rss      tw      fb
Keres

Standard–Majtényi-interjú: Nem diktatúra, de nem tisztelik a törvényeket
A Der Standard című osztrák lap online kiadásában „Orbán nem riad vissza attól, hogy még nagyobb rombolást vigyen véghez” címmel közölt interjút Majtényi Lászlóval, amelyet Kim Son Hoang készített. Majtényi László alkotmányjogász vitatott törvényekről, rasszista könyvekről az iskolákban és tervezett bojkottokról.

Majtényi László magyar alkotmányjogász hangja azoké között van, akiket az ember hall, amikor kormányellenes tüntetéseken vesz részt. Szilárd része annak az ellenzéki mozgalomnak, amely egyre élesebben és egyre vehemensebben bírálja a legutóbbi, vitatott jogszabály-változtatásokat. A Der Standardnak adott interjúban a hatályos törvények iránti tisztelet hiányáról, Orbán Viktor miniszterelnök jó oldalairól, és a fokozódó magyarországi rasszizmusról beszél.

Der Standard: – Majtényi úr, Magyarországon valóban lehet „Viktatúráról” beszélni, ahogyan egyes ellenzékiek teszik?

Majtényi László: Sólyom László volt államfő azt mondta, hogy a magyarországi politikai rendszer ugyan tiszteletben tartja az alkotmány bizonyos részeit, de az alkotmány egészét nem. A sajtószabadság csak részben adott, de ha valami bírálót akarok írni, és publikálni akarom, nincs probléma. A lakosságnak vannak tehát jogai, Magyarország az Európai Unió és az Európa Tanács tagja, és még ha a kormány most néhány törvényt rosszabbra is változtatott, a törvényeink nagy része még mindig rendben van. Ezért diktatúráról nem lehet beszélni. Még akkor sem, ha a jelenlegi magyarországi helyzet a szó negatív értelmében különleges.

– Különösen az új választójogi törvényt bírálják élesen, amely a választások előtt kötelező regisztrációt ír elő.

– Ezt a törvénymódosítás abszolút elfogadhatatlan, és alkotmánysértő. Magyarországon kiváló választói nyilvántartás van, a választások előtti személyes regisztrálás tehát teljesen felesleges. Kizárólag arra szolgál, hogy megakadályozza a választásokon való részvételt, és ez a kormányzó Fidesznek segítene. Az ellenzékben vannak olyan megfontolások, hogy esetleg bojkottálni kellene a következő parlamenti választásokat 2014-ben. Én azonban ezt ellenzem. Nem jó úgy tiltakozni egy politika ellen, hogy nem veszünk részt a demokratikus folyamatban és megtagadjuk a politikai vitát. Vannak más nyomásgyakorló eszközök, hogy a kormány visszavonja a kötelező regisztrálásra vonatkozó előírást. Például a tüntetés egy ilyen kezdet.

– Várható-e a választásokig még több vitatott törvénymódosítás az Orbán-kormánytól?

– Ezt nehéz megmondani. Az utóbbi időkben hozott kormánydöntések alapján azonban megállapítható, hogy a kormányban nincs tisztelet a hatályos törvények iránt, az alaptörvények iránt sem. Az új alkotmányt máris lerombolták, és vélhetően nem riadnak vissza attól, hogy még többet is romboljanak.

– Az Orbán Viktort érő minden bírálat mellett, Önnek eszébe jut valami, amit jól csinált a második hivatali periódusában?

– A pénzügyi válsággal szembeni magatartás szerintem rendben volt. Az államháztartással és az adósság leépítésével kapcsolatos erőfeszítések nem voltak tökéletesek, de rendben voltak.

– További negatív aspektus, hogy Orbán alatt fokozódott a szélsőjobboldaliság és az antiszemitizmus, egyebek mellett a parlamentben is.

– Ez Magyarországon kétségtelenül nagy és nehéz probléma. És még rosszabb is lesz, mert a tervek szerint hamarosan bekerülnek az iskolai tantervbe szélsőjobboldali és antiszemita írók könyvei. Magyarországon a legnagyobb probléma a romák elleni rasszizmus, a másik a zsidók. És az Orbán-kormány alatt romlott a helyzet.

– Az Együtt 2014 név alatt megjelent most egy új ellenzéki szövetség. Önnek mi erről a véleménye?

– Ez több civil szervezet összefogása, benne van a Milla és a Szolidaritás. Céljuk, hogy a következő választásokon kétharmados többséget szerezzenek, hogy vissza tudják csinálni az Orbán-kormány törvényeit. Nagyon fontos mozgalom ez, de tisztában kell lenni azzal, hogy az ellenzéki pártoknak kell összefogni ahhoz, hogy lehetségessé váljon a hatalomváltás.

– Bajnai Gordon volt kormányfő vezeti ezt a mozgalmat. Róla mi az Ön véleménye?

–  A kormányzása siker volt. Tény azonban, hogy csak rövid ideig volt hivatalban, alig többet, mint egy évet, és ez szokatlan időszak volt a magyar politikában, mert előzőleg Gyurcsány Ferenc kormányfő bizalmatlansági indítvány nyomán vált meg a hivatalától. Éppen akkor kezdődött el istenigazából a globális pénzügyi válság is. Nem lehet tehát megmondani, hogyan kormányozna normális körülmények között.

– Az Európai Unió már több eljárást indított Magyarország ellen. Mit tehetne még, vagy mit kellene még tennie, hogy változtasson a magyarországi helyzeten?

– Nem hiszen, hogy kívülről döntő segítség érkezhetne. A magyar demokrácia problémái a magyar lakosság problémái. Éppen ezért ezeket csak a magyar lakosság oldhatja meg.

– Ön az ORTT médiahatóság elnöke volt, de tiltakozásul lemondott erről a tisztségéről azt követően, hogy a hatóság úgy döntött, megvonja a licencet a kormánnyal szemben kritikus két rádióadótól.

– Igen, a Fidesz által gleichschaltolt ORTT döntése elleni tiltakozás volt ez. És éppen a Klubrádió esetében a Fidesz szempontjából ráadásul buta döntés volt. Kicsi adó, amelyet nem ismertek sokan. Most híres.

– Két hónappal ezelőtt az osztrák sajtónál is be akartak avatkozni. Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet tiltakozó levelet küldött az ORF-nek (az osztrák közszolgálati műsorszórónak). Panaszt tett, hogy egy Magyarországról szóló dokumentációban csak a kormány ellenfelei jutottak szóhoz. Ez Magyarországon is téma volt?

– (nevet) Igen, de csak értelmiségi körökben. Mi mindenesetre meglehetősen viccesnek találtuk, hogy a nagykövet tényleg azt hitte, hogy ott interveniálhat.Majtényi László jogász fő területei az alkotmányjog és a sajtójog, egyebek mellett a miskolci egyetem sajtójogi intézetét vezeti. 1995-től 2001-ig a magyar kormány adatvédelmi biztosa volt, és az ORTT médiahatóság elnöke. Majtényi egyben a Politikai Tanulmányok Eötvös Károly Intézetének alapítója és vezetője is.

(hj)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!