rss      tw      fb
Keres

Die Welt: Fischer Ádám tiltakozásra szólítja fel az európai közvéleményt
A Die Welt című német lap Magyarország független művészeinek tiltakozniuk kell címmel közölte Fischer Ádám írását. A Konrád György író elleni antiszemita ellenségeskedések botrányosak. Európának fel kell emelnie a szavát a magyarországi gleichschaltolás és antiszemitizmus ellen.

A Demokrata című magyar hetilap november 21-i számában interjút közölt Fekete Györggyel, a magyar Művészeti Akadémia elnökével.

A tervek szerint az akadémia vezetése őrködik majd 2013. január 1-jétől a művészet közpénzekből való finanszírozása felett, beleszólási joga lesz az állami szubvenciók elosztásáról szóló döntésekbe, és sok esetben saját felelősségére maga is dönthet művészeti projektek támogatásáról.

Az interjúban Fekete alávaló módon támadja Konrád Györgyöt. Szó szerint a következőt mondja: „Abból kell kiindulnunk, hogy külföldön még Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik, függetlenül attól, hogy mit mond.”


A művészeket el akarják hallgattatni

Évtizedek óta ismerem és csodálom Konrád Györgyöt, a magyar polgárjogi mozgalom doyenje volt a rendszerváltás előtt és közben. Bizonyosan valahol az ő érdeme is volt, hogy a rendszerváltás annak idején Magyarországon olyan békésen és vértelenül ment végbe. Konrád az európai történelem része.

Botrányosak és károsak az ellene irányuló, kódolt antiszemita kijelentések a magyar kormányzó párt egyik vezető tagjának a szájából. Az interjúban Fekete a továbbiakban azt is világossá teszi, hogy az olyan művészek, akik a kormányt és az országot külföldön bírálják, a jövőben nem lehetnek a művészeti akadémia tagjai.

Mivel az akadémia ösztöndíjakat is szerez tagjainak, és a tagok fix fizetése a független művészek esetében az egzisztencia biztosítását is jelentheti, azokra a művészekre, akik anyagilag függetlenek a magyar államtól, különös felelősség hárul.


Kötelező megszólalni

Azoknak a nevében is tiltakoznom kell, akik a mai Magyarországon úgy látják, hogy egzisztenciális okokból nem tiltakozhatnak. Kötelességem, és mindannyiunk kötelessége, hogy felszólítsuk az európai közvéleményt: el kell gondolkodni azon, mit tehet Európa, hogy megakadályozza a magyar társadalomban jelenleg mutatkozó szerencsétlen és veszélyes fejlődés eszkalálódását.

A Die Welt megjegyzése: a szerző 2010-ben a kultúrpolitika elleni tiltakozásul lemondott a Budapesti Állami Operaház főzeneigazgatói tisztségéről.

(hj)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!