rss      tw      fb
Keres

The Washington Post: Beszámoló a diáktüntetésekről
A The Washington Post az AP hírügynökség jelentését közölte A magyar diákok folytatják a tiltakozást a kormány felsőoktatási reform terén tett bizonyos engedményei dacára címmel.

A magyar középiskolai, főiskolai és egyetemi diákok szerdán folytatták tiltakozásukat a felsőoktatási rendszer változásai ellen, noha a kormány bizonyos követeléseiket elfogadta.

A fővárosban, Budapesten több ezer diák gyűlt össze a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt, mert nem elégítették ki őket a kormány által bejelentett engedmények. Tiltakozásukat Télirózsás Diákforradalomnak nevezték el, később végigmentek a belvároson, és rózsákat dobáltak a Dunába.

A rendőrség szerdán este bejelentette, hogy három diákot előállítottak a gyülekezési jog megsértése miatt, miután a tiltakozók egy csoportja elvágta a közlekedés útját a Lánchídon, a legrégebbi budapesti hídon.

Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, a kormány elejtette az államilag finanszírozott helyek jelentős csökkentésére irányuló terveit, és minimum 55 ezer ingyenes tanulmányi helyet garantál jövőre, ugyanannyit, mint idén.

A szóvivő hozzátette, hogy a felsőoktatásra fordított kiadásokat minimum 24 milliárd forinttal megemelik 2013-ben.

Ám a diákok ellenzik azt is, hogy szerződést kell aláírniuk, amely kötelezi őket, hogy ha elfogadják, hogy az állam költségén tanulnak, a diploma után több éven át Magyarországon dolgozzanak. Emellett az oktatási rendszer átfogó változtatásait követelik, azzal, hogy a jelenlegi változtatások esetlegesek, továbbá azt akarják, hogy a kormány konzultáljon velük, mielőtt újabb reformokat vezet be.

Az elmúlt két hét több diáktüntetése – amelyek a fővárosban és az ország más városaiban zajlottak – látszólag megváltoztatták Orbán Viktor miniszterelnök véleményét a terveiről, hogy a felsőoktatást Magyarországon gyakorlatilag önfinanszírozóvá teszi a következő években.

Orbán diákvezér volt a nyolcvanas évek végén, amikor Magyarország még a kommunisták uralma alatt állt, és pártja, a Fidesz egy kollégiumban alakult.

Az utóbbi időben azonban a Fidesz konzervatív voltát hangsúlyozta, és egyik fő prioritásává tette, hogy a nyugdíjak lépést tartsanak az inflációval.

A fagypont közeli hidegben tüntető diákok az akadémia előtt azt mondták, frusztráltak attól a zűrzavartól, amelyet az okozott,  hogy a kormány úgy döntött, elsöprő változtatásokat hajt végre alig néhány héttel a 2013-as tanévre  szóló egyetemi jelentkezési határidő előtt.

„Ahelyett, hogy idekötöznek minket, olyan országot kellene építeniük, amelyet senki nem akar elhagyni. A kormánynak gyorsan meg kell értenie, hogy az az út, amelyen halad, elfogadhatatlan a számunkra“ – mondta Molnár Antal középiskolás.

Molnár elmondta, hogy az apja Mexikóba menekült a kommunizmus idején, és 2002-ben hozta vissza a családját Magyarországra, mert „hitt Orbán akkori álmában: hogy Magyarország a hazánk, és itt kell sikeresnek lennünk”.

A diákok követelték Hoffmann Rózsa oktatásügyi államtitkár lemondását is, és kilátásba helyezték, hogy mindaddig folytatják a tüntetéseket, amíg nem tesznek eleget minden követelésüknek.

(hj)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!