rss      tw      fb
Keres

Romániai választás: fölényes Ponta-győzelem, szövetség az RMDSZ-szel; Tőkés szerint ez posztkommunista restauráció
Egyfordulós parlamenti választást rendeztek vasárnap Romániában, amelyen 315 képviselői és 137 szenátori választókerületben, szavazatarányos pártképviseletet biztosító rendszerben választották meg az ország kétkamarás parlamentjének törvényhozóit. A választói névjegyzékben 18 millió 250 ezer polgár szerepelt. Az első részeredményeket hétfő délelőtt teszi közzé az országos választási iroda. A voksolás különösebb rendellenességek nélkül zajlott, viszont az időjárás miatt a vártnál alacsonyabb volt a részvétel.

Az urnazárás után közzétett exit poll eredmények alapján a kormányon lévő román Szociál-liberális Szövetség (USL) fölényesen, mintegy 60 százalékos eredménnyel nyerte meg a parlamenti választásokat. Második helyen az ellenzéki jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) áll 18-21 százalék közötti támogatottsággal. Harmadik helyen az először parlamentbe jutó populista Dan Diaconescu-féle Néppárt (PPDD) áll, amely a voksok 10-14 százalékát szerezte meg.

Az RMDSZ valamennyi felmérés szerint 5 százalék körüli eredményt ért el. Az exit poll eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a magyar szervezet teljesíti az úgynevezett alternatív küszöböt, ami azt jelenti, hogy minimum hat képviselője és három szenátora az első helyen végez saját egyéni választókerületében, így az RMDSZ biztosan bejutott a parlamentbe.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) eredményét egyetlen felmérés, a román közszolgálati televízió megrendelésére készült CURS közvélemény-kutatóé mutatta ki. Eszerint a Toró T. Tibor által vezetett magyar párt a voksok 1,16 százalékát szerezte meg, így valószínűsíthető, hogy nem jutott be a parlamentbe.

Nyilatkozatok

Victor Ponta: megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott az USL

Megkérdőjelezhetetlen győzelmet aratott a román Szociál-liberális Szövetség (USL), amit az ellenzék is elismer, közölte Victor Ponta, az USL társelnöke. Ponta szerint a választók akarata „példátlanul egyértelmű és világos” volt, így az USL abszolút többséget szerzett. Ponta közölte, felelősséggel viszonyul majd az ellenzékhez, amelyet tisztelni fog.

Bejelentette azt is, hogy beszélt telefonon Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, és megállapodtak, hogy hétfőtől tárgyalásokat kezdenek egy kétharmados alkotmánymódosító parlamenti többség kialakításáról, amely képes végrehajtani a reformokat. Beszélt már erről az USL másik két társelnökével, a liberális Crin Antonescuval és a konzervatív Daniel Constantinnal. Megegyeztek, hogy szövetséget alkotnak az RMDSZ-szel, amellyel sokszor voltak szövetségesek és ellenfelek egyaránt, de amely „egy jelentős romániai nemzeti kisebbséget képvisel”. Ponta szerint Kelemen Hunor megerősítette, hogy az RMDSZ részt akar venni az USL által alakított „parlamenti és kormányzati” többségben, amely kétharmados többséggel rendelkezik majd.

Crin Antonescu szerint az USL „elsöprő győzelme” a Basescu-rezsim végleges legyőzését jelenti.

A román ellenzéki, jobbközép Igaz Románia Szövetség (ARD) abban bízik, hogy a vasárnapi parlamenti választások végleges eredménye szerint meghaladják a 20 százalékot, mondta az urnazárást követően Vasile Blaga, az ARD társelnöke. A szövetség legnagyobb erejét alkotó, Traian Basescu államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PDL) elnökeként is megszólaló Blaga arra biztatta a szavazókörzetekben lévő embereiket, hogy kövessék figyelemmel a szavazatszámlálást.

Kelemen Hunor: az RMDSZ bejutott a parlamentbe

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) biztosan ott lesz a következő parlamentben mind a képviselőházban, mind a szenátusban, közölte az RMDSZ csíkszeredai kampányközpontjában exit poll mérések alapján Kelemen Hunor, a szövetség elnöke. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes vasárnap este telefonon gratulált Kelemen Hunornak a választási eredményhez.

Kelemen Hunor azt mondta: „A felelősségünk százszázalékos minden olyan magyar ember iránt, aki ránk szavazott, de azok iránt is, akik nem bennünket választottak, vagy nem jutottak el ma az urnákhoz.” Köszönetet mondott mindazoknak, akik a nehéz időjárási viszonyok között is elmentek szavazni.

„A gazdasági reformért, a kisebbségi jogokért és a régióátszervezésért tárgyalásokat kezdünk azokkal, akik a kormányzásra felhatalmazást kaptak”, közölte az elnök. Egy esetleges koalícióban való részvételről Kelemen Hunor azt mondta, az RMDSZ a programja alapján kész párbeszédet folytatni, ezt soha nem utasította el.

Toró T. Tibor: a néppárt nem jutott be a parlamentbe, de a szavazatok nem vesznek el, mert „értékelvűek”

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) jelöltjeinek valószínűleg nem sikerült hat képviselői és három szenátori választókerületben első helyen végezni, így vélhetően nem sikerült átlépni az alternatív parlamenti küszöböt, nyilatkozta az MTI-nek Toró T. Tibor, az EMNP elnöke. A pártelnök azonban azt is eredménynek könyvelte el, hogy az exit poll felmérések egy százalék fölötti EMNP eredményt jeleznek: „Felkerültünk a román nagypolitika térképére.” Már a részleges eredmények is körvonalazzák, hogy az EMNP több szavazatot kapott, mint a nyári önkormányzati választásokon. Valószínűsítette, hogy azok is az EMNP-re szavaztak, akik az önkormányzati választásokon a Magyar Polgári Pártot (MPP) támogatták.

Toró T. Tibor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) „demobilizáló kampánya” rovására írta, hogy az erdélyi magyarok kisebb arányban vettek részt a választáson. Szerinte az EMNP pozitív üzenetet juttatott el a választókhoz, amikor azt mondta, mindkét magyar pártnak van esélye a bejutásra, az RMDSZ viszont elbizonytalanította a választókat azzal az üzenettel, hogy a néppártra adott szavazatok elvesznek. Toró szerint a pártra leadott szavazatok nem vesznek el, hiszen ezek értékelvű szavazatok voltak, amelyek haszna a későbbiekben meg fog mutatkozni. Ugyanakkor a magyar-magyar verseny mobilizáló hatását olvasta ki abból az adatból, hogy a székelyföldi Kovászna és Hargita megyében magasabb volt a részvételi arány, mint a négy évvel ezelőtti választáson.

Tőkés: posztkommunista visszarendeződés körvonalazódik, szemben a budapesti rendszerváltó vonallal, de négy év múlva ők is kétharmaddal nyernek

Tőkés László* európai parlamenti képviselő szerint a romániai parlamenti választások urnazárásakor közölt exit poll eredmények posztkommunista visszarendeződést jeleznek.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, az Erdélyi Magyar Néppárt védnöke az MTI-nek elmondta, a budapesti rendszerváltó politikai vonallal ellentétben Bukarestben a restaurációs politikai vonal látszik győzedelmeskedni. Sajnálatosnak tartotta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) máris bejelentette a tárgyalási készségét a posztkommunista visszarendeződés képviselőivel.

Tőkés László pozitívumnak tekintette, hogy az EMNP növelte támogatottságát a nyári önkormányzati választások óta. Fontosnak tartotta, hogy a párt olyan témákat jelenített meg nagypolitikai szinten, mint az autonómia és a föderalizmus: „Ezek után nem tudja megkerülni az autonómiát az RMDSZ.” Tőkés szerint az EMNP-nek rendelkezésére áll a következő négy év ahhoz, hogy olyan győzelmet érjen el, amilyet a Fidesz ért el a két évvel ezelőtti parlamenti választáson.

Részvételi adatok

Délután hat óráig, három órával az urnazárás (21 óra) előtt a szavazati joggal rendelkező választók 36,54 százaléka járult az urnák elé. Ez a részvétel a vártnál alacsonyabb volt, vélhetően a téli időjárás miatt. Az országos átlag alatti volt a jelentős magyar lakossággal rendelkező romániai megyékben a részvételi arány. A legnagyobb szavazati kedv Románia déli és keleti megyéiben van, az erdélyi megyék közül több is az utolsó helyeken állt. A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül egyedül Bihar (36,82 százalék) haladta meg enyhén az országos átlagot, amelyhez Hargita megye (36,51 százalék) felzárkózott, viszont Kovászna (33,31 százalék), Maros (34,93 százalék), Szatmár (32,05 százalék) és Szilágy megye (35,55 százalék) az országos átlag alatt helyezkedik el.

Traian Basescu román államfő ezért vasárnap este az egyik közösségi portálon közzétett üzenetében szavazásra buzdította a romániai magyarokat. A videóüzenetben arra hívta fel a romániai magyarok figyelmét, hogy fontos elmenniük szavazni, hiszen jogaik és érdekeik csak így védhetők meg hatékonyan.

Az urnazárást követően a román központi választási iroda által közölt végleges részvételi adatok szerint a vasárnapi választáson a szavazásra jogosult állampolgárok 41,72 százaléka járult az urnák elé.* Tőkés László püspök, az Európai Parlament képviselője kapta – Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével együtt – az Emberi méltóságért kitüntetést szombaton. A budapesti ünnepségen Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke arról beszélt: az emberi méltóság tisztelete elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország élhető és szerethető legyen. Ezen a napon azoknak állítanak emléket, akiknek emberi jogait az elmúlt évszázadban lábbal tiporták. A kitüntetés átvétele után Tőkés László azt mondta: az emberi méltóság szerves része a nemzeti méltóságnak.

(m.zs.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!