rss      tw      fb
Keres

Kurier: Orbán hadüzenete a hajléktalanoknak
A Kurier című bécsi lap Orbán hadüzenete a hajléktalanoknak címmel közölt cikket. A kormány a magyaroktól akar zöld fényt egy alkotmánymódosításhoz.

A magyar Alkotmánybíróság néhány hete keresztülhúzta Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali nemzeti kormányának a számításait: a testület semmisnek nyilvánított egy törvényt, amely drákói büntetéseket irányzott elő a hajléktalanoknak. Akár 500 eurónak megfelelő összegig terjedő pénzbírságot kellett a hajléktalanoknak fizetni, különben 60 napig terjedő elzárás fenyegette őket. Ám ez a törvény az Alkotmánybíróság döntése szerint sérti az emberi méltóságot. Ezzel azonban nem ért véget a kormány harca az országban élő, becslések szerint mintegy 30-50 ezer hajléktalan ellen: Orbán bejelentette, hogy levélben kérdezi meg* a nagyobb városokban élő magyarokat, hogy zavarják-e őket a hajléktalanok. Amennyiben a válasz „Igen” lesz, a Fidesz-kormány alkotmánymódosítást céloz meg. Ezzel fel akarják hatalmazni a településeket, hogy száműzzék területükről a hajléktalanokat, amint az már megtörtént Budapest VIII. kerületében.


A Kurier illusztrációja

Jeges éjszakák

A kormány számára nem okozna gondot, hogy keresztülvigyen egy alkotmánymódosítást: több mint kétharmados parlamenti többséggel rendelkezik. Ám az ország sok ezer hajléktalanjának a helyzete még nehezebb lenne. Az állam és a települések összesen csak mintegy tízezer férőhelyet tudnak a társadalom szélére kerülteknek biztosítani. A hajléktalanok segítésével foglalkozó egyik szervezet munkatársai óva intenek: „Ha bejön az új törvény, minden település ki fogja tiltani a hajléktalanokat. És akkor hová menjenek?” A helyzet télen életveszélyessé válik. Jogvédő szervezetek szerint csak tavaly mintegy 60 hajléktalan fagyott meg – ezt a kormány tagadja. A kormányt egyébként már a második tompító döntés fenyegeti az Alkotmánybíróság részéről: Áder János államfő utasította a bírákat, hogy vizsgálják meg Orbán vitatott választójogi törvényét. Ebben az áll, hogy a választókat a jövőben regisztrálásra kötelezik; a bírálók attól tartanak, hogy a törvénnyel korlátozzák a választójogot.


* Orbán Viktor december 3-án az országgyűlésbe megismételte november 30-ai kijelentését (lásd: Orbán csak a zsidózásról nem beszélt), hogy életszerűtlennek tartja az Ab-döntést, de köteles tiszteletben tartani. Viszont nemzeti konzultációba kezd a megyei jogú városokban, hogy kikérje az ott lakók álláspontját a kérdésről. Ha e vélemények eltérnek az Ab-állásfoglalástól, akkor a kormányzat olyan indítványokat terjeszt a Ház elé, amelyek jogszerűen lehetővé teszik, hogy a többség akarata érvényesüljön ebben az ügyben. Az alaptörvény módosításáról – hogy ugyanis az Ab döntésével szemben „ki kell mondani olyan alkotmányos elveket akár az alkotmányban, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok úgy dönthessenek, hogy márpedig az ő közterületeiken nem élhetnek életvitelszerűen hajléktalanok” – azt mondta, az alkotmány emberi alkotás, meg is lehet változtatni.

December 4-én aztán a miniszterelnök sajtófőnöke közölte: már zajlik a hajléktalanság kérdéséről szóló nemzeti konzultáció akciótervének kidolgozása. A kérdéssor összeállítása előtt Orbán Viktor kormányfő konzultál az érintett polgármesterekkel. Havasi Bertalan szerint „a mostani kezdeményezés illeszkedik az eddigi nemzeti konzultációk sorába, amelyek lényege, hogy a kabinet minden fontos kérdésben kikéri az emberek véleményét, a nemzeti ügyek kormányának tevékenysége ugyanis kezdettől fogva az emberekkel való együttkormányzáson alapul”.

Lásd még Gadó Gábor írásait: Lear a Blahán; Életszerűen.

(hj–m.zs.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!