rss      tw      fb
Keres

Ezrek meneteltek Tel-Avivban Gilád Salit szabadulásáért

MTI 2010. július 5., hétfő 17:06

Több mint tízezren vonultak fel hétfőn az izraeli nagyváros, Tel-Aviv központjában, hogy együttérzésükről biztosítsák a négy éve elrabolt katonát, Gilád Salitot.

A megmozdulás hatására a város egyes részein megállt az élet. Izraeliek ezrei indultak el vasárnap reggel az ország északi részéből Jeruzsálembe, hogy tüntető menetükkel követeljék a kormánytól a megegyezést a Hamász palesztin iszlamista szervezettel Salit kicseréléséről. A 12 napos akció Micpa-Hilából, Saliték házától indult. A szülők szervezték fiuk palesztin fegyveresek általi elrablásának negyedik évfordulóján, s ők maguk is menetelnek két másik gyerekükkel együtt. Tervük szerint a Salit család Jeruzsálembe érve sátrat ver Benjámin Netanjahu kormányfő rezidenciája közelében, s addig marad ott, amíg Gilád ki nem szabadul. A tiltakozók a héten érnek el Jeruzsálembe.

A most 23 éves Gilád Salitot 2006. június 25-én rabolták el a Gázai övezet határa mentén, izraeli területről. A támadók alagutat fúrtak, azon át érkezve meglepték egy őrségben álló harckocsi elbóbiskolt személyzetét, két katonát megöltek, egyet megsebesítettek, Giládot pedig magukkal hurcolták.

Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász még nem tudott megegyezni a fogolycsere feltételeiben, amelynek értelmében Salitért mintegy ezer palesztin foglyot engednének el az izraeli börtönökben ülő 7 ezerből. A Hamász azt követeli, hogy az ezerből maga választhasson ki 450-et, akiknek egy része véres terrorcselekményekben való közvetlen vagy közvetett részvételért életfogytiglani börtönbüntetését tölti.