rss      tw      fb
Keres

Miniszterelnöki Sajtóiroda: Semjén Zsolt nyilvános bocsánatkérést vár a hvg.hu-tól

MTI 2012. november 21., szerda 17:16

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyilvános bocsánatkérést vár a hvg.hu-tól - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerdán az MTI-vel.

Havasi Bertalan közleményében azt írta: a hvg.hu rágalomhadjárata kifulladt, és az elmúlt napokban hiteles és kompetens személyiségek sora állt ki Semjén Zsolt becsülete, tudományos munkássága mellett, függetlenül egyéb politikai vagy tudományos nézeteiktől. Emlékeztetett arra, hogy a vonatkozó dokumentumokat maradéktalanul nyilvánosságra hozták, "ami által kártyavárként omlottak össze a hvg.hu irányításával koholt vádak".

Hozzátette: miután a baloldali média ezen része emberileg és tudományos értelemben véve is Semjén Zsolt becsületébe gázolt, az a minimum, hogy nyilvánosan megkövetik a miniszterelnök-helyettest. Egy tiszta, jól hallható "bocsánatot kérünk" elegendő lesz - fogalmazott Havasi Bertalan, aki megjegyezte: ennek elmaradása esetén "a hvg.hu és a hozzá csatlakozó tollforgatók végleg a hiteltelenség mocsarába süllyednek".

Semjén Zsolt hétfőn közzétette 1990-ben kelt doktori dolgozatát és az átminősítéséről szóló hivatalos okiratot, valamint az ELTE-re, 1992-ben készített szociológia szakdolgozatát a kormányzati portálon azzal összefüggésben, hogy a hvg.hu vasárnap Plágiumgyanú Semjén Zsolt doktorija körül címmel közölt cikket, hétfőn pedig azt írta, hogy a KDNP-s politikus 1992-ben megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat az egy évvel korábban doktori fokozattal jutalmazott teológiai értekezésével. A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője politikai provokációnak minősítette a portál közlését.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem állásfoglalása szerint jogosan minősítették át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes korábbi tudományos fokozatát PhD-vé.

A nol.hu Semjén doktor közel járt a bukáshoz címmel jelentetett meg kedden egy cikket, amelyben azt írták: a Népszabadság úgy értesült, "a KDNP-s miniszterelnök-helyettes szociológiai szakdolgozatát - amelyet saját, a minap plágiumgyanúba keveredett disszertációját "újrahasznosítva" készített - az első opponens nem tartotta védésre alkalmasnak".

Az ELTE szociológiai tanszékének vezetője szerdán az MTI-nek azt mondta: nincs Semjén-féle plágiumügy, és nem tud arról, hogy az egyetem bármiféle vizsgálatot folytatna. Fokasz Nikosz úgy fogalmazott: a véleménye teljes egészében megegyezik Hiller István volt MSZP-s oktatási miniszterével, aki azt mondta, hogy ez egy sikertelen felmelegítése egy korábbi kísérletnek.