rss      tw      fb
Keres

Róna Péter: „Én világosan megmondtam Bajnainak, hol van az előre vezető út”

Róna Péter interjút adott Szénási Sándornak a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Részletek.

„Nekem az az álláspontom, és azt hiszem, az LMP jelentős része ezt az álláspontot osztja, hogy a Fidesz–KDNP–Jobbik-tömb leváltása nagyon nagy feladat, amihez szükségeltetik a Fidesz-szavazók egy jelentős részének a megszerzése. Ez a formáció, ami létrejött, a 2014, ami még be sincs jegyezve, egyáltalán nem biztos, hogy a Fidesz-szavazók megszólítására alkalmas tömörülés lenne. Tehát miközben az LMP maradéktalanul osztja azt az álláspontot, hogy az Orbán-kormányt és társait le kell váltani, és maradéktalanul osztja, hogy a jogállamiságot rendbe kell hozni, és így tovább, egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy az ehhez szükséges stratégiát és eszközöket az Együtt-14 és az őt támogatók megfelelő körültekintéssel és gondossággal végiggondolták volna.”


Arra a kérdésre, hogy a Fidesz-szavazókat valóban meg tudná-e szólítani az LMP

„Az LMP-nek éppen az volt a kialakulás alatt lévő stratégiája, hogy ezt tegye. Ezzel szemben a liberális baloldal sajnos, nagyon sajnálatos módon, azonnal elkezdte támadni az LMP-t, hogy az LMP a Fideszre kacsintgat, a Jobbikra kacsintgat, hogy a Schiffer a Jobbikkal akar összeborulni, szóval ilyen meggondolatlan vádaskodás érte az LMP-t, és sajnos az LMP-t a liberális baloldal kezdettől fogva eléggé rossz szemmel nézte.”


Arra a kérdésre, hogy az LMP nem adott-e okot a támadásokra, amikor „pökhendi módon” elítélt mindent és mindenkit, aki az elmúlt húsz évben szerepet játszott, és egyenlő távolságra helyezte el magát a Fidesztől és az MSZP-től

„Az LMP-nek, mint minden európai ökopártnak, van egy alapvető gondja. Ugyanis az elméleti kiindulópont az, hogy mind a hagyományos jobb- és a hagyományos baloldal egy olyan társadalmi és gazdasági szerkezetben gondolkozik, amelyik mindent összevetve az emberi és a környezeti erőforrások lerablására épül. A zöldek azt mondják, hogy ezt hagyjuk abba, mert mind a kettő nagyon rossz, és próbáljunk meg egy olyan struktúrát kialakítani, ami alapjában véve a tudásra épül, és másként viszonyul az emberhez és a társadalomhoz. Ennek az ideológiának a kifejtése mentén az LMP, mint sok más európai zöld párt, belekeveredik abba, hogy nem érdekel, milyen távolságot tartok a jobb- és baloldaltól, mert nekem egyik se jó. És igaza van, ez néha pökhendiségként és igazságtalanságként jön át.” „Az LMP másik nagy nehézsége éppen az, hogy a zöld pártok világszerte a jóval gazdagabb, sikeresebb, eredményesebb társadalmakban tudnak sikert elérni.” „Az LMP-nek van egy nagyon komoly zöld magja, ami számára létfontosságú, ezek ugye a Duna-mozgalomnak a leszármazottai és követői. És ezt nem akarja az LMP feladni.”


A felvetésre, hogy két szálon nem indulhat el egy egyfordulós választás előtt az ellenzék, mi tehát a megoldás

„Bajnainak szerintem végig kell gondolnia, hogy mi ez az E-2014. Ez úgy van összerakva, mint valamiféle mozgalom. Aminek három pillére van, a Haza és Haladás, ami egy alapítvány, a Milla, ami szintén nincs bejegyezve, éppúgy, mint a 2014, és a Szolidaritás, ami alapjában véve egy szakszervezeti képződmény. Ez mi? Ez miért alkalmas Orbán leváltására? Ha az Orbánt le akarjuk váltani, akkor kell egy párt. […] Ő hogy jön oda, hogy a leváltáson dolgozzon? Ahhoz, hogy ő szavazatokat szerezzen mint E-2014, neki párttá kell alakulnia. […] Hát alakuljon, és akkor majd beszélgetünk!”


A kérdésre, hogy addig miért nem lehet „beszélgetni”

„Azért, mert nem biztos hogy párttá fog alakulni. Mielőtt mi ezt… mármint az LMP ezt komolyan tudná venni, az kell, hogy mindenki az asztal körül, aki össze akar fogni, azonos nevezőn legyen. Tehát párt legyen. Tetszik, nem tetszik, az LMP egy parlamentbe beválasztott politikai párt.”


A Medián felméréséről: 14 százalékos támogatottsága azért van az Együtt-2014-nek.

„Nem biztos hogy van. De nem párt, ez a lényeg.” Összefogás, egyetértés „nem lehet. Ez egy tévedés, ez egy téves út és nagyon veszélyes út. Mert szerkezetileg, pénzügyileg, finanszírozás szempontjából, tehát az összes, a választáshoz szükséges adminisztratív-strukturális szempontból ez az út egy járhatatlan út.”


A kérdésre, hogy ha párttá alakulna az E-14, leülnek-e vele tárgyalni, hiszen korábban Bajnaival is baja volt az LMP-nek

„Nem, nem… én ezt nem tartom… Van, akinek nem tetszik Bajnai, de ez egy nagyon jelentéktelen tényező összességében. Nem a Bajnaival van a baj. Baj van viszont a Bajnai csoportjával. Ami kizárólag egy Gyurcsány–Bajnai-csoport. Már bocsásson meg: Szigetvári Viktor, Oszkó Péter, Felcsuti Péter, Balázs Péter, hát ez… ez politikai és ideológiai értelemben egy egyhangú tömörülés.” „Bajnai Gordon volt az Új Magyarország fejlesztési terv megalkotója, ami egy zöld pártnak semmiképpen sem lehet szimpatikus.”

„Én világosan megmondtam Bajnai Gordonnak, amikor találkoztam vele, öt-hat nappal az LMP kongresszusa előtt, hogy hol van az előre vezető út.* Nagyon egyszerű. Vegye le az asztalról a csatlakozás fogalmát mint célt. És beszéljünk arról, hogy milyen utakon és milyen eszközökkel lehet Orbánékat megbuktatni. Ha ebből a beszélgetésből és elemzésből kiderül, hogy a csatlakozás az ehhez szükséges és alkalmas mód, akkor lehet arról is beszélni. De ne tegyük a csatlakozást előtérbe, mielőtt még eldöntöttük volna, hogy mi a megfelelő eszköz. Hogy egy szélsőséges példát mondjak: miért olyan kézenfekvő az ő számára, hogy helyesebb, ha az LMP csatlakozik hozzá, mint fordítva? Lehet, hogy igaza van, de ez nem egyértelmű.” „Én mondtam neki, hogy ez elhamarkodott. Ne csináld! És ő azt mondta, ez már el van döntve, ez így lesz. Mindig mi vagyunk, az LMP az, aki rosszul csinálja. Nem a másik, hanem mi.”

„Légy szíves, Gordon, mondd el, párttá fogtok alakulni vagy nem. Mikor? Milyen szervezeti egységeket kívántok létrehozni. Milyen finanszírozási hátteret képzeltek el, és mi áll rendelkezésetekre? Hány jelöltet kívántok összeszedni, és hogyan? A szerkezeti kérdéseket légy szíves megválaszolni, aztán majd rátérünk, hogy milyen politikai találkozópontok vannak, miben értünk egyet politikai program szempontjából.” „Mi nem tudunk többet változtatni. Én mondtam el a nyitóbeszédet az LMP kongresszusán. Aminek a címe az volt […], hogy együttműködés igen, csatlakozás nem. […]** Nagyon fontos a különbség. A csatlakozással nem biztos, hogy meg tudjuk szólítani a Fidesz-szavazókat. A cél az, hogy a Fidesz-szavazók egy jelentős részét megnyerjük. Egyáltalán nem biztos számomra, és az LMP vezetői számára, hogy a csatlakozás az erre legmegfelelőbb mód.”


* Korábbi hírösszefoglalónkban (Róna Péter Bajnai „egy a zászló”-féle „kriptofasiszta” hatalomgyakorlat-elméletéről) már feltettem a kérdést, azóta sem tudom rá a választ: „Nem világos, milyen felhatalmazással tárgyal Bajnaiékkal Róna Péter az LMP nevében. Milyen legitimációt kapott, például a mostani LMP-kongresszustól, legalább utólag, ahhoz, hogy már három hónapja ajánlkozik ’beszélgetésre’ Bajnaiékkal.”
** Lásd hírösszefoglalónkat: LMP-kongresszus – Jávor: A párt lemondott az Orbán-rezsim megbuktatásáról

Kapcsolódó mai írásaink: Lánczos Vera: Vissza az álomvilágba?; Krémer Ferenc: Miről beszél Róna Péter?; Lendvai L. Ferenc: Ellen-pontok

(m.zs.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!