rss      tw      fb
Keres

Fazekas Lajos kapta a Szkíta Aranyszarvas-díjat

MTI 2012. december 21., péntek 20:41

Fazekas Lajos, a Lássátok feleim című film rendezője vehette át pénteken a Szkíta Aranyszarvas-díjat Budapesten.

Nemcsak játékfilmesként, hanem televíziósként is maradandót alkotott, az ő műve a Kisváros című sorozat - méltatta a díjazottat Puszt Tibor Balassi-érmes filmrendező, az elismerés egyik alapítója az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint.

Fazekas Lajos filmrendező 1939-ben született Kecskeméten, a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán tanult, majd a Filmgyárban dolgozott. A Lássátok feleim című első játékfilmjét - melyet 1966-67-ben forgatott - 1968 januárjában mutatták be. A közönség később még három alkotását, az Ámokfutás, a Haladék és a Defekt című mozgóképeket tekinthette meg a mozikban.

A díjátadón Szőts István filmrendező posztumusz Szkíta Aranyszarvas-oklevelet kapott születésének 1000. évfordulóján, munkásságát Péterffy András filmrendező méltatta.

A civil alapítású Aranyszarvas díj - amely Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész kisplasztikája - azokat a magyar filmművészeket jutalmazza, akik több évtizedes munkásságukkal itthon és külföldön elismerést szereztek a magyar filmnek, alkotásaikban a magyar és az európai szellemiség együtt van jelen.

A 2002-ben alapított művészeti elismerést eddig mások mellett Hintsch György, Hildebrand István, Morell Mihály, Fakan Balázs és Dárday István vehette át.