rss      tw      fb
Keres

Kínában nem volt rendbontás az urumcsi zavargások évfordulóján

MTI 2010. július 5., hétfő 17:16

Egy évvel a közel kétszáz halálos áldozatot követelő 2009. július 5-i urumcsi (Urumqi) etnikai összetűzések után - jelentős rendőri készültség és fokozott biztonsági intézkedések mellett - béke volt a többségében muszlim vallású ujgurok lakta Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm terület fővárosában - tudósított hétfőn a kínai média.

Az évfordulón volt, aki nem nyitotta ki az éttermét, mert elhunyt hozzátartozójára emlékezett. A sajtóbeszámolókból az derül ki, hogy - bár kevesen beszélnek a történtekről - július 5. még friss és keserű élő emlék a helyiek számára. Van olyan ujgurok lakta városrész, ahová azóta sem vállal fuvart taxi han sofőrrel, és van étterem, amelynek a forgalma azóta a felére csökkent. A személyes beszámolókból arra lehet következtetni, hogy az események nem csak egyéneknek okoztak traumát, de az összecsapások miatt sok ujgur és han között szilárdult meg a korábban is létezett láthatatlan fal.

A tavalyi zavargásoknak mintegy 1700 - többségükben han kínai - sebesültjük volt. A városban a felbőszült emberek autókat borogattak, üzleteket gyújtottak fel, buszok utasaira, járókelőkre támadtak. A tüntetés eredeti oka két ujgur munkás tisztázatlan körülmények közötti meggyilkolása volt a déli tartományban. A 197 halálos áldozattal járó eseményeket követően a terület kormányzata megkezdte a biztonsági, rendőri erők továbbképzését, számuk növelését; a központi kormányzat pedig egyre több beruházást céloz a vidékre, a munkahelyteremtésre összpontosít, és lakásépítéseket támogat ebben az elmaradott nyugati-északnyugati országrészben. Korábban több helyi vezetőt és rendőrt leváltottak, Urumcsi párttitkárát lecserélték, majd Hszincsiang első embere is más beosztást kapott.

Az egy évvel ezelőtti véres etnikai konfliktus kitörését követően azonnal hónapokra megszüntették az internet- és sms-szolgáltatást, korlátozták a telefonhasználatot. A kínai vezetés kezdetektől bizonyítottnak látta, hogy jól szervezett akcióról volt szó, amelynek hátterében Rebija Kadír, az Ujgur Világkongresszus Kelet-Turkesztán függetlenségét követelő emigráns szervezet Egyesült Államokban élő vezetője volt más "szeparatista elemekkel" együtt.

Az Amnesty International (AI) emberjogi szervezet az évfordulóra kiadott sajtóközleményében független vizsgálatra szólítja fel a kínai kormányt, mivel - állítja - túl sok még a megválaszolatlan kérdés. "Hány ember halt meg, ki ölte meg őket, mindez hogyan történt és miért?" - kérdezte Catherine Baber az AI térségi igazgató-helyettese.