rss      tw      fb
Keres

Életszerűen




A miniszterelnök a közszolgálati rádió általa szerkesztett műsorában üzente meg az Alkotmánybíróság (Ab) tagjainak, hogy szótöbbséggel elfogadott határozatuk „életszerűtlen” volt, és meg kell adni a jogot az önkormányzatoknak ahhoz, hogy úgy dönthessenek: közterületeiken ne élhessenek életvitelszerűen hajléktalanok.

Az orbáni nyelvhasználat szabályai szerint az Ab döntéseinek tisztelete annyit jelent, hogy az alkotmánybírák döntéseivel ellentétes tartalmú törvényt kizárólag az Alaptörvény módosítását követően szabad elfogadni. A kormányfő feltehetően úgy gondolja, hogy 2012 őszén a „létező jogállam” megköveteli, hogy először a hajléktalanok közterületről való kitiltásának „alkotmányos elvei” váljanak az Alaptörvény részévé, és csak a sikeres parlamenti ceremónia után kerüljön sor a fedél nélkül maradtak rendőri zaklatására. A jogfilozófiai megfontolásokat sem nélkülöző kijelentésből a még hajlékkal rendelkezők is okulhatnak: az alkotmány rendeltetése eszerint nem más, mint az állami kényszer jövőbeli alkalmazásának igazolása, illetve kilátásba helyezése. Röviden: az Alaptörvény a hivatalos közlönyben nyilvánosságra hozott fenyegetés.

A november 30-án közhírré tett miniszterelnöki alkotmányértelmezés nyomán megkerülhetetlen a kérdés: életszerű-e vajon, hogy az alkotmány őrei – a köntörfalazás nélkül elébük tárt tények ismeretében – vállalják majd annak a kockázatát, hogy a választási eljárásról szóló törvény esetleges kedvezőtlen megítélését (megsemmisítését) követően az Országgyűlés a hatalom leváltásával összefüggésbe hozható teljes joganyagot az Alaptörvény egyik új fejezetében teszi támadhatatlanná?

(Gadó Gábor)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!