rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: közmunka, földügyek, keresztények, fiatalok)

MTI 2012. november 19., hétfő 14:49

Az MSZP a társadalommal kötött szerződés egyoldalú felbontásával vádolta a kormányt, az LMP a földtörvénnyel kapcsolatban fogalmazott meg bírálatot a kabinet felé, a KDNP a Semjén Zsoltot ért plágiumvádak kapcsán visszautasította a kereszténydemokrata politikusokat ért támadásokat, a Jobbik pedig a kormány fiatalokkal kapcsolatos politikáját hiányolta napirend előtt, hétfőn az Országgyűlésben.

Kövér László házelnök az ülésnap elején bejelentette, hogy Jávor Benedek lemondott az LMP frakcióvezetői posztjáról, ahogyan két helyettese Karácsony Gergely és Szabó Tímea is, így az új frakcióvezető megválasztásáig Mile Lajos vezeti a képviselőcsoportot.

MSZP: az "Orbán-rezsim" felbontotta a társadalmi szerződést

Nyakó István az MSZP képviselője arról beszélt: 2,5 évvel a nemzeti együttműködés rendszerének megalakulása után, az "Orbán-rezsim" a társadalommal kötött szerződést egyoldalúan felmondta, mert nem akarja megvédeni az állampolgárainak jelentős részét a nyomortól.

Hangsúlyozta: a "magyar nép fele lassan nyomorog", négy millióan élnek a létminimum alatt és félmillió gyermek napról napra éhezik, miközben most futnak ki az utolsó közmunkaprogramok, és újra a depresszió lesz az úr magyar vidéken. "Ha nem képesek odafigyelni a népre, akkor el lesznek zavarva, ha megy demokratikusan akkor, úgy, ha nem, mert manipulálják a választásokat, akkor meg majd máshogy, mert a népet nem lehet sokáig megtéveszteni" - fogalmazott.

Kontrát Károly belügyi államtitkár ugyanakkor kijelentette: a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok tévesztették meg az embereket, ezért ha igaz ez a sötét kép, amit Nyakó István lefestett Magyarországról, akkor ezért az MSZP kormányai a felelősek. Hangsúlyozta: idén 132 milliárd forintból több mint 200 ezer ember vett részt a közmunkaprogramban és azon dolgoznak, hogy a téli hónapokban is értelmes munkát biztosítsanak számukra. Jövőre - folytatta - 145 milliárd forintból ismét több mint 200 ezer embert akarnak foglalkoztatni.

LMP: a Fidesz saját agrároligarcháit kimenti a földtörvény korlátozásai alól

Szabó Rebeka, az LMP politikusa azt mondta: a földtörvénnyel "a Fidesz a saját agrároligarcháinak épít egy szép nagy Noé bárkáját, és azon mentik ki őket a készülő törvény korlátozásai alól". Hozzátette: érdekes módon az előző Orbán-kormány végnapjaiban privatizált 12 volt állami gazdaságra nem vonatkozik a birtokméret maximuma, a "Csányi- és Nyerges-féle mammut-gazdaságok" azzal úszhatnák meg a földreformot, hogy a tagoktól bérelt földeket nem számítják be a küszöb érvényesítésénél. A politikus a szakminiszternek és a kormánypárti politikusoknak azt üzente: "szégyellhetik magukat".

Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter a képviselő felszólalását ugyanakkor egy "görcsös próbálkozásnak" nevezte arra, hogy az LMP vidéki bázist építsen ki, szerinte azonban az ellenzéki párt a legjobb irányban van arra, hogy a vidékiek ne vegyék komolyan. Hangsúlyozta: a mostani földtörvény az első, amely Magyarország fennállásának 1100 éve alatt kimondja, hogy csak földműves vásárolhat földet. Szerinte ezt a oligarchák érdekében tett javaslatnak tekinteni vagy nem az előterjesztés ismerete vagy félreértelmezés. Kijelentette: nincs lehetőség korlátlan birtokméret-növeléshez, a kormány az agrárközéposztályt akarja helyzetbe hozni, miközben az LMP többek között földadót vezetne be.

A KDNP visszautasítja a kereszténydemokrata politikusok elleni támadásokat!

Pálffy István, a KDNP képviselője arról beszélt, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a keresztények és a kereszténydemokrata politika elleni támadások. A képviselő szerint "összehangolt offenzíváról" van szó az ellenzék és a sajtó részéről, erre példaként többek között azt hozta, hogy " a sajtó egy aljas rágalommal támadta meg a KDNP elnökét, megpróbálták gyanúba keverni bármi áron is", illetve, hogy az MSZP igyekezett félremagyarázni a KDNP egy javaslatát, Ajkán pedig nem engedik, hogy a Mária rádió felvegye a város nevét.

Határozottan visszautasítunk minden keresztények és a kereszténydemokrata politikusok elleni támadást - jelentette ki. Hangsúlyozta: a KDNP a családok pártja, és nem enged semmiféle rangsorolást a családok között, családban élnek a házasok, a leszármazott gyermekek és az élettársak is.

Rétvári Bence a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az egyházak és keresztények elleni támadásokról szólva azt mondta: ilyesfajta támadás indult a miniszterelnök-helyettes ellen is, de - mint mondta - "szerencsére, ha az igazság az oldalán áll, könnyű védekezni". Utalt arra is, hogy a www.kormany.hu oldalon közzétették Semjén Zsolt 1990-ben kelt doktori dolgozatát és az átminősítéséről szóló hivatalos okiratot.

Jobbik: pótcselekvés a kormány fiatalokat marasztaló kampányfilmje

Farkas Gergely, jobbikos politikus egy a fiatalok elvándorlása ellen szóló kormányzati kampányfilmet kritizált, mert szerinte a film pótcselekvés és torz képet ad a mai fiatalokról, ráadásul a kormány letiltotta a kommenteket a videó alatt. Szerinte a kormány fiatalokkal kapcsolatos politikája koncepciótlan, és ígéreteik ellenére sem alkotják meg az ifjúsági törvényt.

Rétvári Bence államtitkár a videóval kapcsolatban cáfolta, hogy ne lehetne kommentelni, mint mondta, eddig 112-en tették ezt meg, többek között egy Novák vezetéknevű ember is, aki erősen kritizálta a kormány politikáját. Hangsúlyozta: videó funkciója az volt, hogy a fiatalok gondolkozzanak el arról, mennyi mindent vesztenek, ha elhagyják Magyarországot.