rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. november 22.

A szerb államelnök diplomabotrányáról
Szerbhorváth György újságíró


Bolgár György: - Arról hallottam a közelmúltban, számomra ez újdonság volt, ezért szeretném Öntől vagy a megerősítést vagy a cáfolatot megkapni, hogy Tomiszlav Nikolics szerb elnök, aki idén májusban lett Szerbia elnöke, doktor Nikolicsként szerepelt, és aztán a választási kampányban kiderült róla, hogy doktor Nikolics nem is doktor Nikolics. Így volt ez?

Szerbhorváth György: - Kicsit bonyolultabb a helyzet, ugyanis Tomiszlav Nikolicsról is ellentmondóak a hírek, hogy kitört egy botrány, amit többek közt a volt párttársai robbantottak ki. Mivel ő elhagyta a szerb radikális pártot és egy újat alapított, amivel ugye meg is nyerték a választásokat és ő is köztársasági elnök lett. De a helyzet az, hogy ő tényleg diplomát szerzett valahol, valamikor, csak elég ellentmondásosak a dolgok. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy a 90-es években a háborús Szerbiában kialakult egy új egyetemi rendszer, egy teljesen korrupt rendszer, ahol magánegyetemek bármelyik faluban is létrejöttek. Ez a rendszer részben még ma is él. És ő is egy ilyen egyetemen diplomázott, de nem doktorált, hanem előbb valami egyetemi végzettséget szerzett, egyes források szerint rögtön kettőt. Utána magisztrált. Tehát ez a bolognai rendszerrel össze sem hasonlítható, noha akkor már életbe lépett. És ez a magánegyetem egyébként annak az embernek a hivatalában volt, aki Szlobodán Milosevics egyik legjobb munkatársa, minisztere is volt ha jól emlékszem. Ő később egyéb Oroszországba emigrált. És akkor amikor ő megszerezte ezt a diplomát, azt derült ki, tehát az volt a vád, hogy ez az egyetem nincs is akkreditálva, tehát ki sem adhatott volna diplomát. Utána egy bizottság megállapította, hogy igenis kiadhat diplomát. Tehát ténylegesen Nikolicsnak van valamiféle diplomája. Egyébként ő azt mondta, hogy bárki felmehet a lakására, és elolvashatja a diplomamunkát. Ezt ő így nyilatkozta. Tehát ilyen értelemben ez egy vicces ügy, ami Szerbiában végül is senkit sem érdekelt, a lakosság ettől még simán megszavazta őt. És az is fontos, hogy a négyéves egyetemet vagy nevezzük ezt valamiféle közgazdász marketingmenedzser szaknak, ő négy év helyett három és fél év alatt fejezte be.

– Sőt azt olvastam, hogy a második évet két nap alatt végezte el.

– Az is lehet, hogy pont a parlamenti választások előtt két nappal szerezte meg. Tehát ez is dátumszerűen igazolt.

– Hol van ez az egyetem? Ez a magánegyetem?

– Most Alfa egyetem a neve, de inkább úgy nevezik, hogy Újvidéki egyetem amivel megtévesztenek mindenkit, mert Újvidéken van egy normális újvidéki egyetem, ahol egyébként szintén voltak korrupciós botrányok. És hát a saját falumból tudok esetet, amikor mindenki hamisította a diplomáját, nem mindenki, de hát akadtak, akik diplomákat hamisítottak. Ennek az az oka, ami egyébként Nikolicsra nem vonatkozik, hogy egyes állások betöltéséhez természetesen kell felsőfokú diploma. És ezek a magánegyetemek arra játszottak rá, ugye ezek fizetős egyetemek, hogy…

– Hogy megtermelték ezeket a diplomásokat.

– Persze. De hogy ugye ez Magyarországon is jelen volt mindenképpen a főiskolákon, tehát ezeken a kommunikációs szakokon, ahol számolatlanul osztogatták a diplomákat, olyan középiskolát végzett embereknek, akiknek például ahhoz, hogy nagyobb fizetésük legyen, kellett a felsőfokú végzettség. De ugye ez inkább egy általános kelet-európai jellemző. Ami Szerbiára talán inkább mint érdekesség vonatkozik, az egyébként az ottani magyar politikusokra is érvényes. Tehát például Egeresi Sándor, aki a vajdasági parlament elnöke volt, az ő életrajzában is az áll, hogy jogász. Mivel a szocializmusban volt egy középiskolai szakjogászi képzés, egyébként én is azt végeztem, de nem tartom magam jogásznak.

– Középiskolai jogász szakot végzett?

– Igen. És ő használja ezt. Majd mikor parlamenti elnök volt, róla is megjelent az az információ, hogy ő végül is okleveles jogász, ami egy újabb hamisítás. Mert tehát Szerbiában ezzel is játszanak, hogy okleveles közgazdász vagy csak közgazdász. Na most valaki vagy lediplomázott, vagy nem. Tehát Szerbiában egy ilyen nagy köd van az egész körül, az egész rendszer nincs rendbetéve.

– Mekkora, mekkora botrány lett ebből a Nikolics-ügyből?

– Mondom, nem túl nagy. Ő cáfolta ezt, a volt párttársai hajtottak rá erre az ügyre, ez a Seselj-féle párt.

– Ez a szélsőnacionalista párt, hogy mindenki tudja.

– Igen. Csetnik párt. És ugye ők meg ilyen európai irányt vettek, és akkor ezzel próbálták ők ellehetetleníteni. Na most Nikoliccsal nem ez a legnagyobb baj, sőt, engem ez egyáltalán nem érdekel, mert politikusnak miért kellene bármiféle diploma. Ha csak nem szenved címkórságban. De ugye tudjuk, hogy miket mondott a 90-es években a más nemzetiségekről, mit tett. Seselj a jobbkeze volt, a minisztere volt, azt hiszem, de pozíciókba is került a háborús időkben. Hát egyszerűen háborús uszító volt. Most így konkrétan mondom.

– Szóval nem óvatoskodott, amikor másokat kellett gyalázni.

– Nem, és lehet, hogy akkor kellett volna az iskolapadot koptatnia és nem sokkal később. De mondom, ez sajnos nemcsak rá vonatkozik, gondolom, hogy ezért is nem okozott ez akkora botrányt. Ez a gomba mód elszaporodott főiskolák, egyetemek problémája.

– Azt látom itt egy összeállításban, hogy szerb nemzeti könyvtárban, ahol nyilvántartják a főiskolai, egyetemi diplomatákat, úgy szerepel az ő oklevele, hogy ő egy két magánemberről elnevezett egyetem kereskedelmi és bank fakultásán szerezte a diplomát.

– Nem, ez ez az ember, akiről beszéltem, ez a leggazdagabb ember volt Milosevics alatt. Ugye most emigrációban van, ez egy családi egyetem természetesen, ha így vesszük, magánegyetem. Ez az egyetem aztán tulajdonképpen átminősült Alfa nevű egyetemnek, ahol kvázi Nikolics is diplomázott. Valamiféle papírt ezek szerint ugye szerzett, a diplomát egyébként közölték a sajtóban. És ennek adnak aztán mindenféle ilyen neveket, hogy az újvidéki egyetem menedzserképző kara. De mondom, próbáltam úgy végignézni, hogy tulajdonképpen több egyetemet elvégzett Nikolics, ahogy számolgatja az ember. Tehát itt nem akarom Magyarországot Szerbiával hasonlítani, de Nikolics esetétől még távol áll Magyarország. És ott nem ez a kérdés, ami Magyarországon ma is aktuális, hogy plagizált. Ez fel sem merül sohasem az effajta diplomáknál, mert odáig még el sem jutott sem a közvélemény, sem senki, hogy érdeklődjön effajta ügyek iránt. Itt egyszerűen még csak arról volt szó, hogy technikai értelemben ez az egyetem egyáltalán kiadhatott-e egyetlen diplomát is. Egyesek szerint nem, aztán egy bizottság jött, ami természetesen tele van az új hatalom embereivel, és azt mondták, hogy dehogynem, kiadhatta a diplomát. De ez más miniszterrel is megesett. Hogy a minisztersége alatt szépen írt egy ragyogó gépészeti diplomát, vagyis magiszteri fokozatot szerzett. Ő is így pár nap alatt, és aki ellene megszólalt, az rosszul járt.

– Szóval akkor Szerbia ebből a szempontból még mindig unión kívüli ország, mi meg mégiscsak valamennyire belül vagyunk. De akkor a végén a beszélgetésnek hadd kérdezzek valamit általánosságban Szerbiáról. Hogy ezeken a meglehetősen szerencsétlen példákon kívül most éppen mi a helyzet? Hol állnak? Ugye igyekeznek befelé az unióba, de látni, érezni ennek valami nyomát is?

– Hát miután egy szocialista-fasiszta koalíció alakult, hogy így mondjam, tehát egy ilyen vörösbarna koalíció, a régi 90-es évekbeli Milosevics-rendszer embereiből, akik a választási kampány szerint Európa pártiak Koszovó kapcsán visszakoztak teljes mértékben, és most, hogy pénteken például a hágai nemzetközi bíróság felmentette a két horvát tábornokot, tudniillik, hogy nem volt szervezett bűnszövetség Horvátországban…

– Miközben a szerb tábornokokat egymás után ítélték el ugye éveken keresztül.

– Igen. Most teljes a felháborodás, de tényleg a legliberálisabb oldalig, ami nyilván még inkább hátraveti az európai uniós csatlakozás folyamatát. Ez számunkra, magyarok számára, akik mint én, ott is élek meg itt is élek, természetesen egy újabb sokk. De sajnos azt is ki kell emelnem, hogy a vajdasági magyar politikai elit is teljesen alkalmazkodott a szerbiai politikai kultúrához. Ugye Kasza Józsefet a Vajdasági Magyar Szövetség volt elnökét tegnapelőtt vagy tegnap tartóztatták le korrupció vádjával. Ez várható volt egyébként, már szinte tíz éve. És ezt nem nevezném tisztulási folyamatnak, hanem az egymás közti politikai leszámolások egy részének. Annak ellenére, hogy ha tényleg ő is korrupt volt, akkor megérdemli azt, amit ugye a horvát miniszterelnök, aki most kapott tíz évet hasonló dolgokért Horvátországban. Tehát egyre reménytelenebbnek látszik a dolog, egyre nagyobb a költségvetési hiány, tehát még ott sem tartanak, mint Magyarország az IMF-tárgyalásokkal, mert egyszerűen annyira el vannak csúszva dolgok. Ugye 2000-ben azt mondták, hogy Szerbia 2006-ban biztosan EU-tag lesz. Hát most 2012-ben 2022-t meg lehet tippelni, ha lesz még Európai Unió ebben a formában.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!