rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. december 4.

Fidesz-Jobbik összefogás Szegeden sorozatban, az önkormányzati cégekért
Botka László, Szeged szocialista polgármestere

Bolgár György: - A város legszörnyűbb közgyűlésének nevezte a szegedi képviselőtestület szombati ülését, amelyen leváltották Bátyai Edinát, a szabadtéri játékok igazgatóját. Miért volt ez olyan szörnyű? Előre lehetett látni, hogy ez lesz a vége, nem?

Botka László: - Ugye Szegeden nagyon különleges helyzet alakult ki a 2010-es önkormányzati választások után. Patthelyzet volt abból a szempontból, hogy a 29-es közgyűlésben egyik pártnak sincs többsége. Van 14 fideszes képviselő és 13 szocialista. A döntéshozó többség 15 fő. Én a választások után együttműködést kínáltam a fideszes képviselőknek, fideszes képviselőket jelöltem alpolgármesternek, ők azonban ettől elzárkóztak, és az egy szem ilyen esetben a mérleg nyelvét jelentő jobbikos képviselővel fogtak össze. Lényegében ez zajlik az elmúlt két évben Szegeden. És ennek nagyon szimbolikus megjelenése volt a legutóbbi szombati közgyűlés, ahol is két döntést hoztak. Egyrészről a Fidesz napirendre sem tűzte a jobbikos képviselő felmentését a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági bizottság elnöki posztjáról, aminek azért lett volna létjogosultsága, mert időközben egy garázda bűncselekménybe keveredett, és a bíróságon ezt elismerte. És felháborítóan törvénysértő módon a közgyűlés előtt néhány nappal a jogszabályokat teljesen figyelmen kívül hagyva szavazták meg a szabadtéri játékok igazgatójának leváltását.

- Mi van emögött? Mert ugye azt az újságcikkek, tudósítások mind megjegyezték az első pillanattól kezdve, hogy Bátyai Edina az egyetlen a városban, aki még a korábbi szocialista és szabaddemokrata kormányzás idején kapta meg a pozícióját. Ő az egyetlen, akit Szegeden például nem váltottak le a különböző városi intézmények éléről. De ez önmagában nehezen magyarázza, hogy akkor miért éppen most? Miért mostanra telt be az a bizonyos pohár, ha volt ilyen pohár?

- Hát gátlástalan zsákmányszerzés van mögötte, hiszen ez a Fidesz-Jobbik összefogás Szegeden az elmúlt két évben kizárólag az önkormányzati cégekre korlátozódott. Tehát azzal kapcsolatban, hogy a város mit fejleszt, hogyan gazdálkodik, a részletkérdéseket továbbra is rám bízták. 14 önkormányzati cég van, köztük a szabadtéri játékok is, ami kft-ként működik. Négyre a jobbikos képviselő tett javaslatot, a másik tízre pedig a Fidesz. És ez a szövetség működik akkor is és annak ellenére is, hogyha ezek a döntések a városnak kárt okoznak. Több dolog is volt egyébként ebben a leváltásban, mármint a szabadtéri játékok igazgatója elleni támadásban. A jogszabályokkal nincsenek tisztában. Attól függetlenül, hogy egy színház – a szabadtéri színházat is beleértve – milyen formában működik, önkormányzati intézményként vagy pedig gazdasági társaságként, az előadóművészeti törvény, a színháztörvény értelmében igazgatót csak és kizárólag pályáztatás útján lehet kinevezni.

- Ehhez képest azonnal ki akarták nevezni az újat.

- Olyannyira, hogy meg is jelent a kulturális bizottság ülésén egy úriember, aki közölte, hogy neki azt mondták, ő lesz itt két napon belül a szabadtéri játékok igazgatója. Amikor szocialista képviselők rákérdeztek, hogy mégis hogy került oda, akkor azt válaszolta, hát hogy került volna, hát ő a fideszes képviselő barátja. Tehát valami egészen elképesztő nemcsak a törekvés, hanem a stílus is. A lényegről nem is beszélve, hogy a szegedi szabadtéri játékok nemcsak Szeged, hanem egész Magyarország kulturális életének zászlós hajója. A legnagyobb befogadóképességű és a legsikeresebb szabadtéri játékok immáron nyolc évtizedes múlttal. És nálunk Szegeden az elmúlt években azért az volt jellemző, és ez óriási értéke a városnak, hogy egyrészt a politika nem szólt bele a kultúrába, másrészt pedig törekedtünk a sokszínűségre. Erre csak egy példát hadd mondjak. Az idei évadban egyaránt rendezett a szabadtéri játékokon Alföldi Róbert és Vidnyánszky is, tehát ebből a szempontból mindennel lehet vádolni a szabadtéri játékok ügyvezetését és igazgatóját, csak ideológiai vagy kultúrpolitikai elfogultsággal nem. Óriási felháborodást keltett egyébként maga az ügy is, és leginkább az eljárás módja és kulturálatlansága a szegediekben. Úgyhogy ha valami pozitívumot tudok említeni, az az, hogy azt tapasztalom, hogy a kulturális élet – és nemcsak a szegedi, hanem a magyar kulturális élet – meghatározó szereplői világnézettől függetlenül fogtak össze és álltak ki ez ellen az elképesztő eljárás ellen. Csak egy példát hadd mondjak, pénteken közös sajtótájékoztatót tartott Szegeden Szörényi Levente, Bródy János és Alföldi Róbert, és egyaránt elítélték ezt az eljárást. És kaptam mind a négy színházi szakmai szövetségtől tiltakozó levelet, szinte ugyanazon szavakkal utasítják el ezt az eljárást, követelik a jogszerűséget és állnak ki a szabadtéri játékok mellett. Pedig ez a négy színházi szövetség is azért értelemszerűen ideológiai alapon szerveződik, benne van a Vidnyánszky-féle teátrumi társaság, a színházi társaság és a többiek is. Azért nagy örömmel tapasztalom, hogy az ilyen fajta, a kultúra és a józan ész ellen irányuló agresszív támadás ellen nemcsak Szeged, de Magyarország is összefog.

- Mégis mi a magyarázata? Ez egy ideológiai, politikai jellegű akció, egy újabb példa a Fidesz, a KDNP és a Jobbik összefogására, és a kiszemelt jelölt egyike volt azoknak, akik annak idején kiálltak a nyilvánosság előtt Dörner György újszínházbeli kinevezése mellett. Szóval nem nagyon lehet titok, hogy ő hol áll ideológiailag. Vagy pedig egyszerűen a barátok, üzletfelek előtérbe tolása, hiszen az illető is hivatkozott Kohári Nándorra, a kezdeményező fideszes képviselőre, mint barátjára. Szóval melyik az erősebb, a barátok, üzletfelek vagy az ideológia?

- A Szegeden kialakult Fidesz-Jobbik koalíció kizárólag a szegedi önkormányzati cégekkel foglalkozott. És látva, hogy milyen színvonaltalan szereplőket emeltek be az ügybe esetleges jelöltként, én azt gondolom, hogy ezek helyi kezdeményezések és inkább a zsákmányszerzésről szólnak. Most, hogy az önkormányzati törvényből eredő jogkörömnél fogva nem írtam alá ezt a döntést, jövő hét csütörtökön, 13-án megismételjük a közgyűlést, és a közgyűlésnek újra döntenie kell, csak akkor léphet ez hatályba. Én úgy gondolom, az, hogy segít-e a fideszes országos vezetés, hogy valamilyen módon ebből a helyi mutyiból kiragadjuk Magyarország vezető kulturális intézményét, megértve és meghallva a magyar kulturális élet egyhangú tiltakozását ez ellen az eljárás ellen, az el fog dőlni a következő időszakban. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a Fidesz ezt az egész balhét a saját nevére veszi.

- Gondolja, hogy van erre esély? Mondjuk a vasárnapi tiltakozó gyűlés Budapesten, ahol Rogán Antal is felszólalt, azt sejtette, hogy a Fidesz azért valamennyire kénytelen elhatárolódni a Jobbiktól. De ha ez a mindennapokban mégsem történik meg, akkor mindjárt észben hitelteleníti ezt a bizonyos nagy közös kiállást a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen. Van Ön szerint a Fideszben olyan erő, amelyik úgy gondolja, hogy nem volna szabad ennek az együttműködésnek létrejönnie Szegeden sem a Fidesz és a Jobbik között?

- Nézze, nekünk demokratáknak a legfontosabb eszközünk és fegyverünk most, 2012 végén Magyarországon, a remény. Én azt gondolom, hogy van remény. Bízom benne, hogy a Fidesz megérti, hogy önmagában nem elég kiállni egy-egy nagy rendezvényre, bármennyire is példamutató és fontos, és tiltakozni közösen a szélsőségek, a fasizmus, a nácizmus és a Jobbik ellen, utána pedig a hétköznapok valóságában szoros együttműködést fenntartani az őket képviselő politikai erőkkel. Úgyhogy én bízom benne, hogy a következő napokban meg fogja érni a Fidesz nemcsak Szeged város polgárainak a felháborodását, hanem a magyar kulturális élet meghatározó képviselőinek is a felháborodását. Nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy mindaz, ami történik, nem Szeged szégyene. Szeged mindig arról volt híres, hogy egy sokszínű kultúrájú, befogadó, toleránst város. Tehát bízom benne, hogy jövő hét csütörtökig a 15 fideszes és jobbikos képviselő a szegedi közgyűlésben képes lesz korrigálni korábbi döntéseit.


Lásd ehhez hírösszefoglalónkat: A Fidesz és a Jobbik nemzeti szellemet, nemzeti darabokat akar SzegedenHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái