rss      tw      fb
Keres

Balatonalmádi - A HÖOK felháborítónak tartja a történteket

MTI 2012. december 19., szerda 16:58

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) felháborodottan értesült a sajtóból, hogy az egyik balatonalmádi gimnázium igazgatónője személyes beszélgetésre hívta be a végzős tanulókat, akiket a diákdemonstrációkhoz való hozzáállásukról faggatott - közölte a szervezet az MTI-vel szerdán.

A HÖOK közleményében felszólította a gimnázium igazgatónőjét és a kormányhivatal vezetőjét, hogy érdemben nyilatkozzanak az állítások hitelességéről.

Amennyiben a szervezet jogsértő tevékenység legkisebb gyanúját észleli, a diákok védelmében jogi útra tereli az ügyet - írták.

A hvg.hu szerint a balatonalmádiban működő magyar-angol tannyelvű gimnáziumban adatokat gyűjtöttek a végzősök sztrájkkal és keretszámokkal kapcsolatos nézeteiről.

Az oktatásért felelős államtitkár az ügy kapcsán azt mondta: "legyen szó sztrájkról vagy tüntetésről", a diákok véleménynyilvánítási jogát és szabadságát korlátozni semmilyen módon nem lehet. Hoffmann Rózsa az MTI kérdésére közölte, hogy tájékoztatást kért a balatonalmádi esetről. Elmondta: fontos, hogy a fiatalok félelem nélkül vállalhassák véleményüket, emiatt hátrány nem érheti őket.

A végzős diákok sorfallal fogadták szerda reggel tanáraikat és az igazgatót a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban Balatonalmádiban - írta a Petíció az Almádi Gimnáziumért elnevezésű Facebook-csoport a közösségi oldalon szerda reggel. A történteket az MTI-nek a helyszínről egy szülő is megerősítette.

Péterfalvi Attila szerint a pedagógusnak nincs joga arra, hogy bármilyen kérdésben nyilatkozattételre hívja fel a gyerekeket és véleményüket rögzítse. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke erről az MTI-nek nyilatkozott szerdán.

Péterfalvi Attila hangsúlyozta: a hatóság nem döntött még arról, hogy indít-e vizsgálatot az ügyben, mérlegelni fogja ugyanis az összes körülményt, és kérdés, hogy érkezik-e beadvány. Erre tekintettel a hatóság elnöke jelezte, hogy nem a konkrét ügyről, hanem általánosságban fejtette ki véleményét.

Szerinte az "normális dolog", hogy az iskolában egy osztályfőnöki órán a tanár a diákokkal aktuális ügyekről, akár kormányzati intézkedésekről, törvényekről beszélget, és nem minősül adattovábbításnak, ha a tanárt ezután "felhívják telefonon valamelyik hivatalból", és ő elmondja a leszűrt következtetéseket, például hogy a diákok többsége mit gondol az adott ügyről.

Péterfalvi Attila ugyanakkor kijelentette: arra azonban "nincs joga a pedagógusnak, hogy nyilatkozattételre hívja fel a gyereket, az meg pláne nem megy, hogy a beszélgetéseken elhangzottakat rögzíti".