rss      tw      fb
Keres

Kiöntik a fürdővízzel a gyereket is


                  Illés Mátyás


Stágel Bence országgyűlési képviselő (KDNP) törvényjavaslatot terjesztett be, hogy ne szerepelhessen sajtótermék, közintézmény vagy közterület elnevezésében olyan személy neve, aki vezető szerepet töltött be a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában. Demeter Zoltán, a Fidesz vezérszónoka a parlamentben hangsúlyozta, hogy többek között a Ságvári Endre nevét viselő közterületeket is át kell nevezni.

Az MTV főpojácája ebből is poént próbált fabrikálni, humorosnak nem nevezhető, izzadságszagú, nívótlan show-műsorában. Rosszallását fejezte ki, hogy többek között van még Ságvári Endre utca is. De, hogy hű legyen önmagához, a „gecizés” obszcén kifejezést is bedobta hálás közönségének. Lehetett tapsolni!

A törvényt november 19-én 264 igen és 33 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés. A 33 nem szavazat minden bizonnyal azoktól a képviselőktől érkezett, akik tudatában vannak annak, hogy a munkásmozgalmak társadalmi szerepét, jelentőségét nem lehet az önkényuralmakkal egyenértékűnek minősíteni. Ságvári Endre nem a kommunista jelzővel illetett diktatúráért áldozta fel az életét. Ságvári Endre a magyar szabadságért, az idegen megszállók és a háború ellen vett részt az illegális kommunista mozgalomban! Ezen az alapon József Attilát, Illyés Gyulát, Babits Mihályt, Tóth Árpádot is a vállalhatatlanok közé kellene sorolni, vagy Ady Endrét is, aki a Csillagok csillaga című költeményében írta:

Vörös csillag, ragyogj és trónolj,
Mióta ember néz az égre,
Vörös csillag volt a reménye.

De a kormány „keleti nyitás” politikája, a kommunista Kínához, a szocialista Vietnamhoz stb. való dörgölődzése sincs szinkronban a baloldal besározására, a politikai életből való kirekesztésére törekvő politikájával! Ha egyáltalán politikának lehet nevezni, amit ezen a címen művelnek! Történelemszemléletük egybecseng az újnácikéval, akik Horthy Miklóst elfogadják, dicsőítik, aki hazánkat Adolf Hitlerrel szövetségben a háborúba vezette, de a munkásmozgalmak történelmi jelentőségét tagadják! Hát itt tartunk 2012-ben!Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!