rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. december 20.

„Törvénytelen, jogellenes, amorális, cinikus minősíthetetlen határozat”
Arató András vezérigazgató

Bolgár György: - Hogy ez a műsor mennyire élőben készül, arra példa, hogy Arató András vezérigazgató hallotta a Polyák Gáborral készült interjút, és már itt van, hogy hozzáfűzze a magáét.

Arató András: - Hát úgy érzem, hogy a hallgatóságot erősen érdekli, mi történik azzal a rádióval, amit hallgatni szeretne. Hát az abszurditások tovább fokozódnak. És nagyon jól mondtad ebben az interjúban, hogy az ügyészségnek azon kívül, hogy szakvéleményt ad egy kérdésről, ami szerintem nem nulla…

– Tanácsot.

– Tanácsot, azt nem tudom, milyen szakértői díjat kell hogy fizessen a médiatanács ezért. Abból a levelezésből, ami másutt zajlott, nem is hozzánk érkezett, ebből néhány abszurd dolog kiderül.

– Na de mi nem kaptunk az ügyészségi véleményéből.

– Nem kaptunk. Hát ránk nem tartozik, nyilván. Ebben valami olyasmi derül ki, de ezek, mondom, ilyen szóvivői levelek, körülbelül ehhez lehet hasonlítani, hogy akkor a médiatanács meg az ügyészség is úgy gondolta, hogy a Klubrádió ajánlata, pályázata az ilyen vagy olyan. Az ügyészség arra van kitalálva, hogy például a vádat képviselje büntetőügyekben. Sok mindenre jó az ügyészség, de arra, hogy pályázatokat elbíráljon, nem. Ez a médiatanács.

– Bizonyos törvényességi felügyeletet gyakorolhat. De ebben az ügyben, ami bírósági szakaszban sőt több bíróságot megjárt vagy többször is megjárta a bíróságot, hát nyilvánvalóan nincs, és ez szerintem ki is derült, hogy nincs ilyen hatásköre.

– Nemcsak hogy az ügyben nincs hatásköre, de abban a szóvivői levélben, amit az ügyészség küldött az egyik újságnak a kérdésére, abban a pályázatról mond véleményt. Na most a pályázatról speciel nem lehet véleménye. Lehet egy eljárás törvényességéről…

– Ja, hogy az ügyészség kimondja, hogy neki mi a véleménye erről a bizonyos frekvenciapályázatról?

– Hát, valahogy olyasmit, hogy a médiatanáccsal egyezően megállapította, hogy a Klubrádió pályázata nem felelt meg az Ítélőtábla által megfogalmazott alaki követelményeknek. Az Ítélőtábla nem fogalmazott meg alaki követelményeket, megállapította, hogy az Autórádió Kft. nem írta alá a pályázati.

– Csak az Autórádióról fogalmazott meg véleményt. Igen.

– Tehát ez alapvető dolog, hogy nincs az ügyészségnek ilyen hatásköre, hogy pályázatokat bíráljon el, az a médiatanácsnak van. Na most az a helyzet, hogy e pillanatban nincs olyan médiatanácsi határozat sem, hogy a Klubrádió alakilag érvénytelen pályázatot nyújtott volna be. Tudniillik ezt ugyan megállapította egy végzésben meg egy határozatban korábban, de ezt a végzést meg ezt a határozatot sajnálattal kell jelentenem, jogerősen megsemmisítette a bíróság. És miután a tegnapelőtti vagy tegnapi határozatában nem zárta ki a Klubrádiót, ezért ő, a médiatanács, mintegy természeti tényként próbálja kezelni azt, hogy a Klubrádió pályázata alakilag érvénytelen. De még a médiatanácsnak sincs olyan jelenleg érvényes határozata, amelyik ezt tartalmazná.

– Na ez igaz, de ezt próbálják áthidalni azzal a trükkel, hogy a saját határozatukat érvénytelenítik.

– Igen, de milyen alapon érvénytelenítik? Megállapítják, hogy ők törvénytelenül jártak el, ami egyébként számos esetben bekövetkezett, de ebben az esetben nem, hogy tudniillik ők azért jártak volna el törvénytelenül, mert nem volt egy eredményes vagy egy érvényes pályázat sem. Na de ez nem igaz, mert a Klubrádió e pillanatban hatályosan és jogerősen érvényes pályázattal rendelkezik. Tehát azt megállapítani a saját előző karácsonykor hozott határozatukról, hogy az azért volt törvénytelen, mert ők eredményesnek nyilvánították ezt a pályázatot, holott nincs egyetlenegy érvényes pályázó sem, ez nem állja meg a helyét. Még az ő sajátos világukban sem. A sajátos világuknak pedig nem nagyon van helye egyébként jogállamban. Ugyanakkor azt is tegyük hozzá, hogy az Ítélőtábla nem foglalkozott azzal, hogy a Klubrádió milyen alaki követelménynek felel meg vagy nem felel meg, mert ez nem volt neki dolga. Sőt a Klubrádió perében ez a hátoldal, ez a vécépapír hátulja nem szerepelt, hiszen március 14-én megszületett a jogerős bírósági ítélet, amely kimondja, hogy eredményes volt a pályázat, csak éppen nem az Autórádió Kft. nyerte meg. Ez az ötlet, hogy a hátoldalakkal foglalkozzon a magyar közélet, ez júliusban látott napvilágot. Tehát ez három havi hivatali engedetlenség a bírósági ítélet végre nem hajtását követően, ezt szülte az elefánt. Ezt az egérkét. Aztán még egyszer megszülte, és most harmadszor is ugyanazt a döglött rágcsálót látjuk viszont.

– Most akkor nekünk egyszerű dolgunk van, amikor az Ítélőtáblához megyünk vagy mégsem olyan egyszerű, mint ahogy elmondod?

– Tartalmilag abszolút egyszerű dolgunk van, mert itt semmi nem állja meg a helyét, tehát ez egy törvénytelen, jogellenes, amorális, cinikus minősíthetetlen határozat. Nehéz helyzetünk azért van, mert a médiatanács a maga, az úri jó modortól nagyon távol álló stílusában ismét karácsony előtt kézbesítette, ahogy tavaly az Autórádió Kft. nyertessé nyilvánítását is. Tizenöt nap áll rendelkezésre a megtámadásra, tizenöt naptári nap, addig négy munkanap áll nekünk rendelkezésre. De hát ez az ő minősíthetetlen és cinikus gyakorlatával azért is egybevág, mert annak idején, 2011 július közepén hirdették meg a pályázatot is, azt a bizonyos zeneit. Ne felejtsük el, zenei preferenciájú pályázatot kapott a Klubrádió hallgatósága, közönsége és munkatársai tavaly július közepén. Akkor, amikor ők elmentek dagonyázni, nyaralni, és a pályázó meg dolgozzon július második felében és augusztusban, mert a beadási határidő augusztus vége volt. Na ennek az eredményét hirdette ki tavaly december 20-án, az nincs messze a karácsonytól, és a mostani határozatát, miután a szerda speciel 19-ére esett, 19-én érdekes módon még aznap találtak futárt, aki ezt fél ötkor kézbesítette nálunk. Tehát tartalmilag úgy gondolom, hogy nincs nehéz helyzetben a Klubrádió, jogállamot feltételezve pláne nem lenne egyébként, pedig a karácsonyi ünnepeket mással terveztük tölteni, még csak nemhogy a tárgyával, de a szellemével sem a médiatanácsnak.

– Hát akkor a médiatanács megtalálta azt a speciális boldog karácsonyi üdvözletet, amit a Klubrádió vezetőinek és munkatársainak akart küldeni. Nem?

– Hát mi is küldenénk, azt hiszem, most már ennyi idő után mondhatom, elbocsátó szép üzenetet nekik.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!