rss      tw      fb
Keres

Középiskolások és egyetemisták demonstráltak – Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum alakult – sztrájk lesz




Demonstrációk: „Mi írjuk a történelmet, ti hamisítjátok”
Középiskolások és egyetemisták demonstráltak Budapesten az oktatási államtitkárság épülete előtt hétfőn a Humán Platform szervezésében. a tiltakozó tömeg előbb a Parlamenthez, majd a Magyar Rádió épületéhez vonult. A tüntető diákok követeléseit beolvasták a Kossuth Rádió híradásában, azonban a rádió épülete előtt összegyűltek kifogásolták, hogy nem szó szerint hangzottak el követeléseik. Végül mintegy kétszázan a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez mentek, ahol hallgatói fórumot tartanak.


Diákok demonstrálnak az oktatási államtitkárság épülete előtt, ahová a Széll Kálmán téren tartott tüntetésükről vonultak át – MTI/Szigetváry Zsolt

A több mint ezer demonstráló az oktatási államtitkárság Szalay utcai épülete előtt egyebek mellett azt skandálta, hogy „Nem hagyjuk!”, „Volt egy álmom: diploma”, a transzparenseken pedig többek között ez állt: „Mi írjuk a történelmet, ti hamisítjátok”, a művészeti hallgatók pedig azt írták tábláikra: „Ne akarjátok, hogy orvosok legyünk”.

A szónokok
Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke: a hatalom totális támadást indított a tudás ellen, a közoktatásból és a felsőoktatásból hihetetlen összegeket von ki. Szerinte a jövőben a keretszámokat majd az intézmények határozzák meg, így hajthatják végre a hallgatói létszámcsökkentést. De a kormányzat a gimnáziumba járók számát is csökkenteni akarja, a nemzeti alaptanterv lexikális tudáskövetelménye pedig „indokolatlan, teljesíthetetlen”.

Ábrahám Máté, a Diákellenállás a Felsőoktatásért Mozgalom képviselője: szerdán délután „néma csendben” várják majd a diákok országszerte a középiskolákban „a változást”, a „kiszámítható, igazságos felsőoktatás” bevezetését.

Turai Eszter, a Hallgatói Hálózat képviselője: Magyarországon kívül csak Fehéroroszországban létezik hallgatói szerződés. „Homályos ígéretekkel nem foghatják be a szánkat”, illetve olyan országban szeretnének élni, „ami mindenkinek jó”.

Gács Anna, az Oktatói Hálózat képviselője: „a jelenlegi kormány eddig 66 milliárd forintot vont ki a felsőoktatásból. Racionális felsőoktatás-politikát, illetve az egyetemeknek, főiskoláknak „felelősségteljes szakmai autonómiát” követelnek.

Csohány Ágnes, a Magyar Orvosok Szövetsége képviselője: Magyarország egészségügyi kiadásai alacsonyabbak a környező országokéinál, és alacsonyabbak a 20 évvel ezelőtti Magyarországénál is, miközben egyre nagyobb hiány van orvosokból és egészségügyi szakdolgozókból.

Misetics Bálint szociálpolitikus: a kormányban „a szegénység és a társadalmi bajok orvoslása fel sem merül”, holott a jóléti állam a demokrácia alapja.

Gulyás Márton, a Független Előadó-művészeti Szövetség képviselője: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének „gondolatvilága Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő gondolatainak édestestvére”.


A Rákóczi úton, útban a Magyar Rádió épületéhez – MTI/Szigetváry Zsolt

Útvonal: sok-sok kilométer

A több mint ezer tiltakozó az oktatási államtitkárság épülete elől először a Parlament elé vonult, ahol azt skandálták, hogy „nem hagyjuk”, illetve a parlamenti képviselőknek, hogy „gyertek ki”. A rendőrség lezárta a Kossuth tér környékét, így sem a 2-es villamos, sem az autók nem tudtak közlekedni ezen a szakaszon.

A tömeg ezt követően elindult a Szent István körúton, majd a Rákóczi úton a Magyar Rádió épületéhez. A vonulás miatt a 4-6-os villamos közlekedését csak szakaszosan tudták biztosítani.

A petíciót, amelyben az oktatás átfogó reformját, a keretszámok 2011-es szintre történő visszaállítását, a forráskivonás leállítását és az elvont források visszaadását, a hallgatói szerződések eltörlését, az egyetemi autonómia helyreállítását, valamint azt követelik, hogy a hátrányos helyzetű diákok is esélyt kapjanak bejutni a felsőoktatásba, fel is olvasták a Pollack Mihály téren várakozó tömegnek.

Néhány száz tüntető ezután a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez indult, ahol a rektor kinyittatott egy előadótermet a diákoknak, akik hallgatói fórumot tartottak. A fórum hangosításáról is az egyetem gondoskodott. A hallgatók arra is lehetőséget kaptak, hogy a teremben aludjanak. A fórumon a tüntető diákok szószólói kétperces felszólalásokra kaptak szót.


Fatér Ambrus és Birtalan Gergő, a Hallgatói Hálózat aktivistái a színpadon a Színház- és Filmművészeti Egyetem előadótermében – MTI/Szigetváry Zsolt

Megalakult az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum, amely támogatja a hallgatók hat pontját
Megtartotta alakuló ülését hétfőn az ELTE-n az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum, amelynek résztvevői elfogadták és támogatásukról biztosították a hallgatók hat pontját. A résztvevők legalább 44 ezer állami ösztöndíjas hallgatót szorgalmaztak.

Tagjai: a Magyar Rektori Konferencia Elnöksége, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Hallgatói Hálózat tagjai, az Oktatói Hálózat tagjai, a Pedagógusok Szakszervezete és Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Nyilatkozatukban azt írták: a magyar köz- és felsőoktatás képviselőiként, érzékelve az oktatáspolitika súlyos válságát és felismerve az összefogás szükségességét, kölcsönösen kinyilvánították együttműködési szándékukat.

„Hisszük, hogy a magyar köz- és felsőoktatás érték, amelyért mindannyian felelősséggel tartozunk.” Az universitas több évszázados szellemiségét követve elfogadják és támogatják a hallgatók által megfogalmazott pontokat: a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, azt, hogy legalább 44 ezren kezdhessék meg állami ösztöndíjas formában felsőfokú tanulmányaikat, hogy állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat, hogy töröljék el a hallgatói szerződést, ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, és hogy az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba. Tudatában vannak annak, hogy a magyar felsőoktatás több területen átalakításra szorul, ám ragaszkodnak ahhoz, hogy az érintettek teljes bevonásával, világos és egyértelmű célok érdekében, hosszú távú, kiszámítható stratégia és oktatási koncepció készüljön.


 

A Színház és Filmművészeti Egyetemen rendezett fórumon a diákok általános sztrájkba hívnak minden oktatásban és társágazatban résztvevőt december 19-ére, szerdára!

Szerdán kezdődő általános diáksztrájk mellett döntöttek a tüntetők
Hétfőn éjjel Budapesten a tüntetők a Színház- és Filmművészeti Egyetemen arról is döntöttek, hogy csatlakoznak a szerdára tervezett budapesti „télirózsás forradalomhoz”*, valamint arról, hogy hallgatói fórumot szerveznek szerdán délután a sztrájkhoz kapcsolódóan, illetve kedden megkeresik sztrájkjuk szándékával a középiskolák igazgatóit.

A fórum résztvevői Orbán Viktor miniszterelnöknek nyílt levelet írtak, melyben azt kérték: a felsőoktatási törvény módosítása előtt menjen el a hallgatói fórumukra, hogy tárgyaljanak a felsőoktatást érintő kérdésekről.

A hallgatók kidolgozták annak a videoüzenetnek a szövegét is, amelyet közzétesznek a médiumokban a sztrájkról. Ebben többek között az szerepel: „változást követelünk, a kormány új oktatási tervezetét nem fogadjuk el, követeljük a törvénymódosítás elnapolását”, illetve „megalapozott, szakmai döntést, nem egy egy-két-nap alatt összefércelt törvényvázlatot”. „Ha követeléseink nem teljesülnek, szerdán békés, általános sztrájkba kezdünk, és csatlakozásra hívunk minden szimpatizánst és érintettet.”

Az eseményen felolvasták a hétfőn késő este megalakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum közleményét is.

Parlament: Döntöttek a keretszámok eltörléséről

A felsőoktatási alapképzésben eltörlik a keretszámokat, a mesterképzésben viszont részben megmarad a létszámszabályozás az Országgyűlés döntésével. A parlament előbb a költségvetési bizottság erről szóló javaslatát, majd a jövő évi büdzsét megalapozó törvénymódosításokat is elfogadta. Ezek értelmében az oktatásért felelős miniszter évente szakonként meghatározza, hogy mely képzéseken vehető igénybe ösztöndíj vagy részösztöndíj. A felvételhez szükséges minimális pontszámot kormányrendelet állapítja majd meg, azt pedig miniszteri határozat, hogy az egyes szakok állami ösztöndíjjal, illetve részösztöndíjjal támogatott képzésére milyen felvételi pontszámmal lehet bekerülni. (Lásd a hvg.hu írását: Orbánék átcímkézik és elrejtik a keretszámokat, illetve az Index értesüléseit: Két felvételi pontszám lesz.)

Orbán: Nyugi, karácsonyra lecseng!

„Érthető, hogy a tiltakozó diákok azt mondják, ezek a nagyfejűek meg húzzanak el. De nyugi!” – a Népszabadsághoz kiszivárgott hírek szerint így értékelte Orbán Viktor a Fidesz-KDNP frakciószövetség zárt ülésén az országos diáktüntetéseket. „A miniszterelnök szerint  – mondták az ülésen résztvevők lapunknak – a tiltakozási hullám karácsonyra lecseng. Orbán Viktor a frakcióülésen nem látott okot aggodalomra, állítólag azt mondta, hogy a kormány a felsőoktatási reformot eleve több lépcsősre tervezte. – Az első lépcsőnél nem voltak demonstrációk, a másodiknál igen. Ez azt jelenti, hogy nem három lépésben, hanem egy további lépésben változtatunk – mondta a képviselőknek.”

Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető a képviselőcsoport hétfői ülése után azt mondta: Világossá vált, hogy a kormányzat meghallotta, megértette és eloszlatta a diákok félelmeit, amelyek azon alapultak, hogy azt gondolták, jövőre fizetniük kell a felsőoktatási tanulmányokért. Arra a kérdésre, hogy voltak-e kritikus hangok a frakcióülésen, a politikus azt válaszolta: jobbító szándékú észrevételek hangoztak el.

Hallgatói Hálózat civil megfigyelőként vesz részt a keddi tárgyaláson
A Hallgatói Hálózat képviselője civil megfigyelőként vesz részt a Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterével való keddi egyeztetésen, bár elítélik a zárt ajtós tárgyalásokat, hiszen mindenkinek joga van tudni, mi zajlik a feje fölött.


* Télirózsás Diáktüntetés szerdán, december 19-én 16 órakor a Széchenyi István téren, az MTA előtt

Felhívás a Facebook oldalon:

„Télirózsás Diáktüntetés

Dobjunk egy-egy szál rózsát a Dunába a Margit hídról!

Mutassuk meg a kormánynak, hogy nem bábuk vagyunk akiket jobbra-balra lehet következmények nélkül pakolni!

Eljött az idő, hogy a magyar középiskolások egy emberként álljanak ki az érdekeik mellett!

Tiltakozzunk rózsaszórással a kormány felsőoktatási reformja ellen!

Szeretettel várunk minden embert, aki nem ért egyet a keretszámok drasztikus csökkentésével, az egyetemektől zárolt 11,1 milliárd forinttal és a hallgatói szerződéssel!

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a tüntetést békés körülmények között képzeljük el, és így is kell, hogy megvalósuljon!

Továbbá szeretnénk reagálni a rózsa problémájára, ami nagy port kavart a napokban. A virágot mellünkre tűzve fogjuk viselni a menet ideje alatt, majd a végállomásra érkezve a Margit hídról a folyóvízbe ejtjük. Többen jelezték, hogy bennük ez a jelenség borzalmas asszociációkat ébreszt. Mindenképp szeretnénk elkerülni ezt az összehasonlítást, a múltban történtekre nincs magyarázat, és a legkevésbé sem akarunk párhuzamot vonni. A rózsa képe szimbolikus, a hídról a vízbe ejtve elmúlást fejez ki, a jövőnkkel áll kapcsolatban, és a szójáték ellenére sem a Hoffman Rózsával kapcsolatos rosszindulattal. A tüntetést és az azt lezáró motívumot nem a harag mozgatja, az oktatási államtitkár is csak egy hatalmi báb, aki nem tehet többről társainál. A szerveződés egy eszme ellen harcol, nem közvetítünk dühöt az azt megtestesítő személyek iránt.

Aki ennek ellenére rossz érzéssel ejtené a virágot a folyóba, hagyja ott az úttesten heverve, esetleg adja oda a rendőrség egy emberének, hiszen ők azért dolgoznak majd, hogy utunk zavartalan legyen.

Magánemberként nem tudunk rózsát biztosítani, szeretnénk megkérni mindenkit, hogy szerezzen be annyit, amennyit csak lehet!

Várunk minden középiskolás diákot! CSATLAKOZZATOK! Kérjük a csatlakozott diákokat, hogy hozzanak magukkal egy transzparenst, amin a saját iskolájuk neve áll!

Eddig az alábbi középiskolákból csatlakoztak tanulók:

Berzsenyi Dániel Gimnázium
Szent László Gimnázium
ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium
Városmajori Gimnázium
Eötvös József Gimnázium
ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola
Veres Péter Gimnázium
Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium
Leövey Klára Gimnázium
Árpád Gimnázium
Kölcsey Ferenc Gimnázium
Árpád Gimnázium
Közgazdasági Politechnikum
Markó utcai Főreál
Budai Középiskola
Károlyi István 12 évfolyamos Gimnázium
II. Rákóczi Ferenc Gimnázium
Ady Endre Gimnázium
Vörösmarty Mihály Gimnázium
Fóti Népművészeti Szakközép-, Szakiskola és Gimnázium
Móricz Zsigmond Gimnázium
Csepeli Kossuth Lajos Gimnázium
Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium
Európa 2000
Friedrich Schiller Gimnázium
Lauder Javne Iskola
Csokonai Vitéz Mihály 12 Évfolyamos Gimnázium
Tamási Áron Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium
Könyves Kálmán Gimnázium
Szilágyi Erzsébet Gimnázium
Alternatív Közgazdasági Gimnázium
Pesthidegkúti Waldorf Iskola
Csík Ferenc Gimnázium
Lónyay Utcai Református Gimnázium
Hunfalvy János Közgazdasági Szakközépiskola
II. kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium
Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola és Gimnázium
Óbudai Gimnázium
Széchenyi István Gimnázium
József Attila Gimnázium
Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium
Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola
ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola

Az alábbi szervezetek vesznek még részt a rendezvényen:
Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK)”


(mzs)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!