rss      tw      fb
Keres

Kubában csökkent a politikai foglyok száma

MTI 2010. július 5., hétfő 17:16

Kubában az 1959-es forradalom óta most a legalacsonyabb a politikai foglyok száma - állította egy ellenzéki csoport, ám hozzátette: ugyanakkor az önkényes, rövid időtartamú őrizetbe vételek száma nőtt.

A kubai emberi jogi bizottság szerint míg hat hónappal ezelőtt 201 politikai foglyot regisztráltak, most 167 másképp gondolkozó van a börtönökben.

" Ennél kevesebb politikai fogvatartott nem volt a börtönökben az 1959-es forradalom óta. Ez nem jelenti azt, hogy az emberjogi helyzet javult volna, hiszen ugyanakkor a rövid távú, néhány órától akár több napig is terjedő őrizetbe vételek száma növekedett " - mondta az AFP-nek Elizardo Sánchez, a szervezet szóvivője.

A kubai bizottság - egy illegális, de a hatalom által megtűrt szervezet- a most kiadott, féléves jelentésében arról beszélt, hogy az év eleje óta legalább száz törvényellenes, rövid időtartamú letartóztatás volt havonta. A szervezet a kialakult helyzetet az "elnyomás formájának megváltozásaként" értékelte.

A 167 politikai fogoly közül (akik a kubai hivatalos szóhasználat szerint az "Egyesült Államok által pénzelt zsoldosok") a londoni székhelyű emberi jogi szervezet, az Amnesty International 53-at tart pusztán lelkiismereti okokból fogva tartott személynek.

" Az év folyamán szabadon eresztett rabok nagy része a büntetése letöltése után szabadult" - szögezte le a kubai bizottság.

A féléves jelentés nem sokkal Miguel Angel Moratinos spanyol külügyminiszter látogatása előtt jelent meg, aki azért jön az országba, hogy előmozdítsa a politikai foglyok szabadon engedéséről folytatott párbeszédet a katolikus egyház és Raúl Castro kormánya között.

Ez a párbeszéd egészen új keletű, május közepén kezdődött, és eddigi eredményeként szabadon engedtek egy bénulásos rabot, 12 foglyot pedig a családjukhoz közelebb fekvő börtönökbe helyeztek át.

Eközben az immár 5 hónapja éhségsztrájkoló internetes újságíró, a 48 éves Guillermo Farinas immár életveszélyes állapotban van a kubai hatóságok szerint. Jelenleg a Santa Clara-i kórházban fekszik. Farinas 10-12 beteg fogoly szabadlábra helyezésért kezdett sztrájkba. Raúl Castro már áprilisban kijelentette, hogy egyedül Farinas-t terheli a felelősség saját, esetleges haláláért.