rss      tw      fb
Keres

Az Ab nem függeszti ki a nemzeti együttműködés nyilatkozatát

MTI 2010. július 5., hétfő 13:36

Az Alkotmánybíróságon nem függesztik ki a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozatot, a Legfelsőbb Bíróságon még nem hoztak döntést, miként a Legfőbb Ügyészségen sem.

Az Alkotmánybíróság (Ab) nem tud eleget tenni a nemzeti együttműködés nyilatkozatának kifüggesztésére vonatkozó kérésnek - közölte a testület sajtófőnöke az MTI megkeresésére hétfőn. Sereg András azt mondta: a határozat is hangsúlyozza, hogy a kormány tiszteletben tartja az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét. Ebből az alkotmányos elvből kiindulva az Ab elnöke a kérésnek nem tud eleget tenni - mondta.

A sajtófőnök utalt arra, hogy az alkotmány kimondja: az Ab tagjai a testület hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak, a politikai nyilatkozat kihelyezése az Ab épületében politikai tevékenységnek minősülne - mondta Sereg András.

Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője az MTI érdeklődésére annyit mondott: egyelőre nem hoztak döntést, vélhetően a tanács foglalkozik majd az üggyel.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-vel azt közölte: Kovács Tamás legfőbb ügyész jelenleg külföldön van, leghamarabb szerdán tudnak választ adni a kérdésben.

A pénteken kihirdetett, szombaton hatályba lépett kormányhatározat azt mondja ki, hogy a központi államigazgatási szervek és területi, helyi szervei, valamint a kormány általános hatáskörű területi államigazgatási szerve, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei és a katonai igazgatás területi szervei által feladatuk ellátása során használt középületekben a Magyar Közlönyben közzétett szöveggel, a szerv vezetője által meghatározott méltó, a középület sajátosságainak megfelelő, jól látható helyen ki kell helyezni a nyilatkozatot.

A határozat kimondja azt is, hogy tiszteletben tartva az államhatalmi ágak elválasztásának alkotmányos elvét, a kormány felkéri a köztársasági elnököt, az Országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a helyi és kisebbségi önkormányzatok választott testületeinek vezetőit, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit, hogy az általuk feladatuk ellátása során használt középületekben gondoskodjanak a nyilatkozat megfelelő kihelyezéséről.

A kormányhatározat melléklete a kihelyezés módját is meghatározza. E szerint a színes formátumban, méltó minőségben nyomtatott, nyomdai kivitelezésű nyilatkozatot legalább 50×70 centiméter méretű, álló téglalap alakú keretbe kell foglalni. A nyilatkozat hozzáférhetőségéről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gondoskodik, az a minisztérium honlapjáról is letölthető - ahogy a melléklet fogalmaz - a megfelelő minőségű nyomtatáshoz alkalmas formátumban. A melléklet rögzíti azt is, hogy a kihelyezett nyilatkozat megfelelő állapotáról és szükség szerinti cseréjéről intézkedni kell.