták azt meg, szemben az egy évvel korábbi 12,8 ezerrel - fogalmazott a diplomata.

A húszezredik biometrikus kishatárforgalmi engedélyt Andrejcsik Magdolna ungvári nyugdíjas vette át.

Bacskai József a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a biometrikus kishatárforgalmi engedélyek azért népszerűek a kárpátaljai lakosok körében, mert gyors határátlépést biztosítanak, és nem kerül pecsét az útlevélbe. A főkonzul szerint a kárpátaljai utasok törvénytisztelők, csak a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét keresik fel a kishatárforgalom keretében.

A magyar-ukrán kishatárforgalmi megállapodás Kárpátalján 300, Magyarországon pedig mintegy 200 települést érint - mondta a diplomata.