rss      tw      fb
Keres

Német rádió és olasz lap a diákmegmozdulásokról: a szabadságtipró Orbán itt is a kényszert választja
A Deutschlandfunk német rádióadó Stephan Ozsváth hangos anyagát közölte Diákok Orbán kényszere alatt – Tiltakozások Magyarországon az oktatáspolitika ellen címmel.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a felsőfokú oktatásban is a kényszert választja. Az állam nem fizeti az egyetemi tanulást, ha a végzős egyenesen külföldre megy. Ez ellentmond az európai szabályoknak. Az egyetemisták, főiskolások és középiskolások tiltakoznak Orbán oktatáspolitikája ellen.

Álljatok be közénk – kiáltják a diákok a járókelőknek – Budapesten és más magyar nagyvárosokban. Napok óta ezrek tiltakoznak az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen. „A diákok a felkelést próbálják” – írják a lapok. Az ok: a nemzeti konzervatív miniszterelnök a felsőoktatásban is a haza iránti hűséget – és a kényszert választja.

Orbán Viktor: „Tisztáznunk kell a szabályokat: aki eleget tesz a bejutás feltételeinek, eltökélten tanul, és aztán Magyarországon akar dolgozni – annak a számára további eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell lenni a főiskolának és az egyetemnek”.

A gúzsba kötő szerződés: az állam csak akkor finanszírozza teljes egészében a tanulmányokat, ha az illető az egyetemi évek után rosszul fizetett állást vállal Magyarországon, mégpedig kétszer olyan hosszú ideig, mint ameddig tanult. A tervek szerint legalább 35 ezer ilyen egyetemi hely lesz. De: annak, aki a diploma után külföldre megy, drága lesz a dolog: vissza kell fizetnie a tanulmányai teljes költségét. Ez ellentmond a diákok szabad áramlásáról és a mobilitásról szóló európai szabályoknak. Jelszó: bolognai folyamat. Tekintettel a korlátozásokra: miért is ne tanuljon valaki eleve külföldön?

Andrea egyetemi hallgató, és kiszámolja: „Skóciában sok magyar tanulhat ingyen, Ausztriában és Dániában is. Nyugaton tanulni ugyanannyiba kerül, mint egy magyar egyetemen, mert a tanulás itt nem olyan olcsó. Akkor egy magyar inkább egyből egy nyugati egyetemre megy: ott jó a képzés, és értékesebb a diploma”.

Ráadásul a félévenként 500 euróig terjedő tandíj sok család számára azt jelenti, hogy nincs tanulás. Egy diák meséli: „A fivérem közgazdaságtant akar tanulni. De ebből alighanem nem lesz semmi, mert milyen államilag finanszírozott helyen?”

Ezen kívül az Orbán-kormány a természettudományos tárgyakra helyezi a súlypontot – olyan szakmákra, amelyek közvetlen gazdasági hasznot hoznak. Kövér László parlamenti elnök a diáktüntetések láttán azt mondta:

„Azt hiszem, hogy akik most tüntetnek, nem is tudják, miért és mi ellen mennek az utcára tulajdonképpen. Az álmaikról és a jövőjükről van szó. De azt is mérlegelniük kellene, hogy nem mindenkinek áll érdekében, hogy ők tömegével kapjanak diplomát, amellyel semmit nem tudnak kezdeni. Rendet kell tennünk a felsőoktatásban is. A diákokat olyan irányba kell terelnünk, amelyre a társadalomnak szüksége van. Nem olyan szakokon kell tanulniuk, amelyek nem adnak kenyeret, hanem olyanokon, amelyekből el tudják tartani a feleségüket meg a gyerekeiket”.

Az egyetemisták, főiskolások, középiskolások és a tanárok most egyfelé húznak – közös platformban egyesültek. Télirózsás forradalmat jelentettek be – követeléseiket a Facebookon terjesztik videoüzenet – litánia – formájában.

„Szakmailag megalapozott döntéseket akarunk! Nem két nap alatt összekalapált törvényjavaslatot. A kormány megnyilvánulásai cinikusak. Tettei elfogadhatatlanok. Most kezdődik az általános sztrájk!”

A parlamentben az ellenzék a felsőoktatás terén tervezett intézkedéseket a diákokhoz és családjaikhoz intézett „hadüzenetnek” nevezte. Amikor egész Európa növeli az oktatásra fordított kiadásokat, Magyarország radikálisan csökkenti őket: az utóbbi két évben szűk 1,2 milliárd euróról 660 millióra. A döntéseket emellett földesúri módon hozzák meg – bírál a szocialisták nevében Tóbiás József.

„A miniszterelnök fordítva ül a lovon. Hoz egy döntést. És csak azután akarja azt összhangba hozni az érintettekkel. Mindenről ő akar dönteni. És aztán a szakembereknek ennek kell alárendelniük magukat. A kormánynak nincs álláspontja. Százezrek jövőjével játszik.”

A tüntetések folytatódnak.

(hj)

***

Olasz lap a diáktüntetésekről: Orbán szabadságtipró

A fiatalok új kihívást jelentenek Orbán Viktornak – írta keddi számában a La Repubblica, amelynek cikkírója „autokratának”, „szabadságtiprónak” nevezi a magyar miniszterelnököt.

A liberális irányzatú olasz napilap szerint a diákoknak ez a mozgalma kicsiben kezd emlékeztetni egyfajta „magyar téli hatvannyolcra” vagy az 1956-os szovjetellenes forradalom kezdeteire. Andrea Tarquini, a cikk szerzője úgy vélekedik: Orbán Viktor, akinek „őrült gazdaságpolitikája” miatt államcsőd fenyeget, most sokat kockáztathat.

A szerző megemlíti, hogy a kormány kompromisszumot ajánlott a diákoknak számára, cserébe a külföldi munkavállalás jogáról való lemondásért.

(MTI)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!