rss      tw      fb
Keres

Már nem füstöl – életképek egy európai főváros közlekedéséből
A metró

2012. december 10., hétfő 20:59
Már nem füstöl – újra teljes vonalán jár a 3-as metró

Újra teljes vonalán közlekedik a 3-as metró - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő este. Az utasokat egy ideig pótlóbuszok szállították egy szakaszon, mert a Dózsa György úti állomásnál füstöt észleltek az egyik szerelvény alól. Az utasokat leszállították a járműről, így ők biztonsággal elhagyhatták a metró területét. Nem sérült meg senki, a történtek okainak feltárása haladéktalanul megkezdődött. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak hőkamerával sem sikerült megtalálni a túlmelegedés forrását.

2012. december 06. csütörtök, 13:41
Az áramszedő törése (oka ismeretlen) okozta a műszaki hibát a 3-as metróban

Az egyik metrószerelvény utolsó kocsiján lévő áramszedő gerenda törése okozta szerdán a 3-as metró Deák téri állomásán a műszaki hibát, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV Zrt. Az áramszedő papucs és a gerenda egy része ismeretlen okból eltörött, leszakadt és a pályára esett, a darabok a harmadik sín és a futó sín közé hullottak, ívet húztak, ezért a peronról a vonatszél által a pályára besodort por és egyéb szennyeződések füstölni kezdtek. (Az áramszedő gerenda feladata, hogy a vontatási feszültséget a jármű karosszériájától elszigetelten eljuttassa a betáplálást végző harmadik síntől a vontató motorokhoz.) A szerelvényt a műszaki hiba után a Deák téri kocsikihúzóban állították félre. A leszakadt alkatrészek több pálya menti berendezést is megrongáltak, ezek ideiglenes helyreállítása megtörtént.

2012. december 05. szerda, 15:02
Újraindult a metróközlekedés a 3-as vonalon

Újraindult a metróközlekedés szerda kora délután a 3-as vonalon, ahol korábban izzó olajsár miatt egy szakaszon pótlóbuszok közlekedtek. Korábban a Nagyvárad tér és a Lehel tér között szünetelt a forgalom, mert a Deák Ferenc téri állomástól 10 méterre az Újpest felé vezető vágányok mellett az olajsár izzott, füstölt, ezt a BKV dolgozói porral oltóval megszüntették.

2012. november 09. péntek, 13:10
Megszűnt a sebességkorlátozás a 3-as metró vonalán

Csütörtökön az egyik sínszálban keletkezett hajszálrepedés miatt öt kilométer/órás sebességkorlátozást rendeltek el a metró érintett szakaszán. Csütörtök éjjel a pályahibát kijavították, ezért a 3-as metró szerelvényei pénteken üzemkezdettől már újra a megszokott rend szerint közlekednek.


Újra megnyílt a repülőtér – MTI/Szigetváry Zsolt 

A repülőtér

2012. december 7., péntek 12:48
Lezárták a ferihegyi repülőteret

A budapesti Liszt Ferenc-repülőteret péntek dél előtt tíz perccel zárták be az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba miatt. A repülőtér nem indított és nem fogadott járatokat. Az Airportal.hu repülésszakmai oldal információi szerint egy hővezeték törött el a repülőtéri irányítótoronyban, amelynek következtében megsérült az elektromos rendszer. Emiatt a rádiókommunikációs, informatikai és az egyéb vezérlő rendszerek működésképtelenné váltak, így a repülőteret be kellett zárni. A lezáráskor a British Airways 868-as, a Ryanair 8414-es, 8353-es járata és a Lufthansa 1TN hívójelű gépe érkezett volna Ferihegyre. A Ryanair 8414-es járatának személyzete a repülőgép fedélzetén lévő kevés üzemanyagra hivatkozva kért elsőbbségi leszállást, majd „vizuális megközelítéssel” landolt.

2012. december 8., szombat 11:20
Hardy Mihály: a repülőtér ismét „stabilan, megbízhatóan működik

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ismét stabilan, megbízhatóan működik,  közölte Hardy Mihály szombat reggel, nem sokkal 7 óra után a repülőtéren a Hír Tv stábjának, ám telefonon a reggeli, délelőtti órákban már nem volt elérhető. Elmondta azt is, hogy a műszaki hiba miatt alapos vizsgálat lesz az érintett szakterületek bevonásával arról, hogy pontosan mi történt. Szerinte ez egy meglehetősen ritka meghibásodás volt, és hasonló még nem történt a budapesti repülőtéren. Szerinte ahol számítógépes rendszerek, elektromos hálózatok működnek, egymástól nagy függésben, egymásra épülve, ott egy-egy hiba okozhat ilyen típusú leállást. [?!] A forgalom végül szombat délelőtt 10 óra előtt indult meg, a repülőtér azóta indít és fogad is járatokat. A szóvivő tájékoztatása szerint szombaton 8600 utas indult volna a budapesti repülőtérről, a megnyitást követően 6000 utas el tud menni.


Margit híd, Combino - iho.hu/Vörös Attila

A Margit híd és megint a metró

Lásd korábbi hírösszefoglalónkat (Ijesztő hírek: Sínhibák a Margit hídon és a 3-as metróban): A Népszabadság november 15-én adott hírt arról (Sínhibák a Margit hídon), hogy „reped, deformálódik, törik a villamossín a felújított Margit hídon. A Combino minden zökkenése többtonnás ütést mér a hídszerkezetre”. November 23-án az Index egy műegyetemista levelét közölte arról (Újabb kétségbeesett levél a 3-as metróról), hogy a 3-as metró vonalán katasztrofális állapotban vannak a sínek.

(m.zs.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!