rss      tw      fb
Keres

Harmincra nőtt a fagyhalál áldozatainak a száma – a többségük otthon fagyott meg




Harmincra emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma, közölte a Magyar Szociális Fórum december 10-én, az emberi jogok nemzetközi napján. Tizenheten fűtetlen otthonukban és a szabad ég alatt haltak meg, tizenhárman pedig kórházba kerülésük után, mert már nem tudták megmenteni őket.


Az emberi jogok mellett elkötelezett társadalmi mozgalom szembeállította az életvesztést az Emberi Jogok Nemzetközi Törvényével, melyet Magyarország is aláírt, és melynek 3. cikke leszögezi: „Minden személynek joga van az élethez”.

Orbán Viktor miniszterelnöknek írt üzenetében a Szociális Fórum megkérdezte a kormányfőtől, Magyarország miért nem tesz eleget a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségének: az élethez való alapjog biztosításának. Az MSZF arra külön felhívta a kormányfő figyelmét, hogy az áldozatok többsége saját fűtetlen otthonában fagyott meg, mert nem volt miből fűtenie. Tömeges jelenség a nélkülözés, a kisemmizettség, a szegénység és a nyomor. Száz és százezrek élnek olyan helyzetben, hogy el kell dönteniük, fűtsenek-e vagy egyenek. Ezen csak a vészhelyzetbe került emberek azonnali megsegítésével, humanitárius intézkedéssel, emberarcú politikával lehet változtatni.

Az MSZF arra kérte a miniszterelnököt, hogy – ha megkésve is – mozgósítsa az állami szerveket az élet védelmében a fagyhaláltól, és akadályozza meg a további veszteséget. A Fórum kész segíteni a kormánynak - novemberben „Lélekmentés” néven összefogást kezdeményezett az élet védelmében a fagyhaláltól. Arra szólított fel minden társadalmi és politikai erőt, hogy akadályozzák meg együtt, nehogy megismétlődjék az előző években tapasztalt tömeges fagyhalál. A felhívásra eddig egyetlen parlamentben képviselt párt sem reagált. Készen áll-e a kormány arra, hogy a társadalmi szervezetekre támaszkodva cselekedjen az életek védelmében a fagyhalál ellen? – kérdezte az MSZF Orbán Viktor miniszterelnöktől, sürgős választ kérve, mielőtt a nagy hidegben még többen fagynának meg.


Tanyavilág: egész télen a dunyha alattStiller Ákos fotógalériája


Lásd még 2011. október 28-ai aprónkat és benne a hírösszeállítást a fagyhalálokról (Mihancsik Zsófia: Eltakarított sorsok): „Emberek korábban is megfagytak a saját otthonukban és az utcán. De legalább senki sem állította, hogy a nyomort szünteti meg, miközben brutálisan növelte a nyomort, majd brutálisan eltakarította a szemünk elől.”

Továbbá Magyarország – Stiller Ákos fotói a hvg.hu-n című összeállításunkat és a Reuters riportját: Munkanélküli romák szenet keresnek egy meddőhányón a jeges magyar télben.

(m.zs.)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!