rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. november 16.

Tanácskoztak az európai szocialisták képviselői
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke

Bolgár György: - Budapesten ma érdekes konferenciát tartott egy európai szocialista alapítvány és ezen Ön is felszólalt, meg felszólalt Massimo D’Alema volt olasz miniszterelnök, aki ennek az alapítványnak a vezetője, aztán Szergej Sztanisev, az Európai Szocialista Párt elnöke, Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője. Szóval szinte mindenki itt van, aki az európai szocialisták között ma számít valamit, méghozzá nem is keveset, és a téma pedig az volt: demokrácia és szabadság Közép- és Kelet-Európában. Gondolom, nem véletlenül hozták ide ezt a konferenciát ezzel a tematikával.

Mesterházy Attila: - Egyáltalán nem. Úgy is mondhatnám, hogy sajnos nagyon aktuális ez a téma ma itt Magyarországon, és az európai szocialisták jelenléte egyfajta szolidaritást is jelentett, és azt is jelentette, hogy ők is úgy látják, nagyon sokat kell tenni azért, nagyon sok bátor cselekedet kell ahhoz, hogy Magyarországon ismételten egy nyugat-európai, modern értelemben vett demokráciáról beszélhessünk, és hogy egyáltalán Magyarország ki tudjon lábalni a válságból és be tudjuk gyógyítani azokat a sebeket, amit az Orbán-kormány ejt Magyarországon és a magyar demokrácián.

- A vezető felszólalók, akiket fel is soroltam az előbb, lényegében nagyon hasonló dolgokat mondtak. Egyrészt súlyosnak nevezték mindazt, ami Magyarországon történik, másrészt arra is felhívták a figyelmet, hogy Magyarország sajnos nincs egyedül, mert több más közép- és kelet-európai országban is vannak hasonló jelenségek. Ráadásul még arra is fölhívták a figyelmet, hogy Nyugat-Európa sem mentes a populizmustól, a demagógiától, a demokrácia különböző korlátozási kísérleteitől, vagyis itt az európai szociáldemokratáknak, az igazi demokratáknak sok dolguk és felelősségük van.

- Ez teljesen egyértelmű. Én is úgy fogalmaztam, hogy ma Magyarországon egy ilyen párbeszéden és egyfajta konszenzuson alapuló parlamenti berendezkedést, demokráciát az Orbán-kormány felváltott egy erőn alapuló rendszerrel, ezért beszélek én mindig arról, hogy Magyarországon parlamenti diktatúra van, hiszen a kétharmad egyszerűen minden más véleményt elhallgattat vagy eltöröl. Az előbb kicsit hallgattam a műsort, volt szó a politikai szlogenekről, és azt mondanám, hogy ma az Orbán-kormány filozófiája az, hogy aki ellenünk van, az nincs, magyarul minden más véleményt le akarnak törölni a színpadról. És Magyarországon nemcsak gazdasági válság van sajnos, hanem politikai és demokratikus válság is, és van egy nagyon komoly társadalmi válság is. Úgyhogy ilyen értelemben a kihívás itt Magyarországon sokkal nagyobb, mint adott esetben Nyugat-Európa néhány országában.

- Milyen választ tudnak adni erre a sokféle válságra, amelyek közül a gazdasági is rendkívül súlyosan érinti Magyarországot, köszönhetően az Orbán-kormány nem áldásos tevékenységének? És a politikai válság is talán a legsúlyosabb Magyarországon, mert ilyen durva és kíméletlen önkényuralmi próbálkozás és kísérlet – ami sok szempontból meg is valósult – sehol máshol nem tapasztalható, nem követhető nyomon Európában. Szóval milyen választ tud adni erre az európai szociáldemokrácia, és milyen támogatást Önöknek mint demokratikus baloldali ellenzéknek? És milyen fajta harcmodorra képes a válságokkal szembeni küzdelemben az európai szociáldemokrácia egységesen?

- Én úgy fogalmaztam, hogy ha valamikor igazán nagy szükség van a baloldali progresszív politikára, akkor az éppen egy ilyen válsághelyzet, hiszen itt az együttműködéssel, a szolidaritással, a különböző országok tapasztalatainak összevetésével lehet jó megoldásokat találni. Mi azt mondjuk, hogy például a szabadságkorlátozás helyett több szabadságra lenne szükség Magyarországon, a demokratikus problémák vagy az Európai Unió demokratikus deficitjével szemben nem a korlátozottabb demokrácia, hanem a több demokrácia, a jobban a részvételen alapuló demokrácia tud orvosság lenni. A politikai válságra egy új politikai kultúra, ami nem az erőn alapul, nem azon alapszik, hogy az ellenfelemet ellenségnek tekintem és egyszerűen meg akarom semmisíteni, nem egyszerűen legyőzni akarom, hanem tönkre akarom tenni az utolsó jelét és nyomát is a politikai ellenfeleinknek. Én azt látom, és ezt nem tudtam másképpen megfogalmazni, csak ilyen nagyon durván, hogy Magyarországon nemcsak egyfajta politikai versengés zajlik a demokratikus jobbközép, balközép pártok között, hanem ennél sokkal rosszabb a helyzet. Itt egyszerűen két kultúra, két értékrend, két vízió, két világnézet harca zajlik már – tudatosan használom ezt a szót – és nem versengés, mert látható módon a miniszterelnök minden határt túllépett. Sokak várakozása az volt, hogy na, eddig elmegy, aztán megáll majd és azon már nem mer túllépni, de naponta bizonyítja, hogy mindenen túl mer lépni, most éppen a regisztrációval. És sok minden más kezdeményezésével is azt mutatja, hogy egy a fontos, az ő személyes érdeke meg a hatalom, semmi más.

- Tehát ő nyilvánvalóan a háborútól sem riad vissza, a politikai háború értelmében, akár országon belül, akár országon kívül a szövetségeseinkkel szemben is, és ezt is nap mint nap látjuk.

- Nézze, az egészen elképesztő, hogy mi azok ellen harcolunk – már nem mi, hanem a kormány és a miniszterelnök –, akik egyébként a barátaink és a szövetségeseink. Gondoljon bele, mi magunk akartunk csatlakozni a rendszerváltás óta az Európai Unióhoz, és éppen talán ma is arról beszélt még a miniszterelnök, hogy őneki éppen harca, konfliktusa van az Európai Unióval. Tehát egészen elképesztő, hogy ott, ahol egyébként a barátaink, szövetségeseink vannak, akik a mi valós nemzeti érdekeink megvalósulását tudnák segíteni, folyamatosan konfliktust és ellenségképet keres a magyar miniszterelnök. És ezen a mai megbeszélésen volt is egy nagyon találó gondolat erre. Az a kérdésfeltevés fogalmazódott meg, hogy mi lesz akkor Magyarországgal, ha például az Európai Unió nettó befizetői, tehát akik az európai uniós költségvetésbe többet fizetnek be, mint amennyit onnét ki tudnak venni, ugyanezt a nacionalista, protekcionista és befelé forduló politikát fogják alkalmazni, mint amit Orbán itt Magyarországon. Akkor honnét lesz Magyarország fejlesztéséhez, a válságból való kilábalásához megfelelő forrás? Hiszen ma már talán azt mindenki tudja, hogy szinte kilencven százalékban nem hazai, hanem európai uniós forrásokból fejlesztjük az országot. Tehát, hogy életveszélyes ez a fajta protekcionista, nagyon nacionalista, befelé zárkózó politika, mert ez közép- és hosszú távon visszaüthet, mégpedig nagyon keményen, és aztán az egész magyar nemzet szenvedi el ennek a kárát.

- Bizonyos értelemben a magyar helyzet, bár jóval nehezebb, mint a többi európai országban, de a megoldása is egyszerűbb, mert helyre kell állítani a demokráciát, a jogállamot, a gazdaságban józan, ésszerű, kiszámítható és igazságosabb politikát kell folytatni, tehát tulajdonképpen a fő irányok nagyon egyszerűen megfogalmazhatók. Európában nem ennyire egyszerű, holott a szociáldemokraták a küszöbén állnak annak, hogy több országban is átvegyék a választások után a hatalmat, tehát a dolog neheze esetleg, hogy van-e közös szocialista, szociáldemokrata üzenet? Van-e közös stratégia, hogy mit kell változtatni Európában ahhoz, hogy ezt a válságot könnyebben vészelje át minden európai ország?

- Abszolút, sőt arra nagyon büszkék vagyunk, hogy mi is nagyon aktív részesei és formálói voltunk az elmúlt két évben ennek a közös politikának. Ugye ez a gazdaságban azt jelenti, hogy nemet kell mondani a megszorításokra, tehát arra, amit ma Orbán Viktor egy ilyen fél mondatban bejelentett. Ugye, amikor találkozott Fico miniszterelnök úrral, utána egy fél mondatban bejelentett egy újabb megszorító csomagot.

- Hogyne, volt erről is szó, meg arról is, hogy az európai gazdasági rendszer bedöglött, ennek már vége, ezt nem lehet újraéleszteni, egész más kell csinálni.

- Igen. Hát lassan ott tartunk, mint a kommunizmus idején. Ugye a Coca-Colát is meghagyjuk a hanyatló kapitalizmus mákonyának. De a viccet félretéve, mert sajnos sokkal komolyabb dologról van szó, igen, van ilyen stratégia. Mi azt mondjuk, hogy a növekedés és a foglalkoztatás bővítése az, ami segíthet abban, hogy az ország és Európa kilábaljon a válságból. Tehát nem újabb és újabb megszorító csomagok kellenek, hanem egy új paradigma a gazdaságpolitikában, ami a növekedést és a foglalkoztatást ösztönzi. És ebben komoly egyetértés van. Ma egy elég sűrű nap volt, hiszen Fico miniszterelnök úrral nekem is volt lehetőségem majdnem egyórás egyeztetésre, és itt is egyértelműek a szándékok és az együtt gondolkodás. És ebben kértem Swoboda frakcióvezető urat, aki az európai szocialisták frakciójának vezetője, hogy segítsen bennünket abban – mint ahogy ezt egyébként Martin Schulz, a parlament elnöke is megtette és megígérte –, hogy pont azok az országok, amelyek a leginkább rá vannak szorulva ezekre az európai uniós forrásokra ahhoz, hogy a válságból kilábaljanak és fejlődni tudjanak, pont ők legyenek az elszenvedői ennek a vitának. Tehát abban egyeztünk meg itt a mai fórumon is és Fico miniszterelnök úrral is, hogy ebben közös lépésekre van szükség, és most teljesen mindegy, hogy a pártpolitika melyik oldalán állunk, úgy kellene tárgyalni a magyar kormánynak, hogy egyetlenegy eurócentet se veszítsen a magyar költségvetés. És erre egyébként most a Fidesznek jobb esélye van az ilyen tárgyalásokon, hiszen ahogy Ön is tudja, az Európai Unió kormányainak jelentős többsége egyelőre még jobboldali, tehát itt mi arra kértük a kormányt, hogy vesse latba a pártpolitikai kapcsolatrendszerét is. Annyira büszke mindig Orbán Viktor arra, hogy ő milyen jó pozícióban van az Európai Néppárton belül, sőt mindig azzal büszkélkedik, hogy már mindenki őt követi egész Európában. Hogyha ekkora sikersztorit jelent az ő kormányzása és ennyire fantasztikusan sikeres ember, akkor biztos hallgatnak a szavára, azt az apró dolgot tegye már meg, hogy elintézi Magyarországnak, hogy ne veszítsünk forrásokat, mert az bizony nagyon sok ember életét nehezíti meg, ha hatalmas forrásoktól esik el az ország. Tehát ebben kértem és ajánlottam is segítséget, hogy ha bármilyen tárgyaláson ebben kell partnerség a kormánynak, akkor természetesen minden további nélkül segíteni fogunk.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!