rss      tw      fb
Keres

Csak nem? (Puccs Erdélyben)


Orbán Viktor levette volna a kezét Tőkés Lászlóról? Igaz lenne, amit – fájdalom, de ezt kell mondanom – a Jobbik már régóta sugall, hogy tudniillik a Fidesz kiegyezésre készül az RMDSZ-szel? Úgy fest.

1. felvonás. Szász Jenőt, az erdélyi Magyar Polgári Párt alapító elnökét, az RMDSZ nemezisének tartott politikust Orbán Viktor októberben felkéri a magyar kormány „háttérintézményének” szánt Nemzetstratégiai Intézet vezetésére. Ennek nyomán Szász lemond elnöki tisztéről. A Királyhágó menti Református Egyházkerület (KRE), amelynek Tőkés hosszú éveken át püspöke volt, alázatos hangú közleményben gratulál Orbánnak az NI létrehozásához, egyszersmind „Szász Jenő testvérünk” fölkéréséhez. Teszi ezt annak tudatában, hogy Tőkés és Szász akár egy kanál vízben megfojtották volna egymást.

2. felvonás. Az MPP bejelenti, hogy nem indít jelölteket (miért is indítana, a helyzete kilátástalan) a december 9-i romániai választásokon. A Tőkés pásztorolta Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) viszont igen – az RMDSZ riválisaként. Az MPP bejelenti, alkalomadtán „független jelölteket” támogatna, magyarán nem kötelezi el magát az EMNP választottjai mellett. De „még” nem mondja ki, hogy az RMDSZ-t támogatja.

3. felvonás. December 2-án a Duna Televízióban felbukkan Szász Jenő (egyébként Kövér László bizalmasa), és cirkalmasan bár, de kimondja: a Tőkés-pártra leadott szavazatok alighanem a románságot erősítenék, ilyenformán ő a híveit a „kisebbik rossz”, azaz az RMDSZ támogatására szólítja fel. Lám, mit tud szülni a fájdalmas kényszer?!

4. felvonás. Tőkés két nappal később árulással vádolja Szászt, és reményét fejezi ki, hogy az MPP „egészséges tudatú és lelkületű választópolgárai a nemzeti oldalra (értsd: az ő pártjára) fognak szavazni”. A bukolikus fordulatokat kedvelő volt püspök, jelenleg EP-képviselő szerint Szász úgy árulja el a „nemzeti oldalt”, ahogyan Dávid Ibolya tette Magyarországon.

5. felvonás. Orbán eddigi fő-fő kegyeltjének azonban ez nem elég. Belerúg önnön egyházkerületébe, mondván: az elfogadhatatlan szervilizmust tanúsít az RMDSZ irányában. Utóda, Csűry püspök nyomban válaszol: visszautasítja Tőkés vádját, egyszersmind eláll a politikai távolságtartástól. A híveket az RMDSZ jelöltjeinek támogatására buzdítja, mondván, az RMDSZ biztosítja az egyetlen lehetőséget arra, hogy a magyarságnak képviselete legyen a bukaresti parlamentben. Amiben történetesen igaza van.

Summa: Tőkés pártja, az EMNP támogató nélkül maradt. Ráadásul most először fordult elő, hogy a KRE nyilvánosan szembe fordult egykori püspökével, noha lett volna eddig is néhány oka rá. Azt kell gondolnom, hogy az Orbán-Szász-KRE „belsőhármas” fegyverszünetet kötött az RMDSZ-szel. A falánk Tőkés meg önnön pártszüleménye nélkül is jól ellesz Brüsszelben, s ha a mandátuma lejár, Orbán majd hullajt neki valamit, ahogyan eddig is tette, s ahogyan – nota bene – Szásszal is tette.

(Aczél Endre)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!