rss      tw      fb
Keres

Oscar-díj - Szűkítették az idegen nyelvű filmek listáját, a Csak a szél kiesett

MTI 2012. december 21., péntek 20:21

Kilencre szűkítették az amerikai filmakadémia tagjai a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában nevezett alkotások számát, Fliegauf Bence Csak a szél című filmje nincs a listán, amelyen szerepel viszont Michael Haneke Szerelem című műve és az Életrevalók című francia kasszasiker is.

Az akadémia pénteken Los Angelesben ismertette azon alkotások címét, amelyek közül január 10-én kiválasztják a végső öt jelöltet. Idén összesen 72 filmet neveztek a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, a kilences listán a Szerelem című osztrák dráma és a francia tragikomédia mellett szerepel egy kanadai (Kim Nguyen rendezése, a War Witch), egy chilei (Pablo Larrain műve, a No), egy dán (az Egy veszedelmes viszony Nikolaj Arceltől), egy izlandi (Baltasar Kormakur rendező The Deep című filmje), egy norvég (a Kon-Tiki), egy román (Cristian Mungiu legújabb filmje, a Dupa dealuri) és egy svájci munka (Ursula Meiertől a Nővér).

A folyamat során az akadémia néhány száz - Los Angelesben élő - tagjának megküldték a nevezett filmeket, ők hatot választottak ki közülük. Ehhez jött további három, a filmakadémia állandó bizottsága által választott alkotás. A végső öt jelöltről szóló döntést egy New York-i és egy Los Angels-i grémium hozza majd meg. A testületek tagjai január 4. és 6. között naponta három filmet néznek meg, majd tovább szűkítik a listát. Ezek után szavaznak arról, melyik film alkotói vehetik át a rangos elismerést a február 24-i díjátadó gálán Los Angelesben.