rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. december 14.Bolgár György kérdései 2012. december 14-ei műsorban


Mai műsorunkban 

megbeszéljük, hogy tovább tart a diákok tiltakozása az egyetemi tandíjak kiterjesztése, az ingyenes felsőoktatási helyek drasztikus csökkentése miatt. Orbán Viktor tegnap még azt üzente Brüsszelből, hogy a hétvégén ezt is elintézik, ahogy a héten a költségvetést vagy a minimálbért. De ma már csak a jövő hétre ígérte a megoldást. Mint mondta, idő kell ahhoz, hogy a diákok megértsék: ez jó nekik. Vajon visszavonul-e Orbán, vagy olyan itt biztos nem lesz?

Ezzel kapcsolatban mit szólnak ahhoz, hogy a kormányhoz nagyon közeli Magyar Nemzet mai vezércikkében bírálja a felsőoktatási átalakítást, és fölveti, hogy ha Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár netán felajánlaná lemondását, a kormányfőnek ezt érdemes volna elfogadnia. Lehet, hogy már ezen gondolkoznak? És az is lehet, hogy Hoffmann Rózsa ezt nem tudja, mert tegnap egy kecskeméti rendezvényen a tiltakozó diákoknak azt mondta: ha valaki nem akar diákhitelt felvenni, és a családja szegény, akkor legyen annyi ambíciója, hogy megkíséreljen eljutni a csúcsokra, felmászni fél lábbal a Himalájára.

Következő témánk, hogy az Origo hírportál értesülései szerint az Alkotmánybíróság előtt megbukhat a választási regisztráció, mégpedig azon az alapon, hogy a parlament az alaptörvény átmeneti rendelkezéseibe foglalta a regisztrációt, holott ez nem átmeneti, hanem tartós, végleges szabály. El tudják képzelni, hogy még ez a mostani, erősen átalakított alkot-, Alkotmánybíróság is ujjat merne húzni a kormánnyal?

Mi a véleményük továbbá arról, hogy az alapvető jogok biztosa, az ombudsman tiltakozott az egészségügyi kormányzat terve ellen, amely szerint a rákbetegek egy része nem juthatna a korszerű, drága gyógyszerekhez? Szerinte a kezelés nemcsak finanszírozási kérdés. Hanem még milyen?

És végül beszéljük meg, hogy Bárdossy László, a háborús bűnök miatt kivégzett egykori miniszterelnök emlékére tartottak szentmisét vasárnap Szombathelyen, többek között egy újnyilas szervezet közreműködésével. Mit kell ezen csodálkozni?Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!