rss      tw      fb
Keres

A fideszes „civil” gépezet első műve Bajnai ellen
Mivel a továbbiakban is be fogunk számolni a „civil” és hivatalos Bajnai-ellenes kampány újabb fordulatairól, kérjük az olvasókat, ha jártukban-keltükben-olvastukban találkoznak velük, értesítsenek bennünket (sőt, ha tudnak, fényképezzenek!).

Gyurcsány–Bajnai-fotó a BKK buszain: együtt tették tönkre az országot

A Vasárnapi Hírek tette közzé ezt a fotót, amely a budapesti 109-es busz hátsó részéről készült. „A hátsó ablak alatt jó fél méter magas és a busz egész hátulján végigfutó fekete-fehér-piros reklám szövege: „Gyurcsány–Bajnai Szövetség”, „Együtt tették tönkre az országot”, „Ebből egyszer már elég volt”, „Nem felejtünk”. Kiadóként (aláíróként?) a bemenet.hu van feltüntetve.


Néhány napja megírtuk, hogy Bajnai ellen „a Fidesz-támogató civil szervezetek (is) épp most kezdtek nagyszabású lejárató kampányba. (A mondott szervezetek alapítója/szóvivője/elnöke, egyben a Bajnai-ellenes kampány irányítója a Békemenet-szervező Csizmadia László, aki egyben a civilek 3,5 milliárd forintos állami támogatásával gazdálkodó Nemzeti Együttműködési Alap elnöke is. Lásd hírösszefoglalónkat: A magyar állam a magyar civil társadalmat akarja mintává tenni az EU-ban – Csizmadia Lászlóval.) Bajnai lejáratásra biztosan lesz pénzük, de nem lesz hat évük, mint amennyi Gyurcsány lejáratására volt, és nem lesz annyi támadási felületük sem, mert Bajnai éppen nem miniszterelnök, azaz nem kell minden nap nehéz és kiforgatható döntéseket hoznia. De semmivel sem lesz kevésbé hazug és aljas ez a kampány, mint amilyet Gyurcsány ellen folytattak Orbánék (lásd még Semjén Zsolt amortizációs vallomását.) Most Gyurcsány a ’tehertétel’ a Millának, aztán, ha a Fidesz úgy akarja, Bajnai is az lesz? És ha egyszer Juhász Pétert is komolyan veszi a Fidesz, és nekimegy? Ki marad, ha még mindig, tíz év után is, Orbán logikája szerint működnek azok, aki demokratának gondolják magukat?”

***

Kövér: csalnak és komolytalanok

Kövér László a Medián-felmérés nyilvánosságra kerülése után (lásd: Medián: az Együtt 2014 máris a legerősebb ellenzéki erő) azt nyilatkozta az atv.hu-nak: „Szerintem ez Bajnai Gordonéknak egy nem különösebben ügyes PR-akciója. Annak a cégnek pedig, amelyik azt kihozta, kifejezetten a szégyenére válik. Komoly ember ilyen olcsó trükkökkel nem próbálkozik, legalább vár egy-két hónapot, hogy az emberek előtt ismertté váljék a színpadra lépése és hogy valamilyen mozgalmat vagy mi a fészkes fenét gründolt magának. Szóval ez egy alapvetően komolytalan felvetés, ezért aztán semmiféle aggodalmat nem vált ki a Fideszben.”

***

Fidesz: Megmutatni Bajnai igazi arcát

A Népszabadság szombati számában kormánypárti politikusok véleményéről számol be Kampány Bajnai Gordon ellen című írásában. A fideszes politikusok szerint az ő pozíciójuk kényelmes, „csak hátra kell dőlni, és nézni, hogyan folyik a vita a baloldalon. A Mediánéhoz hasonló mérésektől nem nekünk kell pánikolnunk, hanem az MSZP-nek, illetve Mesterházy Attila pártelnöknek, vagy éppen az LMP-nek, hiszen szimpatizánsaik 62 százaléka szavazna át Bajnai mozgalmára. Első körben nekik kell a dominanciaharcot megvívni”.

Ennek ellenére „a Fidesz és a párthoz közel álló médiabirodalom részéről kétségtelenül mindent megtesznek, hogy – idézzük egyik kormánypárti forrásunkat – ’megmutassák Bajnai igazi arcát’ – írja a Népszabadság. – A karaktergyilkosságon – ’keresztneve Gyurcsány’, Wallis-ügyek, Malév privatizációs bizottsági meghallgatás, IMF-diktátumok végrehajtása, megszorítások, 13. havi nyugdíjak elvétele – információkkal és különböző közvélemény-kutatásokkal igyekeznek a jobboldalon megmutatni a Bajnai Gordon és az MSZP közötti ellentéteket, illetve a titkos bugaci (Botka László által cáfolt) megbeszélésről szóló írással az MSZP-n belüli nézetkülönbségeket. Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő egyik sajtótájékoztatóján Bajnai Gordonék ’gyűlöletkampányáról’ beszélt.”

***

Hazug értelmezés

Korábbi hírösszefoglalónkban (Az Együtt 2014 közzétette az alapelveit és tárgyalásra kérte az LMP-t; támadások Bajnai ellen) már felsoroltuk a Bajnai Gordon ellen irányuló fideszes támadások első darabjait.

Sajátos utóélete lett közülük annak a mondatnak, amellyel Bajnai Gordon nemzetközi sajtótájékoztatóján jellemezte a Fidesz–Jobbik-szavazótábor mozgását: „Látok bizonyos mozgást a Fidesz és a Jobbik szavazói között oda és vissza. Kicsit olyan ez, mint az afgán és pakisztáni határon élő törzsek, nem tudni, melyik országhoz tartoznak, csak mennek az árral.”

Selmeczi szóvivő azonnal megadta a helyes értelmezést: Bajnai „idegeneknek tekinti azt a 3 millió embert, aki 2010-ben a Fideszre, vagyis a Gyurcsány-Bajnai korszak leváltására szavazott. Bajnai afganisztáni és pakisztáni törzseknek titulálta őket… 3 millió honfitársunk nevében kérem, ne sértegesse őket.”

A Magyar Nemzet is azonnal értelmezett és hasonlított: „drog- és emberkereskedelemből élő közép-ázsiai törzsekhez hasonlította a Fidesz és a Jobbik szavazóit Bajnai Gordon”. Bajnai megjegyzése a Magyar Nemzet szerint „nagyban hasonlít Gyurcsány egy 2005-ös februári megjegyzéséhez miszerint ’nagyon-nagyon sok terrorista’ volt a szaúdi foci válogatottban, a magyar labdarúgók pedig ’halált megvető bátorsággal’ játszottak ellenük”. [Mint emlékezetes, ez nem Gyurcsány Ferenc külpolitikai „megjegyzése” volt, hanem humor az MSZP 15. születésnapi ünnepsége egyik viccesnek szánt jelentében.]

Bajnai természetesen cáfolt: „Semmilyen módon nem minősítettem, és nem hasonlítottam félázsiai törzsekhez semmilyen szavazókat, félázsiai népségnek a mostani miniszterelnök nevezte a magyarokat.” És: „A Jobbik szavazói és a Fidesz radikálisabb szavazói között elég nagy az átjárás. A Fidesz ’foglyul ejtette’ a konzervativizmus fogalmát, miközben egyre több konzervatív, mérsékelt szavazó Magyarországon már nem talál magának pártot, mert a Fidesz – azért, hogy a Jobbik radikális, szélsőséges szavazóinak ’udvaroljon’ – olyan pozíciókat vesz fel, hogy elhagyja a közepet. Erről beszéltem, és egy hasonlatot használtam, egy ismert földrajzi hasonlatot, ami arról szól, hogy vannak olyan államok, amelyeknek nem lehet tudni, hogy a lakói az ő állampolgárai, vagy mások állampolgárai, mert vándorolnak a határokon úgy, ahogy a Fidesz szavazóinak egy része és a Jobbik szavazói mozognak a két párt között.”

Hiába cáfolt. Matolcsy nemzetgazdasági miniszter hódmezővásárhelyi fellépésén (lásd: A Fidesz népszórakoztatási felelőseinek [Matolcsy-Lázár] újabb előadása) a fórum egyik résztvevője már biztosan tudta, hogy Bajnai külföldön sértegette a Fidesz-szavazókat. „…megjelent, hogy külföldön a Bajnai azt mondta, hogy közép-ázsiai törzsek vagyunk, akik fideszesek vagy a Fideszre szavaztunk. Ez úgy azért kinyitotta a zsebemben a bicskát”, mondta egy úr a közönség soraiból, és ezzel alkalmat adott Matolcsy Györgynek arra, hogy ázsiai származásunk bizonyítékaként a japán-magyar pirospettyes babapopsikról értekezzen.

(m.zs.)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!