rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. november 22.



Bolgár György kérdései 2012. november 22-ei műsorban


Mai műsorunkban megbeszéljük, hogy ma kezdődik Brüsszelben az Európai Unió csúcsértekezlete a következő hét év költségvetéséről, amelynek Magyarország lehet a legnagyobb vesztese. Vajon tudja-e Orbán Viktor menteni a menthetőt, vagy ő már elásta magát az unióban, és ezért is fog brutálisan csökkenni a Magyarországnak nyújtandó uniós támogatás?

Másik témánk, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint a magyar genetikailag jó katona, sas sast szül, nem például kanárit. Ez olvasható az Élet és Irodalom mostani számában a miniszternek a Szent Korona Rádióban elhangzott beszédéről. És abból vették át ezt a részletet. A lényeg, hogy ezek szerint genetikailag születtünk a turulba?

Mit szólnak ezenkívül ahhoz, hogy Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, oslói nagykövet egy konferencián bocsánatot kért a cigányságot sértő mondatáért, amelyet emlékei szerint a Wikipédiából, vagyis nem tudományos forrásból emelt át egyetemi jegyzetébe.

Mi a véleményük továbbá arról, hogy az emberi erőforrások minisztere, illetve államtitkára a nyilas szimpatizáns Nyírő József regényhősét, Uz Bencét is felsorolta a nemzeti alaptantervbe bevett írók közé. Balog Zoltán ugyanis hivatalos választ adott a parlamentben az egyik jobbikos képviselő kérdésére, mégpedig arra, hogy várható-e a kormányváltáskor beígért nemzeti fordulat a kultúrában és a tudományos életben. És a miniszteri válasz szerint a nemzeti alaptantervbe Wass Albert, Szabó Dezső és Nyírő József mellett bekerült Uz Bence is. Csak hát ugye ő mégiscsak regényhős, nem pedig író. Tudják egyáltalán miről beszélnek?

És végül beszéljük meg, hogy a miniszterelnökség bocsánatkérést követelt a hvg.hu portáltól a Semjén Zsoltról közölt plágium gyanú miatt. A hvg.hu erre nem hajlandó. Az érintett egyetemek viszont egyelőre vizsgálatot sem indítanak. Semjén ügy nem volt és nem is lesz?



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!