rss      tw      fb
Keres

Folytatódtak a diákmegmozdu-lások: előállítás, feljelentés, Almádiban tisztelgő sorfal
1. Az ország több középiskolájában folytatódtak a tiltakozások, „A csend hangjai”. Budapesten megtartották a Télirózsás Diákforradalmat, Szegeden hallgatók, oktatók és középiskolás diákok rendeztek rendkívüli fórumot.
2. Döntött a kormány, ám a HÖOK-elnök a minisztertől nemcsak tájékoztatást, hanem megtárgyalható írásbeli javaslatot is kért.
3. Diákokat állított elő a rendőrség: feljelentést tesz ellenük a bíróságon.
4. A balatonalmádi iskolai jegyzőkönyvezés ügye folytatódik: diáksorfal reggel a tanárok tiszteletére; egy jobboldali szülő lehetett a feljelentő.


1. Diákmegmozdulások országszerte – néhány helyszín


Veszprémi középiskolások ülősztrájkja – MTI/Nagy Lajos


A szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér gimnázium megmozdulása – facebook


Demonstráció Nyíregyházán – MTI/Balázs Attila


A tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium csendsztrájkja – facebook


Hallgatók, oktatók és középiskolás diákok a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának Auditórium Maximumában szervezett rendkívüli fórumon – MTI/Kelemen Zoltán Gergely


Gyülekeznek a Télirózsás Diákforradalom résztvevői a Magyar Tudományos Akadémia előtt – MTI/Beliczay László

Mondatok a Télirózsás Diákforradalom felszólalásaiból, a budapesti diákok rendezvényéről a Magyar Tudományos Akadémia előtt

– „Önök elvesztették a 2014-es választást”, mondta csendesen az egyik diákszónok, majd hangosan megismételte: „Önök elvesztették a 2014-es választást.” A diákok kórusban válaszoltak: „Megbuktok! Megbuktok!”

– „A jelenlegi kormányzat közömbös a szegények iránt”, mondta egy másik felszólaló, aki egy szabolcsi potenciális Nobel-díjas diák lehetőségeiről beszélt, akinek vonatjegyre sincs pénze, hogy felvételizzen Budapesten.

– „Követeljük, hogy a diákok legalább az érettségi előtt két évvel ismerjék a felvételi feltételeit.” „Nem tudom, hogy indul-e ez a szak, nem tudom, lesz-e államilag támogatott hely, és nem tudom, miért nincs még a kezemben a felvételi tájékoztató.”

– „Nem azért mennék külföldre, mert nem akarok itthon dolgozni.” „Szívesebben írnám alá ezt a szerződést, ha tudom, hogy lesz itthon biztos munkám és megélhetésem.” „Nem röghözkötést szeretnénk, hanem kiszámítható jövőt Magyarországon.”

– „Nem fogunk bábokként asszisztálni a vezetés elhibázott döntéseihez”. „Ma már annak is örülni kell, ha van pénz kifizetni a tanáraink munkáját.”


Az egyik diákszónok verset is írt  – az Index videója

– Tamás Ferenc magyartanár, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke az egyesület szolidaritási nyilatkozatát olvassa fel: Elítélik és felháborítónak tarják a diákok megtévesztését, lejáratását, a listázásukat, a megfélemlítésüket. Elutasítják az egyetemek kancellároknak nevezett gyámság alá helyezését. Kezdődjenek hiteles és nyílt tárgyalások az érintettekkel.
„Együtt vagyunk” – kórus

– Mexikói anya, magyar apa gyermeke: „Azért jöttünk haza 2002-ben, mert édesapám hitte Orbán Viktor álmát, és nekünk ez a hazánk.” „Esélyem volt, és ezt veszik el most tőlem, tőletek.” „Önök, uraim, akik a parlamentben ülnek, elfoglalták a várunkat, amelyet Önök 2010 óta irányítanak.”

– „Nekünk két lehetőségünk marad: vagy elzavarnak vagy röghözkötnek, nincs középút.” „Mi diákok, a gyengébbek oldalára kerültünk” egy olyan országban, amelynek a kormány nem törődik a gyengékkel. Orbán kiszámíthatatlansága miatt félnek, hogy rosszul járnak. Orbán szerint az adósság elviselhetetlen, mégis eladósodásra kényszeríti őket.


2. A kormány döntését a Kossuth téren ülve várta Nagy Dávid, a HÖOK elnöke

A Facebookon szólítottak fel közös várakozásra „hogy ne érezze egyedül magát” az elnök: lásd a Kormányváró című felhívást (azzal a hozzászólóval, aki egyetért a röghözkötéssel, ha már egyszer „az ő adójából” tanulnak a diákok).


A HÖOK-elnök ülősztrájkja a kormányüléssel egyidőben – MTI/Máthé Zoltán

A kormány döntéseiről Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter személyesen tájékoztatta a HÖOK elnökét. Nagy Dávid pozitívumként értékelte a kormánydöntéseket, tárgyalásra alkalmasnak minősítette őket, ám azt kérte Balog Zoltántól, hogy a részleteket és konkrétumokat is tartalmazó előterjesztéseket küldje el nekik, hogy lássák, miről tárgyalnak. A HÖOK az egyeztetést hét kérdés – többek között, hogy milyen arányban oszlik meg a bejelentett 55 ezres létszámkeret a különböző képzési szintek között, ténylegesen hányan kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat a most érettségi és felvételi előtt álló diákok közül – alapján javasolja lebonyolítani.


Hallgatói Hálózat: „A rendszer nem felülről nyitott, hanem felülről irányított”

Korábban a Hallgatói Hálózat (HaHa) közleményében azt írta (Balog Zoltán és Kósa Lajos keddi megállapítására, hogy a diáktiltakozások okafogyottá váltak): „Ami most zajlik, az nem reform. Egy kétperces videoüzenet, az utána történő miniszteri kapkodás és a hirtelen elfogadott törvénymódosítás nem megoldás a felsőoktatás problémáira.” „Továbbra is követeljük a valódi, széleskörű egyeztetésen alapuló, az érintettek bevonásával történő átlátható és előrelátható reformot. Ez nem csupán a hallgatók és az oktatók, hanem a szakszervezetek és a rektori konferencia célja is.”

A HaHa szerint a keretszámok eltörlése további bizonytalanságot eredményez, mert nem látható, hányan és milyen formában kezdhetik meg tanulmányaikat az egyes szakokon. „A kormány tehát valójában a keretszámokról a ponthatárok meghatározásával fog dönteni. A rendszer nem felülről nyitott, hanem felülről irányított. Követelünk egy kiszámítható állami ösztöndíjrendszert.”


A kormánydöntés

A felsőfokú oktatásban az állam által finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezernél. A keretszámok eltörlésével a felsőoktatási intézményekbe bejutás egyetlen feltétele az adott pontszám elérése lesz. A pontszámokat a jogszabály alapján december 31-ig kellene megállapítani, ám az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt ígérte, hogy karácsonyig nyilvánosságra hozza a bekerülési pontszámokat. Vagyis az állam mindenkinek, aki eléri a minőségi küszöböt, elvégzi meghatározott időn belül a felsőoktatási tanulmányait, diplomát szerez, és Magyarországon kíván elhelyezkedni, kifizeti a tanulmányai költségét. „A kormány határozott álláspontja, hogy a diplomák minőségén és a lemorzsolódások arányán egyaránt javítani kell. Magyarország közpénzből nem jóléti államok orvosait és értelmiségeit akarja képezni.” A részösztöndíj megszűnik, mert az szembe menne az egész rendszer logikájával. Emellett arról is döntött a kormány, hogy jövőre legalább 24 milliárd forinttal több jut a felsőoktatásra.

Vagyis a „röghözkötéshez” ragaszkodik a kormány (a HaHa szerint Európában egyedül Fehéroroszországban létezik a röghöz kötésnek ez formája. Ez a szerződés szerintük korlátozza a munkaerő szabad áramlását, ezért alapvető európai uniós szabadságjogot korlátoz. Továbbra is követelik a hallgatói szerződés eltörlését, és a megkötött szerződések semmissé nyilvánítását). A diákok követelésének azzal a pontjával, amely az egyetemi autonómia tiszteletben tartását követeli, láthatólag nem foglalkozott a kormány (noha a HaHa szerint a kancellárok kinevezése az egyetemek élére és rajtuk keresztül a kormány által vezérelt leépítések végrehajtása az egyetemi autonómia megcsúfolása).

3. Diákvonulások Budapesten, rendőri előállítások


Itt már a Szent István körúton vonulnak a Télirózsás Diákforradalom résztvevői a Margit híd irányába, ahol rózsákat szórtak a Dunába - MTI/Beliczay László


A rendőrök előállítanak egy tüntető diákot a Lánchídon - MTI/Beliczay László


Fiatalok ülnek a földön a Lánchíd pesti hídfőjénél, hogy megakadályozzák a rendőrség által előállított társuk elszállítását - MTI/Beliczay László

A szervezők szerint a rendőrök azt mondták nekik, azért állították elő a rendezvény moderátorait, mert őket tették felelőssé a gyülekezési jog megsértése miatt. A tüntetők egy része ezt követően az V. kerületi rendőrkapitánysághoz vonult. A Szalay utca bejáratánál, a Szemere utcánál rendőri sorfal állította meg a tüntető diákokat, akik a helyszínre várták a Humán Platform jogászait.

Időközben a kapitánysághoz érkezett Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció tagja, független országgyűlési képviselő, aki felmutatta parlamenti igazolványát és bement az épületbe. A helyszínre érkezett Török Zsolt, az MSZP szóvivője is, akit a tüntetők távozásra kértek fel, majd azt skandálták: „Függetlenek vagyunk”. Vadai Ágnes a rendőrség tájékoztatása alapján elmondta a szerdai demonstráció szervezőinek, hogy három fiatalt állítottak elő, ellenük gyülekezési joggal való visszaélés miatt indítottak szabálysértési eljárást, ám mint az V. kerületi rendőrségtől megtudta, a demonstráció moderátorait nem az V., hanem a IV. kerületi rendőrkapitányságra vitték.


Diákok énekelnek az V. kerületi kapitányság előtt, ahol előállított társuk szabadon bocsátása érdekében demonstrálnak – MTI/Beliczay László

A Hallgatói Hálózat ezzel szemben felszólította „a pártok képviselőit, hogy ne telepedjenek rá a diákok tiltakozó akcióira. Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője a hallgatók felszólításának ellenére sem volt hajlandó távozni a demonstrációról”. A HaHa  úgy ítélte meg, hogy „a Demokratikus Koalíció nem tartja tiszteletben a hallgatók december 10-i fórumán elfogadott döntését, mely szerint nem kérünk a pártok támogatásából. Vadai Ágnes annak ellenére, hogy többször felszólítottuk, ragaszkodott ahhoz, hogy a DK nyújtson jogi segítséget az egyik előállított diák számára. Tiltakozunk az ellen, hogy bármely párt saját népszerűségének növelése érdekében rátelepedjen a diákok független mozgalmára!” [Vadai Ágnes országgyűlési képviselői igazolványa kellett ahhoz, hogy egyáltalán kiderüljön, rossz helyen várakoznak előállított társaikra a diákok – a szerk. megj.]

Vadai Ágnes válasza: „Bár végtelenül szimpatizálok a múlt hét eleje óta tüntető fiatalokkal, nem azért jöttem ide, hogy velük együtt demonstráljak. Teljesen egyetértek azzal, amit ők maguk kérnek, hogy politikus ehhez nem kell. Azonban ma este három fiatalt bevittek a rendőrök. Senkinek nem volt információja, mi történik. Országgyűlési képviselőként kértem tájékoztatást az V. kerületben. A IV. kerületbe már az ügyvédünk is jött, hogy megtudjuk, mi történik. Nem volt itt se jogvédő, se civil vagy más, segítséget felajánló szervezet, egyedül a PDSZ képviselői és két ügyvéd. Kiderült, szükség van a harmadik ügyvédre is, ezért maradtunk.”

Budapesti Rendőr-főkapitányság későbbi közleménye szerint „a Gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt 2012. december 19-én 20 óra 14 perc és 20 óra 17 perc közötti időpontokban a Budapest V., Széchenyi Lánchíd hídszerkezetéről két főt, a Budapest V., Széchenyi Lánchíd pesti hídfőjétől további egy főt állított elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság”.

Vadai Ágnes hajnal két órai Facebook-bejegyzése szerint: „most távozott az ügyvédünk által képviselt fiatalember a kapitányságról”. Ő volt a harmadik.

A Hallgatói Hálózat hajnal 2 óra 20 perces Facebook-bejegyzése szerint: „MEGJOTTEK A HŐSÖK! 20an vartunk rajuk a hidegben es oromujjongassal koszontottuk oket. figyelmeztetest kaptak.”


A BRFK hajnali közleménye: „Figyelmeztetés, feljelentés
2012.12.20. csütörtök 02:04

A szabálysértési hatóság gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése miatt figyelmeztetésben részesítette a Budapest V., Széchenyi Lánchíd hídszerkezetéről illetve a Budapest V., Széchenyi Lánchíd pesti hídfőjétől 2012. december 19-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitányságára előállított három fiatalembert. Meghallgatása során egy 17 éves budapesti lakos, a 23 éves T. János ófalui lakos és a 25 éves B. Richárd debreceni lakos nem ismerte el a szabálysértés elkövetését.

Az előállítottak ruházatának átvizsgálásakor a 17 éves fiatalembernél egy darab, B. Richárdnál két darab kést talált majd foglalt le a rendőrség – ellenük rendzavarás szabálysértésének elkövetése miatt feljelentést tesz a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Bíróságon.

A szabálysértési határozatok átvételét követően a három fiatalember 2012. december 20-án 1 óra 55 perckor elhagyta a rendőrkapitányság épületét.”


A Demokratikus Koalíció közleménye

„A Demokratikus Koalíció nevében Molnár Csaba országgyűlési képviselő, a párt ügyvezető alelnöke kérdésekkel fordul Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Pintér Sándor belügyminiszterhez. Mit „követtek el” a diáktüntetők, hogy eljárás indult ellenük? Mi indokolta a rendőri fellépést a garázda tevékenységet még véletlenül sem folytató fiatalokkal szemben? Miért nem tájékoztatták az V. kerületi kapitányság előtt várakozó tüntetőket, hogy társaikat a IV. kerületi kapitányságon őrzik? Miért tartották vissza az információt, értesítették-e a szülőket? Mikor kap az ország részletes tájékoztatást a rendőrség fellépéséről?”

4. A balatonalmádi gimnázium diákvélemény-jegyzőkönyvezési esetének fejleményei

Mint szerda reggel beszámoltunk róla, felháborodott szülők azzal keresték meg a hvg.hu szerkesztőséget, hogy egymás után hívták be a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium végzős diákjait és tanáraikat az igazgatói irodába és faggatták ki arról, hogy beszélgetnek-e meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket rá, illetve a keretszámok szóba kerülnek-e köztük. Az igazgatónő a beszélgetésekről jegyzőkönyvet készített, amelyeket szerdán el kell küldenie a Veszprém Megyei Kormányhivatalba.

Szerda reggel a végzős diákok sorfallal fogadták tanáraikat a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban Balatonalmádiban – írta a Petíció az Almádi Gimnáziumért elnevezésű Facebook-csoport a közösségi oldalon. Az ATV híradójának erről diákok a következőket mondták: „Ma reggel a 13. évfolyam hetven diákja sorfalat állt az iskolában, szerettük volna kimutatni tiszteletünket a tanáraink iránt”, mondta az iskola egyik diákja. „A sorfalat azért csináltuk, hogy nemtetszésünket fejezzük ki, és hogy a tanárokat mindenben támogatjuk és mellettük állunk. Ez volt az elsődleges célja ennek a sorfalnak, nem pedig az, hogy az országos sztrájkokhoz kapcsolódjunk”, mondja a másik. Az egyik tanár bejegyzése az oldalon: „Nagy megtiszteltetés volt ma bemenni, látva hogy ott vagytok, látva, hogyan vagytok ott. Minden elismerésem, tiszteletem a tiétek.”

A Facebook oldal esti krónikája szerint: „Reggel az optimistábbak már úgy keltek, hogy GBT [az igazgatónő] lemond, de sajnos ez nem történt meg. A diákok, tiszteletüket kifejezve, sorfallal várták a tanárokat, akik nagyon meghatódtak ettől a cselekedettől. A diákok átadtak GBT-nek egy levelet, majd ő hebegett, majd habogott, majd HR [Hoffmann Rózsa] hívására Pestre robogott. A tanítás rendben lezajlott, délután az iskolát körülvevő újságírók is megkapták, amit akartak. Közben rengeteg cikk, még több feljelentés, rengeteg lájkoló itt az FB-on. Köszönjük mindenkinek a támogatást. Büszkék vagyunk a diákokra, akik tényleg viszik tovább az almádi szellemiséget, s ezzel bizonyítják, hogy érdemes odajárni. Reméljük, holnapra kiderül, milyen ukázt kapott GBT HR-től. Szép estét!”

Nyilatkozatok az ügyben: kiderült, hogy egy feltehetően jobbos szülő jelentette fel az egyik tanárt, mire a kormányhivatal „az eset kivizsgálására” utasította az igazgatót

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke nem indít vizsgálatot

A pedagógusnak nincs joga arra, hogy bármilyen kérdésben nyilatkozattételre hívja fel a gyerekeket és véleményüket rögzítse. Szerinte az normális dolog, hogy az iskolában egy osztályfőnöki órán a tanár a diákokkal aktuális ügyekről, akár kormányzati intézkedésekről, törvényekről beszélget, és nem minősül adattovábbításnak, ha a tanárt ezután „felhívják telefonon valamelyik hivatalból”, és ő elmondja a leszűrt következtetéseket, például hogy a diákok többsége mit gondol az adott ügyről. Arra azonban „nincs joga a pedagógusnak, hogy nyilatkozattételre hívja fel a gyereket, az meg pláne nem megy, hogy a beszélgetéseken elhangzottakat rögzíti”. Ráadásul a jogszabályok alapján a pedagógust eleve titoktartási kötelezettség terheli a gyerek által elmondottakra nézve. Vizsgálatot azonban nem indít, amíg ilyen kérelem nem érkezik hozzá.

Szabó Máté ombudsman vizsgálatot indít, és erre kéri Péterfalvi Attilát is

„Az alapvető jogok biztosa azonnali hatállyal hivatalból vizsgálatot indított és részletes tájékoztatást kért az érintett szervektől a balatonalmádi gimnáziumban tegnap történtek miatt. Az ombudsman szerint a diákok és az oktatók véleménynyilvánítási szabadságával, az információs önrendelkezési jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggő súlyos visszásság gyanúja merült fel. […]

Tekintettel arra, hogy az eset során felmerülhet a diákok és a tanárok személyes adatok védelméhez való jogának súlyos sérelme, a biztos egyidejűleg felkérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság igazgatóját is vizsgálat elindítására.

Szabó Máté hangsúlyozza, hogy mind az oktatóknak, mind a diákoknak joguk van a véleményszabadsághoz, a politikai vélemény számon kérése, különösen rögzítése és továbbítása egy iskolában törvénytelen és elfogadhatatlan. Az ombudsman határozottan bízik abban, hogy – amennyiben igazolódnak az állítások – akkor csak kivételes esetről lehet szó, nem pedig ilyen típusú megyei vagy országos gyakorlatról.”

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa

A ma középiskolásai a holnap tanárai és politikusai, ezért minden olyan kísérlet visszás, amelyben listák készülnek, jegyzőkönyvek születnek véleményekről, szimpátiákról, tüntetésekről. Ma az a tanár jár el helyesen, aki beszélget a diákjaival, meghallgatja a véleményüket, keretet ad a vitáiknak, és bízik bennük. A közös cél a jó megoldások folyamatos keresése és a rossz döntések korrekciója a jog keretein belül, a jog szabályainak betartásával. Ráadásul az oktatás Magyarország második legnagyobb társadalmi alrendszere, az ország fele közvetlenül érintett benne.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár

„Legyen szó sztrájkról vagy tüntetésről”, a diákok véleménynyilvánítási jogát és szabadságát korlátozni semmilyen módon nem lehet. Hoffmann Rózsa az MTI kérdésére közölte: tájékoztatást kért a balatonalmádi esetről. Fontos, hogy a fiatalok félelem nélkül vállalhassák véleményüket, emiatt hátrány nem érheti őket. A mindenkit megillető demokratikus szabadságjogok tiszteletben tartása mellett akkor is kiáll, ha a demonstrációkon olykor az emberi méltóságot sértő kijelentések és rigmusok hangzanak el, és „ha éppen a kormány gyors reagálása, tárgyalási készsége miatt a megmozdulás értelmetlennek, céltalannak tűnik”. Hoffmann Rózsa: a balatonalmádi esetről tájékoztatást kért.

Veszprém Megyei Kormányhivatal

Az intézménynek semmi köze nincs a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban történtekhez, valótlanok azok az állítások, amely szerint bármilyen „adatgyűjtést” kértek volna. Az történt, hogy az iskola fenntartójához, a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központhoz szülői bejelentés érkezett, amely szerint az iskola egyik tanára tanítás helyett a tanórán megengedhetetlen módon rendszeresen politizál, és arra buzdítja a diákokat, vegyenek részt a demonstrációkon. Az intézményfenntartó központ az eset kivizsgálását kérte a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium igazgatójától, és tájékoztatást kért a vizsgálat eredményéről. A hivatal közleménye szerint az iskolaigazgató saját hatáskörben döntött a belső vizsgálat módjáról, a meghallgatottak személyéről, és dönt majd arról, hogy szükségesnek tart-e munkáltatói intézkedést a diákokkal nyíltan politizáló pedagógussal szemben.

Kapcsolódó hírek:
A HÖOK felháborítónak tartja a történteket
Az LMP feljelentést tett a balatonalmádi gimnázium ügye miatt
MSZP: azonnal mentsék fel a balatonalmádi gimnázium igazgatóját!

***

Jobbik: a minisztérium hívja vissza posztjáról az igazgatónőt!

(mzs)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!